fredag 1 april 2011

En ny mötesplats

Invigning av Stapelbädden 31 mars 2011

Vilken underbar möjlighet för mig att få vara här ikväll och inviga Stapelbädden – en dröm om en plats med obegränsade möjligheter och engagemang.

En lokal, ett eget rum, en fabrik, ett konsertutrymme, en utställningsplats och inte minst ett Cykelkök. En arena som gör ALLT möjligt för de Malmöbor som vill låta sin kreativitet flöda, förverkliga idéer, projekt och experiment på egna villkor.

Det grundläggande för varje samhälle och stad som vill må bra är att det finns utrymme för oss invånare – för alla människor som faktiskt bor i staden. Som människa behöver jag någonstans att bo, jag behöver något meningsfullt att gå till, mina barn behöver skola och förskola, jag behöver känna trygghet, gemenskap och omtanke från min omgivning och mina medmänniskor.

MEN lika viktigt som trygghet och välfärd är för varje människa – lika viktigt är att ge varje människa utrymme till delaktighet och kreativitet. Jag är övertygad om att hos de allra flesta av oss så finns både ett behov, en vilja och en kraft att få vara med. Få vara med och skapa, få vara kreativa, få förverkliga idéer och projekt, få utvecklas ensamma och tillsammans.

I ett samhälle där allt fler av utrymmena handlar om att konsumera eller att kommersialiseras som människa. Där det handlar om sälj och köp och vad kan jag tjäna på det här eller det där, i ett sådant samhälle är det ännu viktigare att utöka det offentliga rummet och platser där andra ideal och värden står i centrum. Där andra möjligheter och tankar tillåts växa. Där vi som människor kan få mötas och gå utanför ramarna, pröva på och försöka. Det är då förändringar möjliggöras både i det lilla men också i det stora.

Här på Stapelbädden växer en sådan mötesplats fram för människor som vill använda – eller upptäcka – sin kreativitet, sina förmågor och göra egna projekt. Först kanske ensam för att sedan hitta någon annan som kan något och tänkt något man inte kan eller tänkt själv och sedan kanske ytterligare en till för att till slut tillsammans förverkliga något större och kanske till och med skapa något helt nytt man inte tänkt på från början.

Ni på Stapelbädden erbjuder en möjlighet till demokratisering av kulturen och skapandet som är inte bara är fantastisk utan också utifrån mitt sett att se det; nödvändig för vårt samhälle om vi vill att den skall kunna bli en plats för många, många fler att få vara delaktiga i. Kulturen kan ha och skall ha den rollen – att involvera, demokratisera, mänskliggöra, utmana och inte minst skapa motstånd.

Stapelbädden öppnar upp en värld av möjligheter för många Malmöbor – både unga och äldre – utan kostnader för de som vill vara med. Och det är avgörande och viktigt i en sådan stad som Malmö där vi vet att exempelvis barnfattigdomen är utbredd och att många inte har vare sig ekonomiska eller andra resurser att förverkliga idéer och drömmar.

På Stapelbädden kommer man kunna hitta kontakter, få inspiration, använda utrustning man själv inte har tillgång till och dessutom kunna få handledning och coachning. Vilken möjlighet och vilken utmaning.

Som ordförande i kulturnämnden och på Malmö kulturstöds vägnar vill jag säga att vi är oerhört glada för det oerhörda arbete som ni lagt ner för att skapa denna mötesplats – både under de fyra år som gått och verksamhet bedrivits med stöd av kommunen och inte minst ABF men också under den intensiva fas det har inneburit att skapa er nya förening, den här platsen och bygga vidare Stapelbädden till en verklig mötesplats där gnistor kommer att tända eldar hos många, många Malmöbor.

Daniel Sestrajcic (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.