måndag 16 augusti 2010

Barnfattigdomen måste bekämpas nu!





Rapport om barnfattigdomen från Vänsterpartiet Stockholm, Göteborg och Malmö

Barnfattigdomen har ökat med 50 procent de senaste fyra åren. Värst är det i storstäderna och sämst har barn till ensamstående föräldrarna det. Frågan om barnfattigdom kan inte vänta utan det krävs handling nu. Vi släpper därför en rapport om barnfattigdomen och 30 politiska krav vi driver för att förbättra situationen för barnen i familjer med knappa ekonomiska resurser i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Idag får inte alla gymnasieungdomar i Stockholms stad SL-kortet via skolan, det vill vi ändra på, säger Ann-Margarethe Livh, (V) oppositionsborgarråd i Stockholm. Att alla barn och unga ska få känna att hela staden är deras är en frihetsreform som motverkar barnfattigdomen. Fri entré till simhallarna för barn och unga är en annan viktig reform som vi vill genomföra, för att minska den stora ojämlikheten när det gäller ohälsa och motion mellan Stockholms olika stadsdelar.

– Många barn har i sommar inte haft möjlighet att komma ut på landet, eller haft tillgång till badstranden under sommarlovet på grund av att familjen saknar ekonomiska resurser. Därför måste kommunala fritidsaktiviteter såsom kollo, öppna fritidsgårdar, läger med mera bli en mycket mer prioriterad fråga, säger Marie Lindén (V) kommunalråd i Göteborg.

– I Malmö ska vi sänka avgifterna till förskolan för föräldrar med låga inkomster, något som särskilt kommer att gynna ensamstående föräldrar, säger Anneli Philipson (V) kommunalråd i Malmö. Förskolan är en pedagogisk verksamhet för barnens skull, och barn ska inte behöva drabbas av föräldrarnas situation på arbetsmarknaden. Därför ska också barn till föräldralediga och arbetslösa ha rätt till minst 30 timmars förskola



För mer information kontakta gärna:

Stockholm
Ann-Margarethe Livh (V) oppositionsborgarråd tel: 076-122 91 03
Rosa Lundmark (V) sekr. tel 076 12 29 160
Göteborg
Marie Lindén (V) kommunalråd tel: 0706-53 53 57
Marlene Svensson (V) sekr. tel: 0703- 242781
Malmö
Anneli Philipson (V) kommunalråd tel:070-640 40 02
Martina Nilsson (V) sekr. 0708-16 17 09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.