torsdag 30 september 2010

Kommersialisera inte Ribban!

Moderaterna har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit ett antal förändringar av Ribban (läs i Sydsvenskan. De ville bygga pirar med restauranger, försäljning och båtplatser. Ribban är ett andningshål i Malmö, i framtidens stadsplanering måste vi slå vakt om naturvärdena och rekreationsbehovet i staden. Vi måste låta Ribban vara en frizon befriat från det genom kommersialiserade offentliga rummet. Ribban ska vara för rekreation och avkoppling och inte bli ett tingeltangel tivoli.

Anders Skans (V)

Borgerlig ologik

På dagens kommunfullmäktigemöte, det första efter valet, diskuterades att köpa en tomt i Fosie för att bygga förskola på. De borgerliga ledamöterna ville inte köpa, och man häpnade över deras argument. De ville inte köpa en tomt nu, med argumentet att vi skulle ha byggt ut förskolan tidigare. De fattar inte att vi behöver nya platser hela tiden och platserna blir inte fler av att inte köpa nu, de blir ju färre. Den rödgröna majoriteten köpte, så nu kan vi bygga en ny förskola.

Anders Skans (V)

fredag 17 september 2010

Läs rapporten om barnfattigdom här!

Skånska Dagbladet skriver idag om Vänsterpartiets rapport och förslag för att minska barnfattigdomen. Du hittar rapporten här

Barnfattigdomen måste bekämpas nu!




Barnfattigdomen har ökat de senaste åren, och flest fattiga barn har vi i Malmö. Svårast har de ensamstående föräldrarna det, 83 % av bidragsansökningar till Majblomman kommer från ensamstående föräldrar. De flesta ensamstående föräldrar är kvinnor.


Försämringarna i A-kassan och sjukförsäkringen liksom en ökad arbetslöshet har ytterligare försvårat situationen. Barnfattigdom är ett problem som måste angripas med många åtgärder och det måste göras nu. Att förbättra för kvinnor på arbetsmarknaden genom rätt till heltidsarbete och höjda löner inom lågbetalda yrken är några åtgärder, att sänka förskoleavgiften för lågavlönade är en och att ta bort smygavgifterna i skolan är ytterligare en.


Vänsterpartiet Malmö, Göteborg och Stockholm har presenterat en rapport med 30 politiska krav för att minska barnfattigdomen den hittar du bla här


Mer om våra förslag och situationen i Malmö kan du bla läsa om i Skånska Dagbladet
Martina Nilsson (v)

torsdag 16 september 2010

Bygg 30 000 nya lägenheter i Malmö!

Bostadsfrågan har det varit ganska tyst om i valrörelsen i Malmö trots att staden växer och allt fler behöver ha ett bra boende med en rimlig hyra. Bostadsbrist, trångboddhet och oseriösa fastighetsägare är några av problemen i Malmö. Bostaden är en klassfråga; människors möjlighet att få en egen bostad beror på kontakter eller plånbokens storlek Vänsterpartiet menar därför att det krävs politisk handling för att rätta till problemen.

- Vi i Vänsterpartiet Malmö vill därför att det byggs 30 000 nya lägenheter i Malmö de närmaste 10 åren och att miljonprogramsområdena renoveras, säger Hanna Gedin (v) femte namn på kommunlistan i Malmö.

- Vi kräver att en ny regering inför ett statligt investeringsstöd för byggande så att byggandet av hyresrätter tar fart igen. Om det finns någonstans att bo eller inte, kan inte vara utelämnat till marknaden att lösa – rätten till bostad måste garanteras! Vi kräver politisk handling och statligt ansvar, avslutar Hanna Gedin (v)

För mer information kontakta
Hanna Gedin 073 – 700 91 78

se också skånska dagbladet idag
och info på vår newsdesk

Nej till privata vinster i Malmös skolor!

Friskolorna gör miljardvinster på skattepengar visar SVT:s Uppdrag granskning. Pengar som borde gå till elever, lärare och kunskap hamnar i bolagägarnas fickor. Vänsterpartiet är det enda parti som driver att det inte ska vara tillåtet att ta ut vinst på skolversamhet. Vänsterpartiet vill ha välfärd utan vinstintressen.

- Frågan känns synnerligen aktuell i Malmö. Vi har många friskolor i kommunen och fler som startar vilket leder till att den kommunala skolan får mindre pengar samtidigt som friskolorna gör att segregationen ökar. Det måste bli ett stopp för vinst i välfärden. Utbildning, sjukvård med mera måste vara en rättighet, lika för alla, och inte behandlas som en vara på en marknad. Vi vill ha rättigheter, rättvisa och välfärd det är helt galet att ha ett system där det spekuleras över hurvida någon är lönsam eller ej, säger Martina Nilsson (v) ledamot i kommunens barn- och ungdomsberedning.

