torsdag 29 april 2010

Vänsterpartiet vill satsa på förskolan

Kommunfullmäktige diskuterade idag Malmös pedagogiska verksamhet från förskola till gymnasieskolan. Vänsterpartiet anser att grunden för all utbildning är förskolan. Förskolan ska vara till för barnen, där barnens rätt till plats inte styrs av föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden. Genom satsningar på förskolan ger vi en bra grund för det livslånga lärandet. Vi kan idag glädjande se att en mängd förskolor engagerat sig i genussatsningen i Malmö. Det är viktigt att redan i förskolan arbeta mot traditionella könsroller.

Anders Skans

Privata skolor segregerar

Idag diskuterade kommunfullmäktige i Malmö skolfrågor. En fråga som kom upp var de så kallade fristående privata skolorna. Vi kan i betygsredovisning se att de privata skolorna har högre betyg än de kommunala. Kristdemokraten Jan Fransson hävdade att detta visade att de privata har något att lära de kommunala. Problematiken är att de privata skolorna väljer bort elever som är resurskrävande. Det svenska skolsystemet med mycket generösa bidrag till privata skolor leder till att den gemensamma sammanhållna grundskolan har snart helt försvunnit med ett mycket segregerat skolsystem som resultat. Vänsterns lösning är att vi har en mer enhetlig skola där kommunen ska få välja vilka skolor som de kommunala skattepengar ska finansiera.

Anders Skans

tisdag 27 april 2010

Snabba spårvagnar

I dagens Sydsvenskan kan vi läsa om den rödgröna överenskommelsen på riksplanet om spårbunden trafik. Vid en rödgrön valseger kommer en ny regering att satsa på spårtrafik. Detta gynnar oss i Malmö som då snabbare kan få spårvagnar. Vi i Vänsterpartiet har drivit spårvagnsfrågan i Malmö i årtionden. Malmö behöver ett modernare kollektivtrafik nät för att kunna öka framkomligheten och för att bilismen ska minska. Vi ser nu att en rödgrön regering gör skillnad. En bättre miljö får vi aldrig med ett högerstyre vare sig det är i Malmö, i region Skåne eller på riksplanet. Det behövs en röd politik för att det ska bli grönare.

Anders Skans (V)

torsdag 15 april 2010

Låt bilisterna betala sin egna kostnader

I dagens Skånska dagblad kan man läsa att Maud nu öppnar upp för att kommuner och regioner ska få införa biltullar. Bra så långt.

Problemet är att hon vill lägga pengarna man får in på vägbygge. Då var ju inte mycket vunnet. Det är hög tid att ställa om. Samhället behöver mer kollektivtrafik inte fler bilar.

Vi i vänsterpartiet Malmö har precis beslutat om vårt kommunalpolitiska program. Där slår vi fast att vi vill ha avgifter på biltrafiken som ska finansiera spårvagn och annan kollektivtrafik. Stockholm, innan borgana förstörde allt och satsade pengarna på vägar, var ett bra exempel på hur en sådan konstruktion fungerade fördelningspolitiskt utmärkt. Resurserna gick från bil till kollektivtrafik, rik till fattig och män till kvinnor.

Hanna Thomé

onsdag 14 april 2010

Vårt nya kommunalpolitiska program

Vänsterpartiet Malmö har antagit ett nytt kommunalpolitiskt program. Idag hade vi presskonferens. Här är några utdrag från vad som sas. Snart kan du läsa hela programmet på vår hemsida: www.vansterpartiet.se/malmo

”Det är ett bra och gediget program som vi nu går till val på. Med detta program visar vi hur vi vill göra Malmö till en rättvisare stad. Vi vet att de flesta vill ha en bra välfärd där våra skattepengar går till välfärd och inte till vinster i privata företag. Vi vill därför satsa på en bra fungerande kommunal verksamhet. De som har störst behov ska också få mest medel”, sa Hanna Thomé förstanamn på vänsterpartiets kommunlista inför valet 2010

”En av ödesfrågorna i Malmö är bostadsbristen. Det är roligt att så många vill bo i Malmö, och det behövs krafttag för att alla ska få en bostad. Vår uppgörelse på riksplan ger kommunen mycket bättre förutsättningar att lösa bostadsbristen och vi slår nu fast i vårt kommunalpolitiska program att det under den kommande 10-års perioden behöver byggas minst 30 000 nya bostäder i Malmö, varav de flesta i form av hyresrätter”, sa Anneli Philipson kommunalråd för vänsterpartiet Malmö

”Det blir allt fler barn i Malmö. Då är det viktigt att förskoleutbygganden hänger med. Vi vill inte bara ha nya platser utan även ökad kvalité. Förskolan är inte i första hand till för att föräldrarna ska kunna jobba utan för barnens skull. Vi har en rad förslag i vårt program för hur kvalitén ska utvecklas som t.ex. rätten till 30 timmars förskola för alla barn, en satsning på modersmålet i förskolan och en fortsatt satsning på genuspedagogik”, sa Anders Skans tredjenamn på vänsterpartiets kommunlista inför valet 2010

”Under denna mandatperiod har vi arbetat med att anlägga ett feministiskt perspektiv på kommunens verksamheter till exempel genom genuspedagogik och rätt till heltid. Men det räcker inte enbart med kommunala reformer för att vi ska nå jämställdhet, det behövs också att kvinnor organiserar sig och ställer krav på rättvisa och fördelning av makt och resurser. Vi vill därför att Malmö kommun ska inrätta ett bidrag som speciellt riktar sig till kvinnors organisering”, sa Hanna

” Vi vill satsa på bättre kollektivtrafik och spårvagn i Malmö. Det är helt orimligt att den som använder sig av bil och således tar upp vår gemensamma plats, smutsar ner vår gemensamma luft inte betalar för sig. Vi vill därför avgiftsbelägga biltrafiken in i Malmö och använda pengarna till en förbättrad kollektivtrafik”, sa Morgan Svensson ordförande Vänsterpartiet Malmö.

torsdag 8 april 2010

Regeringen sabbar välfärden

I Sydsvenskan kan vi läsa det besked vi hade befarat. 12 miljarder mindre till kommuner och landsting i statsbidrag 2011. Det kan inte finnas nåt annat motiv än att man vill montera ner vår gemensamma välfärd.

2007 till 2009 har kommunernas och landstingens personal minskat med 44 000 personer. Detta innebär sämre kvalité och en ökning av arbetslösheten som inte hade behövts.

Det är ju inte precis bara vi vänsterpartister, som ofta anklagas för att vara extrema, som har insett att välfärd också skapar tillväxt. Tom OECD som inte precis kan kallas för en vänsterorganisation slår fast att ett välfärdsamhälle skapar tillväxt. Minskade klyftor och en tryggare ekonomiska framtid för flertalet innebär att att människor vågar tro på framtiden, kreativiteten ökar, kriminaliteten minskar, arbetskraften mår bra, nya idéer lanseras, osv, osv.

En nedmontering av en förhållandevis god välfärd kan inte ha några ekonomiska motiv. Nej det handlar om ren och skär ideologi. Borgarna vill ha ett samhälle med stora klyftor där det stora flertalet kan exploteras för fåtalets vinning. Vi måste sätta stopp för den utvecklingen nu.

Kom igen vi har ett val att vinna.

Hanna Thomé