måndag 20 december 2010

En rättvisebudget

Idag debatterade kommunfullmäkige budgeten för 2010. En kommunal budgetdebatt har många olika dimensioner. Vad kan kommunen besluta om och vad avgörs av statliga beslut?

Staten övervältrar kostnader på kommunen genom förändringar i trygghetssystemen. Kommunernas kostnader för socialbidrag ökar när arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen försämras.

När staten inte satsar på välfärden får vi klara oss med de kommunala skatteintäkterna. Kommunalskatten är inte progressiv och är inte bra ur fördelningssynpunkt. Det är dock bättre att finansiera välfärdssatsningar med kommunalskatt än med avgifter som slår än hårdare mot låginkomsttagare. En solidariskt finansierad välfärd bygger på en omfördelning mellan de som har resurser och de som har störst behov.

Dagens budgetdebatt handlar främst om de förändringar som gjorts från den preliminära budgeten. De förändringarna som nu är gjorda utifrån vår preliminära rödgröna budget stärker budgetens prioritering av kampen mot de sociala orättvisorna, genom en välfärdskommission för långsiktiga välfärdssatsningar. Vi gör också en speciell satsning på barn i familjehem.

I kampen mot ungdomsarbetslösheten, satsar vi på att ge ungdomar chansen till sommarjobb, vi anställer ungdomar för att arbeta inom områdesprogrammen samt ger unga akademiker möjlighet att arbeta i vår kommunala förvaltning, bl.a. med att integrera jämställdhetsarbetet i kommunen.

Jämställdhetsarbetet i Malmö stad ges ökad prioritering och mer resurser i den förändrade budgeten. Samtidigt permanentar vi mötesplatsen för HBTQ ungdomar på Garaget. Detta stöd är unikt i Sverige.

Totalt sett har vår kommunala budget en inriktning på att utjämna klyftor. Tydligast syns det i satsningen på de barnfamiljerna i Malmö med lägst inkomster. Detta ger stöd till låginkomsttagare och bekämpar barnfattigdomen.

En progressiv förskoletaxa kostar 10 miljoner och ger en barnfamilj som tjänar under 20000 i månaden en avgiftssänkning på mellan 200-300 kronor per månad. Denna fördelningspolitik sticker i ögon på den borgerliga oppositionen som inte vill utjämna klyftorna.

Vänsterpartiet kommer alltid att sträva efter en solidariskt fördelad välfärd.

Anders Skans (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.