onsdag 11 maj 2011

Vi går från ord till handling – stora satsningar på jämställdheten i Malmö.

Malmö stads budget för 2012 innehåller tydliga satsningar på jämställdhet bland annat genom pengar till arbetet med jämställdhetsintegrering, genuspedagogik, jämställda löner och att även papperslösa kvinnor ska omfattas av kvinnofridsarbetet.

- I Sverige idag har vi fortfarande stora skillnader i lön mellan kvinnor och män och kvinnor har osäkrare anställningar och sämre arbetsvillkor. Vi som kommunala arbetsgivare ska ta vårt ansvar som arbetsgivare och avsätter20 Mkr för jämställda löner med ett särskilt fokus på de lågavlönade kvinnodominerade yrkesgrupperna. Vi ska också minska antalet timanställda i kommunen och satsa på inflytande för de anställda i synnerhet på de kvinnodominerade arbetsplatserna, säger Martina Nilsson (v) jämställdhetskommunalråd.

- Vi ska nu nästan fördubbla satsningen på genuspedagogik för att ge våra ungar fler möjligheter än bara två. Oavsett kön ska man få lära sig såväl den omvårdande leken med dockan som den äventyrliga ute på gården. Vi ser också hur viktigt det genuspedagogiska arbetet är för att förbättra skolresultaten. Idag mår tjejer allt sämre och är mer stressade i skolan medan killarnas betyg rasar. Med genuspedagogik ger vi våra pedagoger verktyg för att ge flickor och pojkar samma förutsättningar och möjligheter i skolan och förskolan.

- Vi avsätter pengar för att tydliggöra att även papperslösa kvinnor ska omfattas av kvinnofridsarbetet. Man ska få hjälp och stöd undan sexualiserat våld utan att riskera utvisning.

- Vi satsar också pengar på jämställdhetsintegrering för att få till verksamhetsförändringar i kommunen. Vi ska till exempel se till att kommunen är jämställd i sitt möte med malmöborna. Vi vill inte att det ska vara som i Göteborg där man upptäckte att män fick fler hemtjänsttimmar än kvinnor trots samma vårdbehov. I Malmö ska vi bli bättre och vi tar jämställdhets arbetet på allvar – vi går från ord till handling, avslutar Martina Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.