torsdag 27 oktober 2011

Jobb och välfärd

Malmö och Sverige behöver en politik för nya jobb. I Malmö är arbetslösheten högre än i landet som helhet. Jobbsatsningar är speciellt viktiga här, inte minst för att ge ungdomar riktiga jobb. Jobbpolitiken ska ta sin utgångspunkt i människors och samhällets behov. När staten gör satsningar är det viktigt att det verkligen ger nya jobb, inte bara förhoppningar. Det fina med offentliga jobbsatsningar är att det går att kombinera med en ökad välfärd till oss medborgare.

Regeringen hoppas på nya jobb genom att sänka skatten för de rika eller krogmomsen för krögarna. De pratar om arbetslinjen, vi skapar riktiga jobb istället. Vänsterpartiet väljer en jobbpolitik som bygger på investeringar i utbildning, bostäder, infrastruktur, industrin och för att förbättra kvalitén i välfärden bl.a. genom fler anställda i äldreomsorg, skola och på fritids. Vi väljer att bygga ut välfärden!

De närmaste åren kommer många anställda inom stat, landsting och kommuner att gå i pension. Vänsterpartiet vill att nyrekryteringen tidigareläggs. Det ger en bra generationsväxling och skulle ge över 11 000 nya jobb i Sverige och för Malmö handlar det om cirka 350 nyanställningar. Vänsterpartiet vill också satsa på utbildningsvikariat inom äldrevården. Då kan personalen vidareutbildas samtidigt som nya jobb skapas, detta skulle för Malmö ge 100-150 nya jobb och i Sverige 3-5000.

I Malmö ser vi dagligen stora behov av mer personal inom skola, förskola och vård. Välfärdssatsningar som skapar nya jobb utan privata mellanhänder är en oändligt bättre jobbpolitik än de nu pågående privatiseringarna av välfärdssektorn. Där skattepengar går till riskkapitalbolagens vinster istället för jobb. Vi vill förbjuda vinstdrivande bolag i välfärden och låta skattepengarna gå till verksamheterna istället för till vinster.

Sverige behöver fler yrkesutbildade arbetare. Idag råder t.ex. stor brist på byggnadsplåtslagare, VVS-montörer och betongarbetare. Vi vill underlätta för lärlingsanställningar i dessa och andra lämpliga yrken. Vänsterpartiet vill satsa på ett särskilt anställningsstöd till arbetsgivare som anställer lärlingar i bristyrken. Satsningen omfattar 11 000 årsanställningar under 2012 och 8 000 årsanställningar under åren 2013 och 2014. Omräknat för Malmö skulle det innebära 240-330 nya jobb. Hälften av platserna reserveras för ungdomar som inte har fyllt 25 år. Lärlingarna ska garanteras handledning. Parterna ska vara med och utforma utbildningen och kontrollera att dess kvalitetsmål uppnås. Anställnings- och utbildningsbevis ska upprättas och villkoren för lärlingarna ska regleras i kollektivavtal mellan parterna. Detta ger mycket bättre anställningar än FAS3 som snarast ska skrotas.

En satsning på gröna jobb ger både bättre miljö och nya jobb. Vänsterpartiet vill ha ett nytt klimatprogram som ger 5000 nya jobb och satsningar på grön infrastruktur som ger 17000 nya jobb.

Med en Vänsterpartipolitik i Sverige skulle vi kunna skapa 120 000 nya jobb redan 2012, för Malmö skulle det innebära att 3 600 arbetslösa malmöbor skulle få ett arbete. Vänsterpolitik gör skillnad!

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson och partiledarkandidat
Anders Skans (V), gruppledare i Malmö kommunfullmäktige

Hellre pengar till kulturverksamhet och välfärd än rekorddyrt konserthus


Malmö är en fantastisk stad. Vi blev 2011 för att ta ett exempel utsedda till årets kulturkommun. Vi har mycket att vara stolta över: stadsbiblioteket, kulturskolan, ett aktivt fritt kulturliv, en samtidsengagerad stadsteater, sommarscen med sina hundratals arrangemang, en omfattande kulturverksamhet för barn och unga för att bara nämna några kulturella pärlor i vår stad.

Malmö står också inför stora utmaningar. Vi är den stad i Sverige med flest fattiga barn. Många går ut skolan utan fullständiga betyg. Många står utan arbete när väl skolan är avklarad och många upplever en fattigdom som inte borde få finnas. Politiken har ett stort ansvar att föreslå och driva igenom förändringar för att vända denna utveckling och erbjuda hållbara lösningar. Det är därför vi i Vänsterpartiet på dagens kommunfullmäktige reserverar oss mot det fortsatta byggandet av Malmös nya kongress-, konsert- och hotellanläggning (KKH).

