torsdag 19 maj 2011

På vilken grund ska skolan byggas?


Man kan ställa sig frågan på vilken grund den svenska skolan ska stå. Vi har en utbildningsminister, Jan Björklund, som även är ansvarig för forskningsfrågor. Trots detta samband så verkar ministern inte förstå att skolan ska vila på en forskningsgrund. Barn lär av hur vuxna gör är en gammal devis, när vuxna skolpolitiker inte tar forskning som stöd för skolreformer visas ett förakt för kunskap som i längden kommer att sprida sig till barnen. I stort sett samtliga Björklunds skolreformer bygger på repression och kontroll, inte en vilja att utveckla skolans didaktik och praktik. Vad är skolans huvuduppdrag? Jo att skapa möjligheter för barns lärande, ett lärande i en föränderlig värld kan inte bygga på rabblande av gammal fakta. Det krävs framåttänkande när barnen som utbildas i dagens skola, av lärare som är utbildade i gårdagens skola, ska kunna leva i morgondagens samhälle.

Skolpolitiken ska istället för mer kontroller, som att skriva in skolk i betygen, och fler nationella prov satsa på en pedagogisk utveckling på vetenskaplig grund. Ett problem verkar vara att utbildningsministern inte litar på lärares yrkeskompetens och på den pedagogiska forskningen. Istället för utvecklingsmöjligheter för lärare satsar han på obligatoriska kontroller och nationella prov, helt i strid med forskningen. Är det bättre skolresultat man vill uppnå är detta inte vägen framåt utan bakåt. Björklunds förslag leder till en förenklad syn på lärande där elevernas möjlighet att resonera och förstå sätts i bakgrunden medan upprepande av statistiska uppgifter gynnas. Ett ökat antal prov ökar inte lärandet, det är som man säger grisen blir inte tjockare för att du väger den oftare.

Anders Skans (V)

onsdag 11 maj 2011

Rättvisa, minskade klyftor och satsningar på jämställdhet i Malmö stads budget 2012

Malmö Stads budget för 2012 är presenterad. Vänsterpartiet styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nästa års budget rymmer en mängd progressiva satsningar på jämställdhet, löner, skolan, bostäder, kultur och fritid. Jag har intervjuat Vänsterpartiets jämställdhets och fritidskommunalråd Martina Nilsson för att se hur man märker att Vänsterpartiet är med och styr.

Martina Nilsson är stolt och nöjd och menar att vi har fått tydliga avtryck för vår politik och att det som genomsyrar budgeten är vänsterpartistiska honnörsord: rättvisa och minskade klyftor. Hon tillägger att budgeten rymmer stora satsningar för barn- och unga och för att minska barnfattigdomen. Exempel på sådana satsningar är att vi avsätter pengar till OB-förskola och nattis; vi gör stora satsningar på jämställdhet, och vi avsätter pengar för att leta upp och sätta press på oseriösa hyresvärdar.

Satsningarna på jämställdhetsområdet utvecklar hon vidare:

- Nästa år flyttar vi ytterligare fram positionerna för att Malmö ska vara en jämställd stad. Vi gör bland annat stora satsningar för att kommunen ska vara en jämställd arbetsgivare där avsätter 20 Mkr för att få rätta till osakliga löneskillnader mellan könen. Satsningen riktas särskilt till de lågavlönade kvinnodominerade yrkesgrupperna. Vi gör en tydlig låglöne- och jämställdhetssatsning. Vi ska också minska antalet timanställda i kommunen och öka de anställdas inflytande på de kvinnodominerade arbetsplatserna.

På jämställdhetsområdet har Vänsterpartiet i Malmö även arbetat med att avsätta pengar till genuspedagoger på skolor och förskolor i kommunen. Detta märks i budgeten.

- Vi nästan fördubblar satsningen på genuspedagogik i kommunen, för vi ser hur oerhört viktigt det är att våra barn och unga i den här staden ges samma möjligheter oavsett om de är pojkar eller flickor. Vi ser också hur viktigt det genuspedagogiska arbetet är för att förbättra skolresultaten. Idag mår tjejer allt sämre och är mer stressade i skolan medan killarnas betyg rasar, fortsätter Martina Nilsson.

I valet 2010 lovade Vänsterpartiet att genomföra 30-timmars förskola för föräldraledigas barn. Hur gick det med den frågan i budgeten?

