onsdag 18 augusti 2010

Generell välfärd eller apartheid?

Integrations- och jämställdhetsminister Nyanko Sabuni har i sin nya bok "Det nya Sverige" föreslagit särregler för föräldraledighet för dem som invandrat till vårt land. Syftet med detta skulle vara att invandrade kvinnor inte fastnar i utanförskap utan kommer snabbare ut på arbetsmarknaden. Tydligen anser Sabuni att debatten om delad föräldraledighet endast gäller etniska svenskar.

Sabuni vill även skapa fler enkla och lågbetalda jobb för invandrare. Sabuni verkar planera för en särskild arbetsmarknad med uteslutande för invandrare. Syftet är dock snarare att splittra motståndet mot nyliberal politik - ett försök att generellt sänka lönerna och därmed skatteunderlaget för vår gemensamma välfärd. Att en minister som har som uppgift att främja och skydda de mänskliga rättigheterna på nationell nivå vill offra desamma i rovliberalismens namn är naturligtvis en skandal på hög nivå.

Sabuni anser oblygt att hennes förslag om särlagstiftning är okonventionella och nyskapande. Politik a´la Sabuni har dock praktiserats tidigare med katastrofala följder. Politiken kallades då för apartheid.

Juha Jurvanen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.