- För att få bättre skolresultat i Malmö krävs det att resurser satsas där behoven är som störst, då kan vi inte acceptera att skattepengar går till vinst istället för till vård, skola och omsorg. Vi måste ha en välfärd utan vinstintresse, säger Martina Nilsson (v)

för mer information kontakta

Martina Nilsson 0708-161709

Nattis och OB-förskola i Malmö!

Malmös förskolor ska bli bättre på att anpassa sina öppettider till föräldrarnas arbetstider. Det ska ske genom att OB-förskolorna förlänger sina öppettider för att de bland annat ska stämma med sjukvårdens skift och nattbarnomsorg införs för de föräldrar som jobbar natt. Det blir resultatet om de rödgröna partierna får genomföra sin förskolepolitik efter valet.

Efter att många föräldrar efterfrågat barnomsorg på obekväm arbetstid har barn- och ungdomsberedningen begärt en utredning. Resultatet av den visar att behovet är stort. Därför har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet prioriterat en utbyggnad av förskolan i sin budget, som blir verklighet om de vinner valet.

– Det är viktigt för oss att Malmö kan möta den efterfrågan som finns på trygg och bra barnomsorg under kvällar, helger och nätter, säger Agneta Eriksson (S), skolkommunalråd.

– Att få förskola även på kvällar och nätter är en viktig jämställdhetsfråga. Kvinnor är oftare de som arbetar på obekväm arbetstid samtidigt som det oftast är kvinnor som är ensamstående föräldrar. Med det här beslutet hoppas vi underlätta för ensamstående som kan ha det svårt att få det att gå ihop både tidsmässigt och ekonomiskt, säger Martina Nilsson (V) ledamot i Barn- och ungdomsberedningen.

– Ingen ska behöva säga nej till ett jobb för det inte går att ordna med förskola, vi ska lösa barnomsorg till alla som efterfrågar det, säger Karolina Skog (MP).


Kontaktpersoner

Agneta Eriksson, 040-34 10 19
Martina Nilsson, 0708-16 17 09
Karolina Skog, 040-34 47 05

Stoppa privatiseringarna!

I gårdagens Uppdrag granskning på SVT visas hur våra gemensamma skattemedel som skulle gå till undervisning i skolan skickas utomlands till skatteparadis. Detta måste upphöra. Så länge vi har privata vinstintressen i välfärden kommer denna typ av avslöjanden att göras. Nästa gång är det ett vårdbolag, eller ett äldreboende vem vet. Det är hyckleri när regeringen säger sig vilja se över reglerna. Problemet är privatiseringarna i sig, som segregerar det svenska samhället alltmer. Skillnaden i kunskap mellan de elever som lyckas bäst och de som har svårare att uppnå skolans mål har ökat, läs bla Sydsvenskan.
Rösta på söndag för ett solidariskt samhälle med en välfärd utan vinstintresse.

Anders Skans (V)

måndag 13 september 2010

Folkets tåg

Förr var SJ -hela Sveriges järnväg. Nu är bolaget uppdelat och vissa delar har privatiserats. Vi ser nu nästan dagligen i den Skånska tågtrafiken problem med tågens framkomlighet , läs om dagens missöde i Sydsvenskan. Problemen har sin grund i minskade resurser till tågtrafiken och avregleringar, privatiseringar och uppdelning av SJ. Den nuvarande regeringen minskar underhållet av järnvägen när vi alla ser behoven av en bättre tågtrafik. Är det någon som tror att minskat underhåll kommer att förbättra tågens framkomlighet, nej! Vi som vill ha en bra kollektivtrafik i Malmö måste bli av med den tågfientliga regeringen. Privatisera inte kollektivtrafiken, utan satsa mer på järnvägen.

Anders Skans (V)

fredag 10 september 2010

Ytterligare ett bevis

Nu har sopbolaget Resta gått i konkurs (se Sydsvenskan och Skånskan). Detta är ytterligare ett bevis på att Vänsterpartiets politiska linje är rätt. Vi ska inte privatisera kommunala samhällsviktiga tjänster. Nu kommer denna konkursen att stå det offentliga dyrt. Skattemedel kommer att bekosta både sophämtningen och lönegarantier med mera vid konkursen. Vänsterpartiet kräver att de privata vinstintressen ska bort från kommunal service. Vi ska bygga världens bästa välfärd utan vinstintresse.