Konserthuset, som är den enda del Malmö Stad ska betala, beräknas kosta minst 47 miljoner kronor årligen för hyra och drift av huset att jämföra med de ca 11 vi lägger på dagens konserthus. Dessutom tillkommer investeringskostnader i den allmänna platsmarken kring huset, samt parkeringshuset som ska byggas bredvid. Att prioritera ett nytt konserthus till den kostnaden är för oss en omöjlighet när vi ser att kulturlivet, skolan och vården behöver något annat.

Tidigare utredningar visar att Malmö hade kunnat få ett nytt konserthus eller ett omgjort konserthus i toppklass för mellan 15-20 miljoner per år. De minst 30 extra miljonerna som detta projekt kommer att kosta skattebetalarna hade kunnat användas på ett mycket slagkraftigare sätt i kommunen och dess kulturliv.

Med tanke på att alternativa lösningar för ett nytt konserthus har beräknats kosta väsentligt mycket mindre blir det för oss uppenbart att satsningen på KKH i grunden blir ett sätt att finansiera en kongressanläggning via ett kommunalt konserthus. Vänsterpartiet värnar i första hand kulturens verksamhet – detta projekt är inte en satsning på kulturens verksamhet utan ett prestigebygge för stadens ekonomiska och politiska elit. Delar av dessa pengar skulle istället kunna användas för att förstärka Malmös kulturliv, såväl våra institutioner som exempelvis MSO och Malmö Stadsteater som det fria kulturlivet eller varför inte för att bygga ett nytt konstmuseum.

Idag lägger vi ca 23 miljoner på verksamhetsstöd till det fria kulturlivet, ca 15 miljoner till studieförbunden, ca 30 miljoner på kulturskolan, ca 10 miljoner på kultur för barn och unga och ca 90 miljoner på stadsbiblioteket med all dess verksamhet och innehåll. Tänk den svindlande tanken att vi istället för att satsa på ett fruktansvärt dyrt konserthus (notera att pengar går till enbart hyra och driften av själva huset – inte en krona till verksamheten) kunde använda pengarna för att alla dessa viktiga verksamheter fick en liten del var av de 30 miljonerna. Då skulle vi kunna prata om ett verkligt kulturlyft för Malmö. Jättesatsningen på en dyr byggnad gynnar inte Malmö stads kulturpolitiska mål.

I en situation där vi behöver fler förskolor och färre barn i grupperna, mer resurser till skolan, vården och kulturen är det oansvarigt att satsa på ett lyxbygge. Den årliga kostnaden för konserthuset motsvarar en skattehöjning på drygt 10-öre, eller ungefär 120 lärartjänster eller drygt 150 undersköterskor i hemtjänsten.

Vi är också rädda för att kostnaderna inte stannar på runt 50 miljoner årligen. Så sent som i juli beräknades kostnaden vara uppe i drygt 60 miljoner kronor. Vi menar att de justeringar som gjorts sedan dess är högst osäkra och liknar fem-i-tolvräddningar för att man så gärna vill genomdriva projektet. Vi förvånas över att Miljöpartiet som Socialdemokraterna på så lösa grunder och med en uppenbar risk att kostnaderna sticker iväg inte gör gemensam sak med Vänsterpartiet. I viljan att få igenom förslaget till nytt konserthus har man utan debatt smugit en privat sponsring av MSO från Skanska. För oss reser det frågor som, vad händer när den sponsringen upphör och vilka andra kulturformer ska vi nu sponsra?

Vänsterpartiet drar hellre i nödbromsen nu för att i det långa loppet kunna satsa på tillväxt inom Malmös kulturliv och välfärdssektorn, där vi vet att resurserna behövs.

Daniel Sestrajcic, kommunalråd med ansvar för kultur
Anders Skans, gruppledare
Martina Nilsson, kommunalråd med ansvar för jämställdhet
Hanna Gedin, ersättare i kommunstyrelsen
Carlos Gonzalez, ledamot av kommunstyrelsen
Morgan Svensson, ordförande för Vänsterpartiet Malmö

torsdag 6 oktober 2011

Välfärd istället för den rekorddyra kongressanläggningen KKH

På kommunstyrelsen den 5 oktober beslutade alla partier utom Vänsterpartiet att satsa cirka 50 miljoner årligen i hyra för ett nytt konserthus.

De nu framräknade kostnaderna för Kongress-, konsert- och hotellanläggningen (KKH) har genom ett antal omräkningar landat i att den direkta hyreskostnaden för Malmö Stad kommer uppgå till 47 miljoner kronor årligen under husets livstid. Till detta kommer kostnader för att iordningställa marken runt omkring anläggningen. Investeringskostnaden för det uppgår till minst 89 miljoner kronor, drift- och underhållskostnaderna är ospecificerade. Dessutom tillkommer investeringen i ett parkeringshus.

