tisdag 29 september 2009

Låt mig slippa välja

På september kommunfullmäktige behandlades en motion av kristdemokratena om privatisering av äldreomsorgen i Malmö

Man suckar, kristdemokraterna kör blint. Oavsett fakta ska allt privatiseras.

Jag tänker att ibland är ideologi farligt. För att den kan dölja verkligheten. Som i detta ärende. Kristdemokraterna framhävdar att privatiseringar är lösningen på hur äldre ska få påverka sin vård och omsorg. Detta utan att lyssna på de erfarenheter som gjorts

De utvärderingar som gjorts på kundvalsmodeller visar på
Den starkt begränsade information gör valen omöjliga att göra
Kostnaderna kring administrationen ökar kraftigt
Konkurrensutsättning har inneburit kvalitetsförsämringar, både för personal och brukare

Det handlar inte om en vilja till valfrihet för äldre det handlar om att man värna privat driftsform framför offentlig. Vänsterpartiet vill att äldre ska påverka sin vård. Men den möjligheten ökar inte genom privatiseringar. Det viktiga kan inte vara att få välja utförare utan det måste vara möjligheten till att få välja innehållet i vården.

På vilket sätt innebär en kundvalsmodell reel valfrihet? Du får välja vilket företag som utför tjänsten. Kanske får du välja mellan 70 olika bolag. Många av de bolagen erbjuder inte allt du behöver utan du får välja städ här och tvätt där osv. Hur ska man orka?

I dagen samhälle möts vi alla av val, val, val. Jag ska välja telefonbolag, elbolag, pensionsplaceringar, förskola, skola. Och hela tiden finns risken att jag väljer fel. Och det finns ingen annan än mig själv att skylla. Det var ju mitt val.

Framförallt när det handlar om vård och omsorg så vill jag känna mig trygg med att det finns en bra vård med hög kvalité. Att vi faktiskt fortfarande lever i en välfärdsstat där kommunen har ett ansvar att ge en god vård och omsorg till våra äldre. Satsa pengarna på att utveckla den kommunala vården i stället för på byråkrati i ett system där någon måste göra fel val.

Hanna Thomé (v)

fredag 25 september 2009

Kommunen ska inte gynna enskilda




Efter att ha gjort ett klipp på 300 miljoner när kommunen sålde marken på tok för billigt kommer nu Parkfast Arena och vill ha en kommunal borgen på 32 miljoner för att bygga en träningshall bredvid den stora arenan. Den som förutsatte att det fanns någon sorts planering och kalkyler för en nödvändig träningshall har således varit helt fel ute.

Kommunen vare sig får, eller ska, gynna enskilda.
Att tolka kommunallag och borgenspolicy som att kommunen kan gå i borgen för all sorts verksamhet som kan gynna Malmö genom fler arbetstillfällen och ökad besöksnäring är vare sig korrekt eller ens rimligt. En sådan tolkning öppnar upp för att Malmö stad skulle kunna gå i borgen för all privat verksamhet som genererar arbetstillfällen i staden - var skulle vi då hamna?

Såklart röstade vi nej till förslaget när det igår debatterades och beslutades i Malmös kommunfullmäktige.

Anneli Philipson (V)

torsdag 24 september 2009

Miljöpolitiken

Miljönämnden i Malmö presenterade idag sin årliga miljöredovisning i kommunfullmäktige. Det var en imponerande redovisning av vad Malmö stad gör inom miljöområdet. Alla partier ville ta åt sig äran för detta. Trots detta engagemang för miljöfrågorna så är inte enigheten så stor i praktiken. De borgerliga vill inte gå vidare med en av de största frågorna vi har nämligen att begränsa privatbilismen i Malmö. Det går inte att reducera privatbilismen till en fråga om utsläpp. Hur miljövänliga bilarna än blir så bullrar de i alla fall och de tar plats. All den yta som bilarna tar i Malmö kunde användas till grönområden och fler bostäder istället. De borgerliga talar om bilen som ett frihetsobjekt, en frihet att ockupera mark, bullra och släppa ut avgaser är vad det handlar om. En stad som ska byggas miljövänligt ska ha så få transporter som möjligt. Det ska vara nära till service och det ska finnas kollektivtrafik samt cykel- och gångvägar. Malmö behöver fler inte färre gågator. I detta sammanhang är det glädjande att nu den styrande rödgröna majoriteten beslutat satsa på spårvagnar igen. Vi i vänstern har drivit detta i flera årtionden, för ungefär 20 år sedan fanns en utredning om spårvagnar i Malmö, då var vi ensamma att vilja satsa. Nu har fler vaknat, det är positivt. Miljöpolitik är inte neutralt det är vänsterpolitik.

Anders Skans (V)

Moderat förakt

På dagens kommunfullmäktigemöte visade moderaten Carl-Axel Roslund sitt totala förakt mot Malmö stads alla socialarbetare, han uttryckte sig att enormt nedsättande och kränkande mot en hel yrkeskår. Socialarbetare som gör hembesök hos familjer där barn eller ungdomar har rapporterats deltagit i kriminella handlingar, kallade han att skicka ut några "socialtanter".Det är den inställningen till en hel yrkesgrupp som kommer att vara den politiska inställnigen om moderaterna kommer till makten i Malmö. Förutom föraktet mot en yrkeskår visar han den moderata oviljan att hjälpa de unga. Låt oss aldrig se de(m) vid makten fler gånger!

Anders Skans(V)