- Den frågan är i allra högsta grad levande. Antalet barn i Malmö ökar och det satsas nu mycket för att bygga ut förskolan för att alla ska få plats. I utbyggnadsplaneringen ska även barn till föräldralediga finnas med så att det inom den här mandatperioden kommer att finnas plats även för barn till föräldralediga.

I budgeten märks en satsning på skolan. Vad innebär den?

- Vi satsat på flera olika delar för att öka kvalitén i skolan och förskolan. Bland annat genom att satsa på språk, modersmål och genuspedagogik. Vi avsätter också pengar för att man ska kunna få vikarier på skolor och förskolor där personalen tar del av kompetensutveckling inom språk och genus. Vi satsar också 5 Mkr på att de gymnasielever med lägst resultat ska kunna få extra stöd för att nå målen.

För Vänsterpartiet är allas rätt till kultur på lika villkor en viktig fråga. I budgeten lyckades vi genomföra flera viktiga reformer för att just göra det möjligt för alla att ta del av stadens kulturutbud. Martina Nilsson berättar att det från och med 2012 kommer att vara gratis för alla under 20 år att gå på Malmö Museer. Det är en viktig satsning i en stad som Malmö med hög barnfattigdom och många unga, betonar Nilsson. Inom ramen för områdesprogrammen kommer vi också att jobba med kultur. Dels via riktade satsningar på det fria kulturlivet, men även resurser till kulturskolan så att de kan ha kulturverksamhet i dessa områden.

På fritidsområdet drev Vänsterpartiet igenom att kommunen ska ta ett tydligare ansvar för de kommunala ridanläggningarna genom att nu påbörja ett upprustningsarbete.

- Att satsa på ridanläggningar är att förbättra tjejers fritidsvillkor. I budgeten så avsätter vi också pengar för att inrätta ett bidrag för spontanfritid, vilket är något som också Malmös ungdomar har efterfrågat, särskilt i de mer utsatta områdena. Det ska vara enklare att få t.ex. pengar för att köpa in fotbollar eller schackspel redan innan man hunnit bli en registrerad förening. Vi avsätter även pengar för att kunna stötta föreningar att ha lönebidragsanställda, vår satsning innebär ca 40 nya tjänster till föreningslivet och är en bra arbetsmarknadsinsats.

Martina Nilsson avslutar intervjun med att tillägga att hon gärna svarar på frågor om budgeten och de satsningar Vänsterpartiet är med och driver igenom. Kontaktuppgifter finns nedan. Nu fortsätter det politiska arbetet på alla fronter – med att förverkliga budgeten och förändra samhället i en socialistisk och feministisk riktning.

Sara Svensson

Vi går från ord till handling – stora satsningar på jämställdheten i Malmö.

Malmö stads budget för 2012 innehåller tydliga satsningar på jämställdhet bland annat genom pengar till arbetet med jämställdhetsintegrering, genuspedagogik, jämställda löner och att även papperslösa kvinnor ska omfattas av kvinnofridsarbetet.

- I Sverige idag har vi fortfarande stora skillnader i lön mellan kvinnor och män och kvinnor har osäkrare anställningar och sämre arbetsvillkor. Vi som kommunala arbetsgivare ska ta vårt ansvar som arbetsgivare och avsätter20 Mkr för jämställda löner med ett särskilt fokus på de lågavlönade kvinnodominerade yrkesgrupperna. Vi ska också minska antalet timanställda i kommunen och satsa på inflytande för de anställda i synnerhet på de kvinnodominerade arbetsplatserna, säger Martina Nilsson (v) jämställdhetskommunalråd.

- Vi ska nu nästan fördubbla satsningen på genuspedagogik för att ge våra ungar fler möjligheter än bara två. Oavsett kön ska man få lära sig såväl den omvårdande leken med dockan som den äventyrliga ute på gården. Vi ser också hur viktigt det genuspedagogiska arbetet är för att förbättra skolresultaten. Idag mår tjejer allt sämre och är mer stressade i skolan medan killarnas betyg rasar. Med genuspedagogik ger vi våra pedagoger verktyg för att ge flickor och pojkar samma förutsättningar och möjligheter i skolan och förskolan.

- Vi avsätter pengar för att tydliggöra att även papperslösa kvinnor ska omfattas av kvinnofridsarbetet. Man ska få hjälp och stöd undan sexualiserat våld utan att riskera utvisning.

