tisdag 17 januari 2012

Skatt för välfärd

Idag offentliggörs en rapport om hur en utbyggd solidarisk välfärd kan finansieras. Under två decennier har den svenska välfärden systematiskt dränerats på skatteintäkter. 1990-talets stora nedskärningar har på de senare åren ersatts av en borgerlig regering som med ideologiska motiv genomför det ena jobbskatteavdraget efter det andra. Sedan 2006 har regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen minskat skatteintäkterna med 100 miljarder kronor.

I rapporten Skatt för välfärd presenteras vilka konsekvenser nerskärningarna i välfärden har fått och Vänsterpartiet Malmös förslag på hur man kan bygga en solidarisk välfärd här i Malmö. (Ladda ner rapporten i pdf här: Skatt för välfärd)


Vänsterpartiets politiska vilja är att förändra och förbättra samhället och inte bara förvalta det nuvarande. För att uppnå en förändring av samhället krävs att den offentliga konsumtionen ökar och att resurserna fördelas mer rättvist. En av slutsatserna rapporten kommer fram till är att de många nedskärningarna har skapat stora behov inom den kommunala verksamheten och dessa måste stå i centrum för den politiska prioriteringen.

– För att bygga en fungerande välfärd i Malmö behöver vi återta de resurser som har gått förlorade under decennier av nerskärningar och jobbskatteavdrag. På drygt 20 år har den svenska välfärden minskat med 350 miljarder kronor och det märks. Hålen i de sociala skyddsnäten blir bara större och större. Barnfattigdomen ökar stadigt. Det är nog nu, säger Hanna Thomé (V) kommunalråd med ansvar för antidiskriminering och kultur.

– Vi har sett en stadig försämring i välfärden de senaste 20 åren. 1990 hade den svenska förskolan 4,4 barn per heltidsanställd pedagog, 2010 är den siffran 5,4 och barngruppernas storlek bara ökar. 1990 var den genomsnittliga barngruppens storlek 13,8 barn och nu är den 16,9. För att bygga en förskola där den pedagogiska verksamheten och omsorgen om våra barn garanteras behöver förskolan, liksom välfärden rustas upp, säger Anders Skans (V) gruppledare i kommunfullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.