onsdag 29 februari 2012

Vänsterpartiet i kommunstyrelsen

Det har idag varit kommunstyrelse. Vänsterpartiet lämnade två särskilda yttranden och tre reservationer.

Sälj inte malmöbornas mark
Alla partier utom Vänsterpartiet vill sälja mark i två fall. Vår gemensamt ägda mark är viktig för stadens framtida planering. Vänsterpartiet motsätter sig av principiella skäl att gemensam egendom säljs ut och att marken blir en handelsvara. Vår uppfattning är att upplåtelse med tomträtt (=hyra) ska vara det normala.

Inga kameror
Vi i Vänsterpartiet anser att det är en allvarlig kränkning av medborgarnas integritet att införa kameraövervakning av allmänna platser och har hela tiden motsatt oss förslaget. I kommunstyrelsen anslag för projekt och utredningar finns pengar reserverade för att kameraövervaka ”stråket”, gågatorna i Malmö. Denna fråga har prövats i rättsliga instanser och det har blivit avslag. Vi anser att rättsinstanserna har gjort en korrekt bedömning av att integritetsaspekten. Det är nu bara en prestigesak att reservera pengarna år från år, istället för att använda dem till något bättre.

Välfärd istället för den rekorddyra kongressanläggningen KKH
Vi har nu att behandla detaljplanen för kvarteret där Kongress-, konsert- och hotellanläggningen (KKH) ska anläggas. Vi i Vänsterpartiet motsätter oss att Malmö stad går in och finansierar en Kongress-, konsert- och hotellanläggningen (KKH) med en direkt hyreskostnad för Malmö Stad som kommer uppgå till 47 miljoner kronor årligen under husets livstid. Till detta kommer kostnader för att iordningställa marken runt omkring anläggningen. Investeringskostnaden för det uppgår till minst 89 miljoner kronor, drift- och underhållskostnaderna är ospecificerade. Dessutom tillkommer investeringen i ett parkeringshus.

Hur finansieringen av detta projekt ska ske har hittills inte presenterats och enligt uppgifter har det redan skett en kraftig fördyrning sedan kommunfullmäktige godkände ett igångsättande av projektet. Vänsterpartiet anser att dessa kostnader för en kongressanläggning med konserthus är orimliga. Kostnaden gäller bara själva byggnaden, till det kommer senare behövas nödvändiga utökningar av kostnaderna för verksamheten för att fylla huset med innehåll. Projektet är långsiktigt osäkert och kvar med notan får Malmös skattebetalare stå.

I slutändan handlar det om att prioritera kommunens resurser och att använda varenda skattekrona på absolut bästa sätt för att generera arbetstillfällen, kultur, livskvalité och välfärd för alla Malmöbor. I en situation där vi behöver fler förskolor, mer resurser till skolan, vården och kulturen är det oansvarigt att satsa på ett lyxbygge. Den årliga kostnaden för kongressanläggningen motsvarar en skattehöjning på drygt 10-öre, eller ungefär 120 lärartjänster eller drygt 150 undersköterskor i hemtjänsten.

Dagens beslut om detaljplanen utformning har vi inget att invända mot utan bara den bristfälliga finansieringen av projektet med enorma skattesubventioner.

Låt budgetprocessen ha sin gång
Det är varje nämnds och styrelses ansvar att lyfta upp problem och behov som finns i verksamheten och sedan får kommunfullmäktige slutligen fatta beslut om prioriteringar när budgeten antas efter diskussioner i budgetberedning och i kommunstyrelse.

Det är helt fel signaler att uppmana nämnder och styrelser i Malmö Stad att inte redovisa de behov som finns. Det blir en tystnadens kultur som då råder i organisationen som inte främjar en utveckling av kvalitén. Med detta beslut så ”låser” kommunstyrelsen budgeten för 2013 med samma fördelning som 2012. Det ger ingen möjlighet till politiska prioriteringar i budgetberedningen. Hur ska budgetberedningen och i slutänden kommunfullmäktige kunna fatta bra underbyggda beslut om inte all fakta finns med i processen?

När kommunstyrelsen nu skickar en uppmaning till nämnderna att inte begära nya verksamheter eller utökade satsningar så blir budgetberedningsprocessen kraftigt åsidosatt och vi i Vänsterpartiet reserverar oss mot att kommunstyrelsen ger nämnder och styrelser direktiv som föregår den vanliga hanteringen av budgeten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.