onsdag 26 januari 2011

Fram för mer genuspedagogik i Malmö


Replik till Linda Hiltman (F!) på Sydsvenskans debattväxling om mer jämställdhet i Malmös skolor:

Linda Hiltman (FI) har svarat på vår artikel om behovet av jämställdhet i Malmös skolor och förskolor. Vi vill börja med att säga att vi är glada över att det finns ett intresse och engagemang för att göra våra skolor och förskolor mer jämställda. Hiltman skriver bland annat att det finns behov av mer genuspedagogik i Malmö. Vi håller med. Därför har Malmö under några år satsat på just detta.

Malmö stad har tillsammans med sina genuspedagoger börjat utbilda personal på närmre 200 skolor och förskolor. För oss har det varit viktigt att det är de som varje dag möter våra barn och unga som får stöd, verktyg och kompetens för att aktivt arbeta för att ge alla samma rättigheter och möjligheter. Vi har också satsat på fortbildning och forskning i samarbete med Malmö högskola. Vi vill att insatsen ska vara av hög kvalitet och innebära ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Genuskompetensen ska ständigt vara närvarande i det vardagliga arbetet.

Vi vet att flickor och pojkar bemöts och behandlas olika. De ges olika möjligheter och förutsättning. Förutom begränsningar för det enskilda barnet vet vi att detta också ger konsekvenser för framtida yrkesval, lön, pension, föräldraskap, makt och inflytande. Barn ges olika handlingsutrymme och lärs olika saker beroende på kön, med genuspedagogiken ska vi ge våra barn 100 möjligheter istället för bara två.

Skolorna och förskolorna i Malmö har kommit olika långt i arbetet; medan en del har utvecklat nya arbetssätt har andra inte ens börjat. Vi vill att fler, och så småningom alla, ska arbete med genuspedagogik. Därför har vi satt upp ett tydligt mål om att fler av kommunens förskolor och skolor ska ta aktiv del i ett genuspedagogiskt utvecklingsarbete. Detta kommer att följas upp av kommunfullmäktige flera gånger varje år.

Genuspedagogiken är en del av ett intensifierat jämställdhetsarbete i kommunen. Vår uttalade vision är att Malmö ska vara jämställt och att det ska vara rättvisa mellan kvinnor och män oavsett bakgrund, och arbetet för att uppnå det är igång.

Martina Nilsson (V)
Kommunalråd med ansvar för jämställdhet

Sara Svensson (V)
Politisk sekreterare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.