Malmö kommunfullmäktige har äntligen tagit beslut om att erbjuda förskola på obekväm arbetstid, inklusive natt. Det är inte en dag för sent och något som kommer att underlätta enormt för många människor i Malmö. Rätten till en utbyggd, pedagogiskt kvalitativ och bra förskola är en rättighet för barnen och en viktig jämställdhetsfråga i samhället.
I en rapport som Kommunal nyligen släppte uppgav en tredjedel av de tillfrågade kvinnorna att de inte kan arbeta heltid enbart på grund av öppettiderna inom barnomsorgen. Rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid handlar om möjligheten till ekonomisk självständighet för kvinnor. Detta är enkelt att se, eftersom så många som 45 procent av LO:s kvinnor arbetar på obekväma arbetstider. Förskola på obekväm arbetstid handlar om att trygga kvinnors rätt till egen försörjning. År 2010 levde 25 procent av gruppen ensamstående kvinnor med barn under den relativa fattigdomsgränsen. Ökad tillgänglighet till barnomsorg på obekväm arbetstid är en åtgärd för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden, men inte den enda. Många anställningar inom de kvinnligt dominerade sektorerna är tillfälliga och anknytningen till arbetsmarknaden är svag. Vardagen för många kvinnor är plötsliga schemaändringar och arbetserbjudanden som man inte kan tacka nej till. Det räcker inte med att skapa bättre förutsättningar till barnomsorg. Ytterligare insatser måste ske, bland annat i form av rätt till fasta jobb på heltid, vilket är något som den politiska majoriteten i Malmö arbetar för dagligen. Rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid är ibland också en förutsättning för att många kvinnor skall kunna ta sig ur destruktiva förhållanden.
Det är alltid samhällets ansvar att möta människors behov av välfärd. Detta är ett steg i riktning mot att minska de ökande klass- och könsklyftorna.
Hanna Gedin (V) publicerad i Sydsvenskan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.