Hur finansieringen av detta projekt ska ske omnämns inte i ärendets handlingar. Vänsterpartiet anser att dessa kostnader för en kongressanläggning med konserthus är orimliga. Kostnaden gäller bara själva byggnaden, till det kommer senare behövas nödvändiga utökningar av kostnaderna för verksamheten för att fylla huset med innehåll.

När projektet var i kommunfullmäktige i september 2010 fanns argumentet att det skulle ge ökade intäkter och minskade kostnader i relation till de i ärendet omtalade 49 miljoner. I en av att-satserna från kommunfullmäktige står det:
Att kulturnämnden tillsammans med Malmö Symfoniorkester AB som underlag för kommande hantering av årsbudget för aktuella år ska genomföra en fördjupad utredning om ekonomiska konsekvenser och intäktsmöjligheter genom en utvecklad affärsmässighet som kan begränsa behovet av kommunal driftfinansiering samt i övigt klargöra och ta tillvara möjligheterna till en breddad finansiering både genom offentliga och andra medel

De åtgärder som den politiskt tillsatta styrgruppen arbetat med för att få ner kostnaderna till den nu fastställda nivån, kan betecknas som fem-i-tolv åtgärder för att på pappret anpassa kostnaderna under den magiska 49 miljoners gränsen. Det handlar om besparingar på bl.a. drift och underhåll. Vidare hävdar även styrgruppen att konserthuset ska generera nya inkomster. Enligt en fristående rapport från Volante som kulturförvaltningen anlitade för att granska projektet i våras är denna form av extrainkomster svåra att uppnå. Deras slutsats var att satsningarna som krävs för att öka intäkterna överstiger de faktiska intäkterna. Denna rapport är nu borttagen ur beslutsunderlaget. Att projektet nu hamnar kring 49 miljoner måste betraktas som ett misslyckande och en totalkostnad som man inte räknade med i samband med kommunfullmäktigebeslutet. Besparingarna och de ökade intäkterna är långsiktigt osäkra, kvar med notan får Malmös skattebetalare stå.

Tidigare utredningar visar på att Malmö hade kunnat få ett nytt konserthus eller ett omgjort konserthus i toppklass för mellan 15-20 miljoner per år. De minst 30 extra miljoner som detta projekt kommer att kosta skattebetalarna hade kunnat användas på ett mycket slagkraftigare sätt i kommunen och dess kulturliv. Risken för undanträngningseffekter i en kärv ekonomisk situation är uppenbara.

Det är endast konserthusdelen om ska finansieras av Malmö stad, men det framgår tydligt att det i grunden är ett sätt att finansiera en kongressanläggning i Malmö via ett kommunalt konserthus. Vänsterpartiet värnar i första hand kulturens verksamhet. Detta projekt är inte den nödvändiga satsningen på kulturens innehåll och verksamhet som Malmö stad behöver. Delar av dessa pengar skulle istället kunna användas för att förstärka Malmös kulturliv, såväl våra institutioner som exempelvis MSO och Malmö Stadsteater som det fria kulturlivet. Att bygga en hiskeligt dyrt konserthus med kongressanläggning är helt fel väg att gå för att uppnå våra mål om att utveckla våra kulturinstitutioner, stötta det fria kulturlivet och låta alla Malmös barn ta del av kultur under sin uppväxt. Kulturen är en viktig beståndsdel för att bryta segregation. Jättesatsningen på en dyr byggnad gynnar inte våra kulturpolitiska mål.

I slutändan handlar det om att prioritera kommunens resurser och att använda varenda skattekrona på absolut bästa sätt för att generera arbetstillfällen, kultur, livskvalité och välfärd för alla Malmöbor. I en situation där vi behöver fler förskolor, mer resurser till skolan, vården och kulturen är det oansvarigt att satsa på ett lyxbygge. Den årliga kostnaden för kongressanläggningen motsvarar en skattehöjning på drygt 10-öre, eller ungefär 120 lärartjänster eller drygt 150 undersköterskor i hemtjänsten. Vänsterpartiet drar hellre i nödbromsen nu för att i det långa loppet kunna satsa på tillväxt inom välfärdssektorn.

Malmö 2011-10-05
Carlos González (V)

onsdag 5 oktober 2011

OB-förskola och nattis

Nu ser vi med glädje att de utökade öppettiderna på våra förskolor på obekväm arbetstid och på natten är igång. Kommunstyrelsen fördelade idag pengar till stadsdelarna för att täcka kostnaderna för dessa platser. Bra öppettider är viktigt för barnens trygghet när föräldrarna tvingas arbeta oregelbundet. Speciellt för ensamstående föräldrar, vilka oftast är kvinnor.

Anders Skans (V)