fredag 30 oktober 2009

Bri(s)tande internationell solidaritet

Socialdemokraterna sa på sin kongress nej till att ta hem soldaterna från Afghanistan.

I Afghanistan slåss svenska soldater under Natos ledning. Nato, som samarbetar med de amerikanska invasionsstyrkorna. Invasionsstyrkor som gjorde ett fullständigt folkrättsvidrigt angrepp på ett av världens fattigaste länder. Och här är vi med och slåss. Sverige befinner sig i krig. Vi skjuter på civilbefolkningen och bombar byar. Infrastrukturen raseras och folk svälter och fryser ihjäl i krigets spår.

Redan under krigets första år rapporterade den afghanska kvinnoorganisationen RAWA om att över 50 000 svultit och frusit ihjäl som en konsekvens av ödeläggelse av infrastrukturen som Natos bombningar inneburit. Hur många civila offer som omkommit i Afghanistan är okänt efter som den amerikanska policyn "We don´t do body count" råder.

Sverige exporterar idag mer vapen per invånare än något annat land och är idag världens åttonde största vapenexportör. Granatgeväret Carl-Gustaf som utvecklades av Saab Bofors Dynamics har USA de senaste åren använt i Afghanistan och Irak för att nu bara ta ett exempel.

Sverige befinner sig i krig vilket också har skördat svenska soldater i Afghanistan. Och svenska soldater leder anfallsoperationer som dödar afghaner. Kriget strider mot folkrätt och svensk neutralitet.

Socialdemokraterna vägrar ta hem soldaterna, det är skandal och oerhört sorgligt. Vänsterpartiet är det enda parti som står upp för folkrätten och den internationella solidariteten. Vi kräver att soldaterna tas hem. Sverige ska inte befinna sig i krig.


Martina Nilsson (v)

måndag 26 oktober 2009

Steget före i Malmö – Förskola för barnens skull





I helgen tog vänsterpartiets partistyrelse förslaget till valplattform. Valplattformen ska behandlas på partiets kongress i maj. (Ni vänsterpartister som läser detta – glöm inte skriva motioner!)

Ett av förslagen i valplattformen är att partiet ska ställa krav på förskola på heltid för barn till arbetslösa.( Idag är kommunerna bara skyldiga att erbjuda 15-timmar) Jag kan glatt konstatera att vi ligger steget före i Malmö där vänsterpartiet redan lyckats driva igenom förskola på 30-timmar. Barnen måste få rätt att delta i förskolans aktiviteter på lika villkor oavsett föräldrarnas situation på arbetsmarknaden – såklart!

Martina Nilsson (v)

fredag 23 oktober 2009

Sociala problem och sverigedemokrater i KF




Senaste kommunfullmäktige behandlade sverigedemokraternas motion om temporära utegångsförbud för ungdomar ex. i Rosengård. Det förvånar nog ingen att SD lägger denna typ av motion. Det förvånande var istället att i motionen stod: "Långsiktiga sociala åtgärder är bra men inte nog".
Om sverigedemokraterna är anhängare av långsiktiga sociala åtgärder i våra förorter har de sannerligen inte visat bevis på detta i kommunfullmäktige tidigare.

Samtidigt skriver partiledare Åkesson i en debattartikel på SVT Debatt:
"De problem vi nu ser bottnar i alienation. En alienation som främst är kopplad till omotiverad och kontraproduktiv offermentalitet, invandrarskapet som sådant med de språkliga- och utbildningsrelaterade komplikationer som detta medför, kulturella skillnader i konflikthantering och framförallt splittrade och/eller motsatta nationella identiteter som förstärks av den mångkulturella samhällsordningen och frånvaron av en assimileringspolitik".

Alltså... inte ett ord om sociala problem eller behovet av sociala åtgärder.
Om sverigedemokraterna i Malmö menar vad de skriver i sin motion saknar de stöd för detta i sin rasistiska partilinje.Det hela handlade kanske om en tabbe.Att skylla alla samhällsproblem på invandringen är trots allt sverigedemokraternas grundidé.

Juha Jurvanen

Lyssna på socialsekreterarna





Fackförbundet SSR driver en kampanj under namnet "Uppdrag Välfärd". Igår var det debatt. Det som slog mig mest var den upplevda rädslan att säga vad man tycker på arbetsplatsen.

I kristider är det ofta de som är mest utsatta i samhället som får betala mest. Detta är en grupp som inte ofta kommer till tals. Vikten av en socialpolitisk debatt är större än någonsin. Och socialarbetarna är viktiga där.

Debatten igår var därför väldigt behövlig och jag hoppas på en fortsatt välfärdsdebatt där verkligheten får plats. Välfärden är under hot, offentliga sektorns del av BNP minskas varje år. Ändå pratas det om att sektorn sväller och att vi inte har råd, skitsnack vi har haft tillväxt de flesta av de 30 senaste åren.

Hanna Thomé

Att sila mygg och svälja bananer




I fullmäktige i onsdags diskuterade miljöpartiet och folkpartiet om Malmö borde agera mot storföretaget Doles handlande.