Anders Skans (v)

Sätt stopp för skattepengar i privata fickor!

De 15 största privata aktörerna inom vården och skolan gjorde en
vinst på över två miljarder kronor på svenska skattemedel förra året. Skattepengar som borde gå till att de demenssjuka inte låses in i Piteå, eller till minskade grupper på fritids, eller till eleverna i skolorna.

Det här är helt galet. Det måste bli ett stopp. Ett stopp för borgarnas privatiseringshysteri, ett stopp för de nedskärningar i den offentliga sektorn som skattesänkningar innebär.

Det känns bra att vänsterpartiets budskap i valet är : Världens bästa välfärd utan privata vinster!
Martina Nilsson (v)

se också vår tidning Vänstern i Malmö

torsdag 9 september 2010

Nu får det vara nog!

På min cykelfärd hem i kväll stod åter en buss havererad på Davidhallsgatan. De allt som oftast havererade bussarna i Malmö visar på det havererade systemet med privatiseringar av offentlig service. De privata bussbolagen sköter inte service och underhåll av bussarna. Vi i Malmö drabbas av den borgerligt styrda regionpolitiken i Skåne med privatiseringar av det offentliga. Nu räcker det, kör bussarna i offentlig regi, sparka ut de privata företagen som missköter busstrafiken så fruktansvärt.

Anders Skans

Billigare hyror

På dagens kommunfullmäktige möte diskuterade förändringen av parkeringsnormen i Malmö. Parkeringsnormen är det krav på att bygga parkeringsplatser till lägenheter som kommunen ställer på de som ska bygga hus i Malmö. Den rödgröna majoriteten drev nu igenom en sänkning av kravet på parkeringsplatser vid nybyggnation. Detta innebär billigare hyror när nya bostäder byggs i framtiden. Idag är det så horribelt att parkeringsplatserna kostar mer än vad bil ägarna är villiga att betala. Det leder till att alla hyresgäster får dela på kostnaden för parkeringarna Den överskjutande kostnaden bakas in i hyran. Det är så idag att extra kostnaden för parkering, vare sig du har bil eller inte, kan ligga på 2-3000 kronor i månaden. Vi i Vänsterpartiet tycker att bilägarna ska betala vad det kostar att parkera sin bil. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Sveriges pensionärsparti tyckte det är okej att hyresgästerna får ta denna extra kostnad.

Anders Skans

tisdag 7 september 2010

Folket före bilarna

Stäng Ängelholmsgatan, Simrishamnsgatan, Claesgatan och Ystadsgatan kvarteren närmast Möllevångstorget. Ett beslut nu kan göra att de är fria från bilar redan till våren. Detta för att göra Möllan till en ännu bättre mötesplats. Läs hela pressmeddelandet. I en stad är det viktigast att människor får ta plats, inte bilar. I debatten om bilar pratas det mest om utsläpp och buller, men hur mycket plats bilarna tar glöms ofta bort. Möllan är en fantastisk mötesplats, men ytorna räcker inte till. Handel och uteserveringar behöver större utrymme. Vi tycker det är viktigare att de gående och cyklande människorna kan röra sig friare och tryggare i gatorna än att bilarna ska få ta plats.

Anders Skans

måndag 6 september 2010

Klasskillnader

Problemet med segregationen i den svenska skolan lyfts fram av de Rödgröna i Sydsvenskan. Segregationen är en av huvudanledningarna till att resultaten går ner i skolan. Segregation gynnar inte lärandet det har Skolverket lyft fram i sin rapport Vad påverkar resultaten i svensk grundskola? Lärarnas riksförbund har i en undersökning Rika barn lära bäst? visat att klyftorna mellan elever med föräldrar som är högutbildade höginkomsttagare och elever med föräldrar som är lågutbildade låginkomsttagare har ökat. Samhällets klassorättvisor är ett problem i skolan, liksom skolans bidrag till att förstärka dessa orättvisor.

Vänsterparitet vill bekämpa orättvisorna i skolan genom att satsa mer resurser på de skolor där behoven är störst, vi vill också att alla undervisning ska ske i skolan, inga hemläxor, så eleverna får hjälp av lärare att lära sig.

Anders Skans

fredag 3 september 2010

Bäst i test

Naturskyddsföreningen i Skåne har granskat alla partiers miljöpolitik i Skåne. Bäst i test är VÄNSTERPARTIET. Granskningen gäller både agerandet i region Skåne under de senaste 4 åren , som de löften som partierna gett inför de kommande 4 åren.

Anders Skans