torsdag 27 oktober 2011

Hellre pengar till kulturverksamhet och välfärd än rekorddyrt konserthus


Malmö är en fantastisk stad. Vi blev 2011 för att ta ett exempel utsedda till årets kulturkommun. Vi har mycket att vara stolta över: stadsbiblioteket, kulturskolan, ett aktivt fritt kulturliv, en samtidsengagerad stadsteater, sommarscen med sina hundratals arrangemang, en omfattande kulturverksamhet för barn och unga för att bara nämna några kulturella pärlor i vår stad.

Malmö står också inför stora utmaningar. Vi är den stad i Sverige med flest fattiga barn. Många går ut skolan utan fullständiga betyg. Många står utan arbete när väl skolan är avklarad och många upplever en fattigdom som inte borde få finnas. Politiken har ett stort ansvar att föreslå och driva igenom förändringar för att vända denna utveckling och erbjuda hållbara lösningar. Det är därför vi i Vänsterpartiet på dagens kommunfullmäktige reserverar oss mot det fortsatta byggandet av Malmös nya kongress-, konsert- och hotellanläggning (KKH).

Konserthuset, som är den enda del Malmö Stad ska betala, beräknas kosta minst 47 miljoner kronor årligen för hyra och drift av huset att jämföra med de ca 11 vi lägger på dagens konserthus. Dessutom tillkommer investeringskostnader i den allmänna platsmarken kring huset, samt parkeringshuset som ska byggas bredvid. Att prioritera ett nytt konserthus till den kostnaden är för oss en omöjlighet när vi ser att kulturlivet, skolan och vården behöver något annat.

Tidigare utredningar visar att Malmö hade kunnat få ett nytt konserthus eller ett omgjort konserthus i toppklass för mellan 15-20 miljoner per år. De minst 30 extra miljonerna som detta projekt kommer att kosta skattebetalarna hade kunnat användas på ett mycket slagkraftigare sätt i kommunen och dess kulturliv.

Med tanke på att alternativa lösningar för ett nytt konserthus har beräknats kosta väsentligt mycket mindre blir det för oss uppenbart att satsningen på KKH i grunden blir ett sätt att finansiera en kongressanläggning via ett kommunalt konserthus. Vänsterpartiet värnar i första hand kulturens verksamhet – detta projekt är inte en satsning på kulturens verksamhet utan ett prestigebygge för stadens ekonomiska och politiska elit. Delar av dessa pengar skulle istället kunna användas för att förstärka Malmös kulturliv, såväl våra institutioner som exempelvis MSO och Malmö Stadsteater som det fria kulturlivet eller varför inte för att bygga ett nytt konstmuseum.

Idag lägger vi ca 23 miljoner på verksamhetsstöd till det fria kulturlivet, ca 15 miljoner till studieförbunden, ca 30 miljoner på kulturskolan, ca 10 miljoner på kultur för barn och unga och ca 90 miljoner på stadsbiblioteket med all dess verksamhet och innehåll. Tänk den svindlande tanken att vi istället för att satsa på ett fruktansvärt dyrt konserthus (notera att pengar går till enbart hyra och driften av själva huset – inte en krona till verksamheten) kunde använda pengarna för att alla dessa viktiga verksamheter fick en liten del var av de 30 miljonerna. Då skulle vi kunna prata om ett verkligt kulturlyft för Malmö. Jättesatsningen på en dyr byggnad gynnar inte Malmö stads kulturpolitiska mål.

I en situation där vi behöver fler förskolor och färre barn i grupperna, mer resurser till skolan, vården och kulturen är det oansvarigt att satsa på ett lyxbygge. Den årliga kostnaden för konserthuset motsvarar en skattehöjning på drygt 10-öre, eller ungefär 120 lärartjänster eller drygt 150 undersköterskor i hemtjänsten.

Vi är också rädda för att kostnaderna inte stannar på runt 50 miljoner årligen. Så sent som i juli beräknades kostnaden vara uppe i drygt 60 miljoner kronor. Vi menar att de justeringar som gjorts sedan dess är högst osäkra och liknar fem-i-tolvräddningar för att man så gärna vill genomdriva projektet. Vi förvånas över att Miljöpartiet som Socialdemokraterna på så lösa grunder och med en uppenbar risk att kostnaderna sticker iväg inte gör gemensam sak med Vänsterpartiet. I viljan att få igenom förslaget till nytt konserthus har man utan debatt smugit en privat sponsring av MSO från Skanska. För oss reser det frågor som, vad händer när den sponsringen upphör och vilka andra kulturformer ska vi nu sponsra?

Vänsterpartiet drar hellre i nödbromsen nu för att i det långa loppet kunna satsa på tillväxt inom Malmös kulturliv och välfärdssektorn, där vi vet att resurserna behövs.

Daniel Sestrajcic, kommunalråd med ansvar för kultur
Anders Skans, gruppledare
Martina Nilsson, kommunalråd med ansvar för jämställdhet
Hanna Gedin, ersättare i kommunstyrelsen
Carlos Gonzalez, ledamot av kommunstyrelsen
Morgan Svensson, ordförande för Vänsterpartiet Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.