tisdag 17 januari 2012

Offentliga skolor istället för aktieägare som säljer friskolor på annons

I dag har ett tidigare inte så känt kryphål uppdagats sedan en annons på hemsidan www.blocket.se säljer ett tillstånd att driva friskola i aktiebolagsform i Malmö.(Läs mer bl.a. SVT, Skånskan) Sverige har ett av västvärldens mest liberala friskolesystem. Aktieägare kan utan begränsning ta ut så mycket vinst de vill från de skolor de driver.

Vänsterpartiet i Malmö menar att skolan är en av de mest grundläggande gemensamma samhällsangelägenheterna och skolor ska inte drivas i privat regi där vinster försvinner till anonyma aktieägare utan någon garanti för att våra barn får lika möjligheter till kunskap och utbildning.

- Det är lönlöst att lappa och laga i regelverket, det är ett systemfel med privata vinstdrivna skolor. Att aktieägare kan sälja rätten att bedriva skolor på blocket som andra gör sig av med bättre begagnade möbler är ett tydligt exempel på hur absurt den svenska skolan fungerar. Gör om hela friskolereformen och stoppa vinstuttag från skolorna. Varenda skattekrona ska gå till undervisningen, säger Anders Skans (V), gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.