tisdag 15 juni 2010

Nu kommer (V)åra spårvagnar

Vi i Vänsterpartiet är speciellt glada för att vi nu närmar oss starten för byggandet av en modern spårvagnstrafik i Malmö. Sedan mitten på 1980-talet har vi kämpat för spårvagnarna som ett framtida transportsystem i Malmö. Den stora utredning som då gjordes ledde ingenstans, vi var då ganska ensamma om vårt krav. Men tiden hinner fatt bra förslag och nu står vi bara några år från att sätta spaden i marken.

För att finansiera utbyggnaden vill vi omfördela pengar från biltrafik till kollektivtrafik. Genom att införa avgifter för bilarna, som kör in i Malmö, och överföra dessa pengar till kollektivtrafiken gynnas ett miljövänligt resande framför ett miljöskadligt, låginkomsttagare gynnas framför höginkomsttagare och kvinnor gynnas framför män. Detta är en rödgrön feministisk politik som vi är stolta över i Vänsterpartiet.

Anders Skans

Sälj inte MKB

Vi måste öka byggandet i vår stad. Vi behöver nya bostäder och det är främst hyresrätter som krävs. Den totala avsaknaden av en statlig bostadspolitik kan avhjälpas med en rödgrön regering. Men här i Malmö måste vi genom MKB bygga allt mer. Hemlösheten är det yttersta exemplet på en havererad statlig bostadspolitik. Där produktionen av hyresrätter inte stimuleras.
Borgaralliansen i Malmö vill sälja ut hyreslägenheterna i MKB. Resultatet av det är en gigantisk kapitalöverföring från det offentliga till privata vinster. I Stockholm där borgarna sålt ut hyreslägenheter visar en granskning av DN att lägenheterna som sålts har sålts till ett underpris på 50 miljarder kronor, smaka på den. Det är en ren stöld av offentlig egendom. Vi slår vakt om hyresrätten i Malmö och tänker inte sälja MKBs lägenheter.

Anders Skans

Grönska istället för asfalt

En grönare stad är hälsosamt, vi vill satsa på en levande grön innerstad med ett minimum av bilar. Plantera grönska istället för att asfaltera innerstaden. Vänsterpartiet vill att de fyrfiliga gatorna i centrala Malmö, som Nobelvägen, Bergsgatan, Amiralsgatan, ska bli tvåfiliga där gång- och cykelbanor samt träd och grönska ersätter de tidigare körfälten. Genom att ersätta bilar med grönska får vi en grönare, tystare och renare stad.

Anders Skans

Möten i centrum

Barnen som växer upp i centrala Malmö blir allt fler. Dessa barn ska få tillgång till bra lekplatser och friluftsaktiviteter i centrum. Vi behöver mer idrottsytor för spontanidrott i centrala staden. Dessa platser är viktiga för att barn och ungdomar ska kunna vara fysiskt aktiva men också som utomhus mötesplatser. Här kan våra skolgårdar vara bra att använda, dessa kan användas på en större del av dygnet än skoltiden. Vi vill ge våra barn i centrala staden bättre mötesplatser i det offentliga rummet. Rörsjöskolans multisportarena är ett exempel som nu funnits i flera år och som bör få fler efterföljare.

Anders Skans

Solidaritet med tredje världen

Budgetdebatten i kommunfullmäktige fortsätter. I Malmö stad ska ekologiska varor alltid vara första alternativet, vi ska visa solidaritet med framtida generationer genom att värna miljön. Ett annat viktigt område för oss är att vi lyfter blicken från vår kommunala politik och visar internationell solidaritet. Genom en fortsatt satsning på etiskt certifierade produkter, Fair Trade, som garanterar bra arbetsvillkor och miljöanpassad odling i tredje världen, visar vi solidaritet med de anställda och miljön i länder som lever på export till oss. Vi kan med detta vara en motkraft mot exploatering av arbetare och natur i profitens intresse.

Anders Skans

måndag 14 juni 2010

Alliansen i Malmö hittar på 100 miljoner

Så har årets viktigaste fullmäktigedebatt rullat igång. Vi har länge fått höra från alliansen att vårt budgetförslag är ett kalle anka förslag. Oklart varför?

Nu får vi se vem som verkligen står för en luftbudget. Alliansen använder sig av en annan skatteprognos än den gänse och vips har man 100 miljoner till skolan och förskolan.

Dessutom räknar man på att ta hem 33 miljoner på en omorganisering av staden. Helt galet då en omorgansiation alltid kostar. När man gjorde motsvarande i GBG kostade 55 miljoner.

Vidare räknar man försörjningsstödet utifrån hur det skulle se ut när en rödgrön regering förstärkt trygghetssystemen.

Ja, vilken soppa. Alla dessa luftpengar motsvarar ca 70 öre skattehöjning. Och det lär ju aldrig en borgarregim göra så det är kraftiga, kraftiga nedskärningar som väntar i välfärden om borgarna tar över Malmö i höst.

Men det ska de inte göra. Det måste vi se till.

Hanna Thomé

Förskola för barnen

Den rödgröna majoriteten i Malmö vill att förskolan ska vara för barnens skull. Förskolan är viktig för barns lärande och föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden ska inte styra barnens tillgång på förskola. Lärandet är viktigt för alla barn. Vi vill att alla barn ska ha rätt till egen plats och inte behöva dela plats, det ger färre barn i grupperna, med ett barn per plats.

Anders Skans

Minska klyftorna

Idag och imorgon debatterar Malmö kommunfullmäktige budgeten för 2011. Det rödgröna styret i Malmö har presenterat en majoritetsbudget som bygger på att vi får en rödgrön regering i valet. Det gör skillnad för Malmö vilken regering vi har och vilket styre vi har i kommunen. Det blir tydligt i debatten idag.

Den rödgröna budgeten i Malmö satsar på de fattigaste barnfamiljerna genom att satsa 10 miljoner på sänkta förskoleavgifter för föräldrar med de lägsta inkomsterna. Detta gynnar främst ensamstående föräldrar och av dessa är 5 av 6 ensamstående mammor. Detta är en rättvisereform som de borgerliga partierna absolut inte vill ha. Motståndet mot reformer som minskar klyftorna i samhället är ett rött skynke för borgaralliansen. Skillnaden i politiken är tydlig.

Maxtaxan i förskolan innebär att föräldrar betalar 3% av sin inkomst i förskoleavgift med ett tak vid 42000 kr/mån i inkomst. Denna lag ska gälla i Malmö, men nu ska de med lägst inkomst få sänkta avgifter. Det är en reform som ska komplettera maxtaxan och som i solidaritetens namn kan kallas för Marxtaxa.

Anders Skans