onsdag 21 december 2011

Samla in matavfallet!

I kommunfullmäktige idag debatterades hur Malmö ska kunna leva upp till målet om det nationella miljömålet på 40 %-ig insamling av matavfall. Det viktigaste ur miljösynpunkt är att minimera avfallsmängden. Det avfall som ändå skapas ska tas omhand på bästa sätt. En återvinning av matfall för t.ex. biogasproduktion är bättre än att bränna det. Vi ser nu att målen inte på långa vägar har uppnåtts i Malmö på frivillig väg. Då agerar vi, medan moderaterna kör huvudet i sanden och säger ”fortsätt som nu”. Den moderata linjen är att man ska ha frihet att göra miljön sämre. Detta är inte en frihet utan sätter sig över inte bara nuvarande generation utan även framtidens generationer. Kan inte vår generation skapa ett hållbart samhälle fördärvar vi för kommande generationers möjligheter till ett gott liv. Moderaterna väljer som vanligt i miljöfrågor att prioritera den enskildes valfrihet att strunta i att göra rätt för sig istället för att prioritera miljön. Genom att vi nu inför en obligatorisk utsortering av matavfallet så kan vi uppnå miljömålet .

Anders Skans (V)

onsdag 7 december 2011

Ökad kontroll tar resurser från omsorgen

Lösningen på missförhållandena i äldreomsorgen är inte mer kontroll. Istället bör vinsterna i välfärden stoppas, skriver Anders Skans (V), gruppledare i Malmös kommunfullmäktige.
Äldreminister Maria Larsson (KD) och Michael Anefur (KD), distriktsordförande i Skåne, försöker i en debattartikel (2.12)i Sydsvenskan dölja att deras grundläggande ideologiska ståndpunkt är att man ska få göra vinst på allt.
Men välfärdstjänster och privata företag är oförenliga. Problemet är att verksamheten drivs med vinstintresse och att ägaren, vem det än är, tjänar pengar på att ha så få anställda som möjligt.
Genom att granska olika vårdboenden kan vi se att de privata har en lägre personaltäthet än de kommunala, vilket är alldeles självklart, eftersom de måste generera vinst.
Om vi satsar en bestämd summa skattemedel till vård av äldre, och driver verksamheten i offentlig regi så går varje krona till vårdkvalitet. Men om vi låter ett privat bolag driva vården så ska samma pengar räcka till både vinst och vård. Det är uppenbart att det blir sämre vård.
En kontrollorganisation för att granska de privata vårdboendena, som de två kristdemokraterna föreslår, innebär ytterligare en kostnad som tas från de skattepengar som annars kunde gå till att höja vårdkvaliteten.
Lösningen är inte ökad kontroll, utan istället en återkommunalisering.
Larsson och Anefur skriver dessutom i sin artikel att kommunerna har ansvar för äldrevården. Då ska väl kommunen få göra ett eget val hur vården ska organiseras. Nu vill den borgerliga regeringen tvångsprivatisera äldreomsorgen genom att tvinga kommunerna att införa lagen om valfrihet, lov, som gör äldreomsorgen till en marknad.
Malmö har inte anslutit sig till lov, och det baseras på att det är bättre och lättare att hålla kvalitet i den egna vården än i andras.
Vården behöver alla resurser. Stoppa vinsterna i välfärden.

ANDERS SKANS