torsdag 26 januari 2012

Ohederliga folkpartister

Folkpartiet hade på dagens kommunfullmäktige en motion som vill att Malmö Stad ska betala till Region Skåne för en extra busslinje mellan Limhamn och Klagshamn.

Att vara liberal är att vara kluven är en gammal devis. Att vara folkpartist är nu också lika med att vara opportunist och Ewa Bertz har med denna motion gett den politiska ohederligheten ett ansikte

I motionen beskrivs att busstrafiken har ändrats och direktbussen mellan Limhamn och Klagshamn har försvunnit. Det som inte framgår är att det är Folkpartiet som är ansvarig för detta. Det är det folkpartistiska regionrådet Mats Persson som är politiskt ansvarig för nedläggningen av busslinjen.

Det är Region Skåne och inte Malmö stad som är ansvarig för kollektivtrafiken. Nu vill Ewa Bertz att Malmös skattebetalare ska betala för en busslinje två gånger, först till Region Skåne genom regionens skatt och sedan via Malmö genom kommunalskatten. Allt bara för att ditt eget parti har lagt ner busslinjen. Lite politisk hederlighet även från en folkpartist kan efterlysas.

Anders Skans (V)

onsdag 25 januari 2012

Papperslösa våldsutsatta kvinnor får nu skydd och stöd i Malmö!

Idag behandlades ärendet på socialaresursnämndens möte. Resurser är avsatta i budget för 2012 och en överenskommelse med en av kvinnojourerna i Malmö finns för att nu kunna säkra kvinnor och barns rätt till skydd.

– Att leva som papperslös kvinna i Sverige är hårt i synnerhet när flyktingpolitiken blir allt mer repressiv. Alla kvinnor har rätt till skydd undan misshandel och våld, oavsett medborgerlig status. Att utsättas för våld i en nära relation är en erfarenhet som alltför många kvinnor delar. Det är ett framsteg att vi i Malmö nu ska säkerställa att även papperslösa kvinnor får skydd, något som vi hoppas att andra kommuner nu tar efter, säger Martina Nilsson (V), jämställdhetskommunalråd


Läs mer Här

tisdag 17 januari 2012

Skatt för välfärd

Idag offentliggörs en rapport om hur en utbyggd solidarisk välfärd kan finansieras. Under två decennier har den svenska välfärden systematiskt dränerats på skatteintäkter. 1990-talets stora nedskärningar har på de senare åren ersatts av en borgerlig regering som med ideologiska motiv genomför det ena jobbskatteavdraget efter det andra. Sedan 2006 har regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen minskat skatteintäkterna med 100 miljarder kronor.

I rapporten Skatt för välfärd presenteras vilka konsekvenser nerskärningarna i välfärden har fått och Vänsterpartiet Malmös förslag på hur man kan bygga en solidarisk välfärd här i Malmö. (Ladda ner rapporten i pdf här: Skatt för välfärd)


Vänsterpartiets politiska vilja är att förändra och förbättra samhället och inte bara förvalta det nuvarande. För att uppnå en förändring av samhället krävs att den offentliga konsumtionen ökar och att resurserna fördelas mer rättvist. En av slutsatserna rapporten kommer fram till är att de många nedskärningarna har skapat stora behov inom den kommunala verksamheten och dessa måste stå i centrum för den politiska prioriteringen.

– För att bygga en fungerande välfärd i Malmö behöver vi återta de resurser som har gått förlorade under decennier av nerskärningar och jobbskatteavdrag. På drygt 20 år har den svenska välfärden minskat med 350 miljarder kronor och det märks. Hålen i de sociala skyddsnäten blir bara större och större. Barnfattigdomen ökar stadigt. Det är nog nu, säger Hanna Thomé (V) kommunalråd med ansvar för antidiskriminering och kultur.