- Försvara yttrandefriheten och filmaren säger Fp

- Försvara Doles ekologiska bananer säger Mp


Försvara bananarbetarna och deras rättigheter säger jag. Mp och Fp missar helt den viktigaste frågan när de harvar runt i fruktsalladen, att multinationella företag utnyttjar arbetare i den fattiga delen av världen och beter sig som svin. Jag är för rättvisemärkning och fair trade, men att tro att ett företag skulle sluta med utnyttjande av fattiga arbetare bara man köper deras ekologiska varor är faktiskt att sila mygg och svälja bananer.






Martina Nilsson (v)

torsdag 22 oktober 2009

Blått ett räknefel

När kommunens ekonomi diskuterades på kommunfullmäktige igår eftermiddag så menade de borgerliga att om stadsdelarna skrotades i Malmö så skulle onödig administration för 200 miljoner försvinna. När de pressades till att förklara vilka tjänster det var som skulle bort så blev svaret att det är inte tjänster som ska bort utan administration..... Tror borgarna att administration är något som inte sköts av människor? De kunde inte peka ut en enda tjänst i kommunen som de ville ta bort. Högerpolitik är alltid en felräkning.

Anders Skans (V)

Kontrollskolan




På gårdagens kommunfullmäktige hade Folkpartiet i Malmö motionerat att centrala riktlinjer ska införas för hur skolk ska hanteras i skolan. Denna misstro från folkpartisterna till lärarnas kompetens att själva avgöra vilka kontakter med föräldrarna som behövs leder in oss i ett kontrollsystem som får negativa konsekvenser, de verkliga problemen döljs bakom statistik. Det datoriserade system som används idag "Skola-24" tillsammans med den offentliga kontrolldebatten leder idag in lärare till att slaviskt följa rigida regler och rapportera in 3 minuters frånvaro för hämtning av skrivbok eller 10 minuter för ett toalettbesök. Vilket intresse har föräldrarna av denna information? Nej överlåt till lärarna att bedöma behovet av föräldrakontakt. Syftet med föräldrakontakten om frånvaro ska vara att hjälpa barn att klara sin skolgång inte mäta tiden för toabesök.

Anders Skans (v)

lördag 17 oktober 2009

fredag 9 oktober 2009

Har du rent mjöl i påsen?

Sossarna och borgarna har igen gaddat ihop sig i sin ambition att övervaka invånarna i Malmö. På onsdagens kommunstyrelse beslutade man att yttra sig positivt till länstyrelsen om att polisen ska kameraövervaka en allmän gång vid Ramels väg.

Och herregud det är väl inga problem har du rent mjöl i påsen så behöver du ju inte oroa dig för att ständigt övervakas.

Klart att det är ett problem för vår integritet oavsett vår mjölkvalite. Och det är dessutom en kontraproduktiv åtgärd. Kameror signalerar att det är otryggt, människor blir rädda och ... det vet vi iaf, rädda människor skapar inte trygga miljöer

Det finns inget som tyder på att kameror minskar brott, brottsligheten flyttar bara och är kameror metoden innebär ju det att vi måste övervaka hela samhället. Riktigt ruggit tycker jag, ett samhälle som övervakas är inte förenligt med demokrati.

Hanna Thomé

torsdag 8 oktober 2009

Vänsterpartiet vill ha fler anställda i kommunerna.


På kommunstyrelsen igår diskuterades delårsrapporten och kommunens ekonomi. De tuffare ekonomiska tiderna slår hårt. Den borgerliga regeringens frysning av statsbidragen har lett till att Malmö nu har 100 färre anställda i kommunen. Hade vi haft en annan regering hade det sett bättre ut för Malmö.

I Vänsterpartiets budgetreservation som presenterades i dagarna finns det avsatta pengar till 400 fler anställda i Malmö kommun.

Regeringens skattesänkarmani har helt uppenbart inte lett till fler jobb utan precis tvärt om. Byt regering och byt politik.

Martina

tisdag 6 oktober 2009

Miljöpartiet sviker om A kassan

A-kassan ska höjas direkt om Vänsterpartiet sitter med vid makten efter nästa val. Miljöpartiet vill vänta till 2012 med att höja a-kassan. Men vänsterpartiet säger nej till miljöpartiet och menar att taket i A-kassan ska höjas direkt och att a-kasse avgiften ska sänkas.

– Ingen ska behöva betala mer än 100 kronor till a–kassan. Den högsta ersättningen ska höjas så att alla med en sjuksköterske– eller industriarbetarlön ska få ut 80 procent av lönen från a–kassan, säger Josefin Brink, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson till tidningen Kommunalarbetaren

Vänsterpartiet ställer inte som Miljöpartiet de sjuka mot de arbetslösa utan i vänsterpartiets budget finns det utrymme både för att sänka avgiften och höja ersättningen samt att ge stöd till dem som riskerar att bli utförsäkrade från sjukersättningen. Det handlar om prioriteringar där vänsterpartiet prioriterar välfärd och trygghet före skattesänkningar.

Martina