onsdag 16 mars 2011

Mer barnkultur!

Idag invigs ett av Malmös verkliga flaggskepp, barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF som i över två decennier gett oss en fantastisk filmfestival. Festivalen ger bland mycket annat alla Malmös barn och unga via skolan en unik möjlighet att under ett par dagar se makalöst bra film tillsammans här i Malmö.

Vi som tror och ser den enorma kraft kulturen kan ha för att förändra samhällen och skapa mänskligare platser kan inte annat än buga oss inför det faktum att 13 000 platser under fyra dagar fylls med i huvudsak barn- och unga för att få uppleva, känna, höra och se högkvalitativ film.

Tillgång till kultur är och måste vara en mänsklig rättighet, därför är det avgörande att jämna ut de skillnader som finns i såväl användandet som deltagandet i den kultur som finns i Malmö. Kulturen skall helt enkelt vara tillgänglig för alla. Exempelvis film kan möjliggöra möten och diskussioner mellan människor oavsett klass och etnisk bakgrund. Det är också i detta perspektiv vi måste se BUFF och dess framgångsrika arbete med att sprida barn- och ungdomsfilm.

Idag finns det många människor som inte kan ta del av Malmös breda kulturutbud. Speciellt hårt drabbade är barnen. Rädda Barnen slår i sina rapporter fast att klyftorna ökar mellan de rikaste och fattigaste barnfamiljerna i Sverige. I Malmö är klyftan störst. Dessa problem har inte uppkommit av en slump, utan är en konsekvens av en ekonomisk och social politik som leder till att föräldrars arbetslöshet i stor utsträckning även drabbar barnen. Barnfattigdomen i Malmö omfattar drygt 30 % av alla barn och skillnaderna är enorma över vår stad. År 2008 omfattade barnfattigdomen 61,5 % av barnen i Rosengård och 10,6 % av barnen i Limhamn/Bunkeflo. Inte bara, men också ekonomin hindrar många barn och vuxna att delta i fritidsaktiviteter som idrott och kultur.

En kommunalt finansierad kulturverksamhet som riktar sig till alla oavsett plånbok är avgörande för att ge alla barn- och unga de upplevelser och möjligheter de har rätt till. Genom mycket låga eller inga avgifter alls skall alla kunna uppleva musik, konst, film och teater eller ta del av vårt kulturarv på museerna. Kampen för att tillgängligöra kulturen handlar om allt från minska trösklarna in i våra kulturinstitutioner genom sänkta avgifter, utvecklat arbete med visningar till ett breddat deltagande i kulturskolans verksamheter och att stödja det fria kulturlivet över hela staden.

Detta är bara ett par av de många anledningar till att vi känner en sådan stolthet över verksamheter som BUFF. Den arena som där erbjuds sätter inte bara barn- och unga i centrum utan ger också alla möjlighet att ta del av filmen på lika villkor.

Ett led i att understryka betydelsen av kultur till barn och unga, men också visa vår uppskattning för BUFF, är att kulturnämnden beslutat föreslå kommunfullmäktige att fördubbla prissumman för Malmö Stads barnfilmspris från 50 000 till 100 000 SEK. Det är ett första liten symbolisk handling i att skapa ännu bättre förutsättningar för alla barns rätt till en bred repertoar av kultur oavsett social, kulturell och etnisk bakgrund.

Daniel Sestrajcic,V, ordförande i kulturnämnden Malmö
Hanna Thomé, V, kommunalråd med ansvar för kultur och antidiskriminering, Malmö
(Publicerad i Skånskan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.