- Vi satsar också pengar på jämställdhetsintegrering för att få till verksamhetsförändringar i kommunen. Vi ska till exempel se till att kommunen är jämställd i sitt möte med malmöborna. Vi vill inte att det ska vara som i Göteborg där man upptäckte att män fick fler hemtjänsttimmar än kvinnor trots samma vårdbehov. I Malmö ska vi bli bättre och vi tar jämställdhets arbetet på allvar – vi går från ord till handling, avslutar Martina Nilsson

Stora satsningar på barn och unga i Malmö stads budget 2012

Malmö stads budget för 2012 innehåller stora satsningar på barn och ungdomar. Målet är att minska klyftorna i samhället och utbildningen är viktig. Grunden för lärandet läggs redan i förskolan. För att uppnå bättre resultat i skolan satsas det i budgeten kring 50 miljoner kronor. Det innehåller en satsning på språkutveckling, både på svenska och på modersmålet. Satsningen på genuspedagogik nästan fördubblas mot tidigare, och gymnasieskolan får extra resurser för de elever som har svårast att nå målen. För att personalen ska kunna ta del av språk och genussatsningen avsätts resurser för vikarier.


- Språket är grunden till allt lärande, genom en satsning på svenska och modersmål ger vi våra elever möjlighet att använda hela sin språkkompetens för sitt lärande, säger Anders Skans (V) gruppledare i kommunfullmäktige.


- Vi har lyssnat på våra elevers åsikter i attitydundersökningen, där de lyfter fram vikten av att pojkar och flickor behandlas lika, och gör en rejäl ny satsning på genuspedagogik. I dagens skola sjunker pojkars resultat medan flickorna mår allt sämre av stress. Satsningen på genuspedagogiken är en viktig del i skolans måluppfyllelse, säger Hanna Gedin (V) ledamot i barn- och ungdomsberedningen.

Alla människors rätt till bostad – ett ledmotiv i budget 2012

Malmö stads budget för 2012 finns det ett antal satsningar inom bostadssektorn. Malmö behöver fler bostäder och MKB, det kommunala bostadsbolaget, ska ta sitt bostadssociala ansvar och de ska bygga fler lägenheter. Vidare ges Miljöförvaltningen i budgeten pengar för att komma åt de oseriösa hyresvärdarna genom att bedriva en uppsökande bostadsstillsyn. Miljöförvaltningen får också resurser för projektet ”Det hållbara Rosengård” som ett led i att förbättra miljonprogramsområdena.


- Alla människor har rätt till en bra bostad. Vissa hyresvärdas jakt på kortsiktig vinst som leder till eftersatt underhåll ska bekämpas, säger Morgan Svensson (V). Det är skrämmande hur vissa hyresvärdar missköter sina fastigheter och försätter familjer och inte minst många barn i en fruktansvärd boendesituation. Metoden som prövades i Herrgården, där Malmö Stad köpte nedgångna hyresfastigheter för att renovera och skapa bra boendestandard, kan behövas på fler ställen i staden, avslutar Morgan Svensson (V).

Rätt till en meningsfull fritid oavsett kön eller plånbokens storlek

Barn och unga står i fokus för satsningarna i de rödgrönas budget för 2012, vilket också avspeglar sig i de satsningar som görs på fritiden och föreningslivet i Malmö.
- Rätten till en meningsfull fritid där inte plånbokens tjocklek är styrande är jätteviktigt i en stad som Malmö med hög barnfattigdom, många unga och ökande klyftor. Vi är därför glada att vi nu kan göra en satsning på spontanfritid för fler av Malmös unga, något som också har efterfrågats av Malmös ungdomar. Vi ska stötta de ungdomar som kanske inte ännu är med i någon förening men som tex vill köpa in fotbollar för att spela, prova på konståkning eller som behöver stöd för aktiviteter innan man kvalificerat sig i bidragssystemet, säger Carlos Gonzalez (v)vice ordförande i fritidsnämnden

- Vi avsätter nu också resurser för att ta ett ökat ansvar gällande de kommunala ridhusen som behöver rustas upp. Att satsa på ridanläggningar är att förbättra tjejers fritidsvillkor. Vi ska också stötta föreningarna genom att ge dem ekonomiska hjälp att anställa med hjälp av lönebidrag, detta är en satsning både på föreningslivet och en arbetsmarknadsåtgärd som är viktig, avslutar Carlos Gonzalez