– Vi har sett en stadig försämring i välfärden de senaste 20 åren. 1990 hade den svenska förskolan 4,4 barn per heltidsanställd pedagog, 2010 är den siffran 5,4 och barngruppernas storlek bara ökar. 1990 var den genomsnittliga barngruppens storlek 13,8 barn och nu är den 16,9. För att bygga en förskola där den pedagogiska verksamheten och omsorgen om våra barn garanteras behöver förskolan, liksom välfärden rustas upp, säger Anders Skans (V) gruppledare i kommunfullmäktige.

Offentliga skolor istället för aktieägare som säljer friskolor på annons

I dag har ett tidigare inte så känt kryphål uppdagats sedan en annons på hemsidan www.blocket.se säljer ett tillstånd att driva friskola i aktiebolagsform i Malmö.(Läs mer bl.a. SVT, Skånskan) Sverige har ett av västvärldens mest liberala friskolesystem. Aktieägare kan utan begränsning ta ut så mycket vinst de vill från de skolor de driver.

Vänsterpartiet i Malmö menar att skolan är en av de mest grundläggande gemensamma samhällsangelägenheterna och skolor ska inte drivas i privat regi där vinster försvinner till anonyma aktieägare utan någon garanti för att våra barn får lika möjligheter till kunskap och utbildning.

- Det är lönlöst att lappa och laga i regelverket, det är ett systemfel med privata vinstdrivna skolor. Att aktieägare kan sälja rätten att bedriva skolor på blocket som andra gör sig av med bättre begagnade möbler är ett tydligt exempel på hur absurt den svenska skolan fungerar. Gör om hela friskolereformen och stoppa vinstuttag från skolorna. Varenda skattekrona ska gå till undervisningen, säger Anders Skans (V), gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö.

måndag 2 januari 2012

Sätt stopp för privatiseringar och utförsäljning

Region Skåne är ansvarig för busstrafiken i Malmö, Sveriges tredje största stad, och de kan inte hitta någon entreprenör som vill driva stadens busstrafik. Därför har regionen nu beslutat att man ska köpa bussarna för att äga dem i offentlig regi, och endast lägga ut själva körandet av bussarna på entreprenad. Då, tänker de borgerliga politikerna, då borde väl företagen kunna nappa.

Det enda som egentligen upphandlas är alltså vem som ska betala ut busschaufförernas löner och se till att bussarna rullar. Att tro att detta skulle kunna göras bättre av privata företag än av regionen själv är knappast rimligt, snarare är det så att de borgerliga politikerna handlar av rent ideologiska skäl. Man vill helt enkelt att någon ska kunna tjäna skattepengar i vinst hellre än att själva ha möjlighet att ge busschaufförerna bra anställningsvillkor.

Att Region Skånes politiker leker affär med våra gemensamma skattefinansierade verksamheter är knappast någon nyhet. Men det är verkligen förvånande att, när företagen inte är intresserade av att driva de offentliga verksamheterna, ändå, med en dåres envishet, försöka driva igenom upphandlingar med subventioneringar. Privat drift och upphandling av kollektivtrafik är en återvändsgränd, det kan väl knappast illustreras tydligare än i upphandlingen av Malmös bussar.

Malmö är en stad med ambitioner. Stadens befolkning har ökat kraftigt de senare åren, och befolkningstillväxten förväntas fortsätta. För att detta ska vara möjligt krävs naturligtvis god kollektivtrafik. Den privata bilen är ett dåligt alternativ i en storstad, inte bara för att den är dålig för miljön, utan också för att den är oerhört platskrävande. Med ett finmaskigt buss- och spårvagnsnät i symbios med den regionala och rikstäckande tågtrafiken har Malmö stora möjligheter att tränga undan bilismen. Men då måste kollektivtrafiken vara pålitlig.

Vi vill att 2012 ska bli året då experimentet med utförsäljning och privatiseringar ser sitt slut och en ny era tar sin början. Låt oss börja med att återta Malmös busstrafik. Kollektivtrafik drivs bäst i offentlig regi med full insyn och demokratisk kontroll.

Anders Skans, gruppledare för Vänsterpartiet i Malmö stad
Angelica Svensson, ledamot i kollektivtrafiknämnden Region Skåne
Vilmer Andersen, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Skåne