måndag 13 februari 2012

Ett solidariskt Malmö mot våldet


Vi har den senaste tiden haft ett antal tragiska skjutningar i Malmö. I kölvattnet av de tragedierna vill alla vara handlingskraftiga. Många är de som har skrikit efter hårdare tag. För att på allvar komma ifrån en samhällsutveckling där grov kriminalitet ses som en karriärväg behövs helt andra åtgärder än generella rop efter hårdare tag. Det finns inga snabba lösningar och i debatten efter skjutningarna så finns det en tendens att blanda ihop grov organiserad brottslighet med kriminalitet i slitna utsatta bostadsområden. Den organiserade brottsligheten når vi via polisiärt arbete, men annan kriminalitet minskar vi effektivast genom att bygga ett samhälle som håller ihop.

För att komma åt den grova organiserade brottsligheten behövs gemensamma insatser mellan olika myndigheter i Malmö och nationellt, som miljöförvaltningen, tillståndsenheten, skattemyndigheten och polisen. Den svarta marknaden är en avgörande inkomstkälla för den organiserade brottsligheten och ska bekämpas. I Malmö finns ett förslag om att vi i upphandlingen ska satsa på vita jobb genom att de företag som Malmö stad upphandlar tjänster av ska garantera att ingen svart arbetskraft används och försvåra möjligheten till skattesmitning. Här slår borgarna med Moderaterna i spetsen bakut. Regler och hård tillsyn av företag är inte deras melodi. De satsar tydligen hellre på integritetskränkande åtgärder, som drabbar enskilda medborgare.

Vänsterpartiet anser vidare att staten måste skärpa gränskontrollen av vapen, skärpa straffen för vapenbrott, samarbetet mellan tull och polis måste förbättras och vi behöver införa en vapenamnesti som gör att vi får färre vapen i omlopp på våra gator.  Andra viktiga satsningar är fungerande avhopparprogram och satsningar på rehabilitering och missbruksbehandling. I kommunen är det viktigt att bättre, tydligare och starkare satsa på sociala åtgärder likt de satsningar som nu görs i fem utvalda områden. Det politiska ansvaret är att peka på lösningar som rår på både den organiserade brottsligheten och annan kriminalitet som förekommer.

För Vänsterpartiet är det viktigt att inte skärpta insatser inskränker människors integritet. Vi vill exempelvis inte öka kameraövervakning. Det har ingen effekt på den grova kriminaliteten, men leder till ett oönskat kontrollsamhälle. Precis som Stoltenberg i Norge sa efter tragedin i Utöya är den hållbara lösningen ett öppet samhälle. Fler synliga poliser i samhället är bra om det är en lokal närpolis som känner medborgarna i stadsdelen. Polisens resurser måste långsiktigt organiseras så att det finns närpoliser som skapar förtroende. Uppfattas polisen välja ut vissa grupper och hårdare kontrollera ungdomar som har utländsk bakgrund och agera rasistiskt leder den ökade polisnärvaron istället till ökad misstro och oro. Fler poliser som gör övertramp och spär på människors frustration är dåligt.

Det finns inga snabba lösningar. Det är förståeligt att det i desperation skriks efter hårdare tag, men genom forskning och erfarenhet från exempelvis USA vet vi att hårdare straff inte ger minskad kriminalitet. Det enda som hjälper är ett samhälle som håller ihop, socialt och ekonomiskt. Och vårt glider allt mer isär. I ungefär samma takt som riksdagen klubbar igenom jobbskatteavdragen.

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har den fattigaste tiondelen av befolkningen blivit 8,6 % fattigare, enligt SCB. De ökande klasskillnaderna är troligen den största enskilda orsaken till ökad kriminalitet av det slag som vi ser nu. Vill vi verkligen bekämpa brottsligheten krävs stora välfärdssatsningar. De senaste 20 årens nedskärningar av välfärden på 350 miljarder kronor har lämnat blödande sår i den kommunala offentliga sektorn. Välfärdssatsningen borde förutom de ekonomiska satsningarna innebära fokus på bostadssituationen. Det behövs en upprensning bland skumma hyresvärdar och det måste byggas fler bostäder. Kampen mot ungdomsarbetslösheten ska prioriteras för att ge ungdomar ett arbete. Det kan tillsammans med rätten till en bostad ge framtidshopp för våra ungdomar och därmed minska rekryteringen till kriminalitet. Fattigdom och utanförskap med dålig framtidstro underlättar rekrytering till kriminalitet. Den nuvarande regeringen är skyldig till den ökade fattigdomen.

På kommunal nivå behövs också en utbyggd välfärd. Vänsterpartiet vill höja kommunalskatten och öronmärka de pengarna till en utbyggd välfärd i Malmö. Den bästa långsiktiga insatsen är att satsa mer resurser på en bättre förskola, skola och meningsfull fritid för våra unga.

Slutligen är en tydlig antirasistisk politik viktig för att skapa förtroende för samhället. Ett samhälle som delas upp i vi och dom leder till större motsättningar och får stora konsekvenser för människors möjligheter till bostad och arbete. Rasismen finns i Malmö väldigt tydligt och konkret. Vi ska inte glömma att merparten av skjutningarna i Malmö de senaste åren troligen har genomförts av en främlingsfientlig terrorist som inspirerats av de rasistiska strömningarna i samhället.

Vare sig den grova brottsligheten eller annan kriminalitet går att lösa med snabba lösningar. Vi behöver en långsiktig politik som inte drar isär samhället utan istället arbetar för rättvisa, minskade klyftor och mot rasism.

Hanna Thomé, (V) kommunalråd med ansvar för antidiskriminering
Marianne Berg, (V) riksdagsledamot och ersättare i justitieutskottet

Publicerad i Skånskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.