torsdag 27 oktober 2011

Jobb och välfärd

Malmö och Sverige behöver en politik för nya jobb. I Malmö är arbetslösheten högre än i landet som helhet. Jobbsatsningar är speciellt viktiga här, inte minst för att ge ungdomar riktiga jobb. Jobbpolitiken ska ta sin utgångspunkt i människors och samhällets behov. När staten gör satsningar är det viktigt att det verkligen ger nya jobb, inte bara förhoppningar. Det fina med offentliga jobbsatsningar är att det går att kombinera med en ökad välfärd till oss medborgare.

Regeringen hoppas på nya jobb genom att sänka skatten för de rika eller krogmomsen för krögarna. De pratar om arbetslinjen, vi skapar riktiga jobb istället. Vänsterpartiet väljer en jobbpolitik som bygger på investeringar i utbildning, bostäder, infrastruktur, industrin och för att förbättra kvalitén i välfärden bl.a. genom fler anställda i äldreomsorg, skola och på fritids. Vi väljer att bygga ut välfärden!

De närmaste åren kommer många anställda inom stat, landsting och kommuner att gå i pension. Vänsterpartiet vill att nyrekryteringen tidigareläggs. Det ger en bra generationsväxling och skulle ge över 11 000 nya jobb i Sverige och för Malmö handlar det om cirka 350 nyanställningar. Vänsterpartiet vill också satsa på utbildningsvikariat inom äldrevården. Då kan personalen vidareutbildas samtidigt som nya jobb skapas, detta skulle för Malmö ge 100-150 nya jobb och i Sverige 3-5000.

I Malmö ser vi dagligen stora behov av mer personal inom skola, förskola och vård. Välfärdssatsningar som skapar nya jobb utan privata mellanhänder är en oändligt bättre jobbpolitik än de nu pågående privatiseringarna av välfärdssektorn. Där skattepengar går till riskkapitalbolagens vinster istället för jobb. Vi vill förbjuda vinstdrivande bolag i välfärden och låta skattepengarna gå till verksamheterna istället för till vinster.

Sverige behöver fler yrkesutbildade arbetare. Idag råder t.ex. stor brist på byggnadsplåtslagare, VVS-montörer och betongarbetare. Vi vill underlätta för lärlingsanställningar i dessa och andra lämpliga yrken. Vänsterpartiet vill satsa på ett särskilt anställningsstöd till arbetsgivare som anställer lärlingar i bristyrken. Satsningen omfattar 11 000 årsanställningar under 2012 och 8 000 årsanställningar under åren 2013 och 2014. Omräknat för Malmö skulle det innebära 240-330 nya jobb. Hälften av platserna reserveras för ungdomar som inte har fyllt 25 år. Lärlingarna ska garanteras handledning. Parterna ska vara med och utforma utbildningen och kontrollera att dess kvalitetsmål uppnås. Anställnings- och utbildningsbevis ska upprättas och villkoren för lärlingarna ska regleras i kollektivavtal mellan parterna. Detta ger mycket bättre anställningar än FAS3 som snarast ska skrotas.

En satsning på gröna jobb ger både bättre miljö och nya jobb. Vänsterpartiet vill ha ett nytt klimatprogram som ger 5000 nya jobb och satsningar på grön infrastruktur som ger 17000 nya jobb.

Med en Vänsterpartipolitik i Sverige skulle vi kunna skapa 120 000 nya jobb redan 2012, för Malmö skulle det innebära att 3 600 arbetslösa malmöbor skulle få ett arbete. Vänsterpolitik gör skillnad!

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson och partiledarkandidat
Anders Skans (V), gruppledare i Malmö kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.