onsdag 15 februari 2012

Invigningstal för BIG BOYS GONE BANANAS

Hej!
Mitt namn är Daniel Sestrajcic och jag är något så unikt som en Vänsterpartist i Malmö som har fått möjligheten att vara Kulturnämndens ordförande under ett par år. Jag vill använda mina fem minuter till tre saker:

För det första så vill jag tacka dig Fredrik Gertten. Jag vill tacka för dig för ditt arbete i att filmen BANANAS! spegla de 12 nicaraguanska plantagearbetarnas kamp för rättvisa villkor gentemot den multinationella jätten Dole. En multinationell jätte som för din film gav sig ut för att krossa dig och filmen. En kamp som förvandlades till en bredare kamp för yttrandefriheten och vad storföretagen gör för att försvara sitt varumärke.

Du gjorde det som många inte skulle kunnat eller vågat. Du drog dig inte tillbaka – stannade inte hemma i din trygga vrå. Du drog ut i strid och det var en strid som inte enbart handlade om dig utan om oss alla som värnar ett demokratiskt samhälle och alla oss som värnar schyssta arbetsvillkor för alla de arbetare runt om i världen som utnyttjas maximalt av de multinationella bolagen. För det är du ingen hjälte men däremot är du värd all vår tacksamhet.

För det andra så vet jag att den uppföljande filmen som vi skall se ikväll BIG BOYS GOES BANNANAS för dig är ett högriskprojekt som inte fullt ut är finansierat ännu. Så jag vill ta tillfället i akt att uppmana alla som är här ikväll att privat donera en stor eller liten summa pengar till projektet för att det skall kunna få största möjliga spridning. På webbsidan www.kickstarter.com kan man söka rätt på BIG BOYS GOES BAANNANAS och skänka en summa pengar. Projektet behöver i den insamlingen 3 686 dollar under de närmaste 25 dagarna för att få ihop sammanlagt 15 000 dollar via crowdsourcing som det så fint heter. Jag vet att var och en av oss som sitter i denna salong har möjlighet att göra precis som jag gjorde tidigare idag – skänka minst 50 dollar var för projektet.

För det tredje så vill jag ta tillfället i akt att säga några ord om filmlivet i Malmö. Vi är en stad med ett omfattande filmliv och många viktiga filmaktörer. Vi har festivaler som BUFF, Imagenes del Sur, IFEMA och Malmö Arab Film festival för att nämna några. Vi har Folkets Bio som förhoppningsvis snart skall få en ny biograf i det gamla arbetet huset och Folkets Hus och Parker som förtjänstfullt driver Spegeln som vi också vill utöka stödet till framöver. Vi är en viktig stad även när det gäller filmproduktion inte minst inom dokumentärfilmen. Filmen, filmarbetarna, filmaktörerna skapar ett ekonomiskt värde till staden som ger direkt utslag och genererar arbetstillfällen till de kreativa näringarna i Malmö. Det omfattande arbetet med filmen i Malmö ger en bred, engagerad och mångfacetterad publik ett helt annat djup och utbud av kvalitetsfilm i Malmö från hela världen istället för det smala, uttjatade och genomkommersialliserade hollywoodutbudet som monopolisterna inom biografbranschen sorgligt nog erbjuder oss. En kulturstad av rang som Malmö vill vara och som dessutom vill se filmen som en viktig konstform måste värna allt detta.

Det är därför som kulturnämnden tagit fram ett omfattande filmförslag som innebär såväl större satsningar på filmen i Malmö om i storleksordningen 2,5 miljoner kronor för att etablera en ny biograf för Folkets Bio som också skall kunna bli Sveriges första barnfilmsbiograf utöka stödet till Spegeln så att de kan vidareutveckla sitt kvalitetsfilmsarbete samt en rejäl satsning och uppryckning av skolbioverksamheten i Malmö.  Dessutom tar vi initiativet till att väcka liv i frågan om en filmfond i Malmö, utreda förutsättningarna för en filmsamordnare i staden samt att samla stadens olika filmaktörer i syfte att hitta former för att utveckla publikarbetet för kvalitetsfilmen och lokalt producerade filmer. Ärendet är nu på väg till kommunstyrelsen och vi hoppas få ett brett stöd och enighet i nödvändigheten för denna satsning på filmen i Malmö. En satsning som förhoppningsvis gör att filmmiljön kan ta ett kvalitativt steg framåt och ytterligare förstärka sin position i filmsverige.

Som filmälskare och bioälskare som en person som inser värdet av kvalitetsfilm på bred fromt för alla åldrar är jag oerhört glad över den satsningen som vi hoppas få göra och jag hoppas att vi är många som kan hjälpas åt och förverkliga den.

Malmö stad har sedan många år ett gott samarbete med Film i Skåne bland annat genom dessa galapremiärer där kvällens är den femte i ordningen, men också genom Nordiskt Panorama som 2013 arrangeras i Malmö igen. Och många andra samarbeten

Å Malmö stads vägnar vill jag hälsa er välkomna till kvällens galapremiär av Fredrik Gerttens film Big Boys goes bananans.

Daniel Sestrajcic (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.