söndag 25 september 2011

Tal regnbågsdagarna


Tack för att jag får vara med här idag på denna gatufest!

Jag är kommunalråd här i Malmö för Vänsterpartiet och vi har bland annat ansvar för frågorna som rör jämställdhet och antidiskriminering.

Så det är med extra stolthet och glädje som jag får stå här tillsammans med er, som samlats för fest, glädje och gemenskap men också för att idag handlar det om kamp. En kamp för förändring.

För förändring behövs verkligen, för vi kan aldrig acceptera att

En fjärdedel av alla unga lesbiska kvinnor uppger att de försökt ta livet av sig.
Var femte homo- och bisexuell mellan 16-25 har blivit utsatt för fysiskt våld av närstående.
Att bland unga homo- och bisexuella uppger 65 % av kvinnorna och 48 % av männen att de blivit bemötta på kränkande sätt.
Många unga HBT- personer har ett lågt förtroende för polis, skola, socialtjänst för att de känner sig diskriminerade i mötet med personalen.

Att HBT ungdomars hälsa är sämre än andras beror inte på att det är en riskfaktor i sig att vara hbt, utan på hur ungdomarna blir bemötta av normsamhället. Och för det det här måste samhället ta ett ansvar.

Kamp lönar sig. Att HBT-rörelsen finns – att ni finns och driver på gör att kommunen har tagit ytterligare några steg framåt:

Nu i höst anordnar vi åtta HBTQ-utbildningar för kommunens chefer

Kommunen ger stöd till och samarbetar med RFSL bland annat genom ungdomsmötesplatsen Habitat-Q

Vi har nyss fattat beslut om att göra en granskning av våra skolböcker ur ett antidiskriminerings perspektiv – för det får vara slut på användandet av litteratur som beskriver homosexualitet som något avvikande

Och vi ska granska våra blanketter och vårt informationsmaterial i kommunen - Man ska inte i Malmös förskolor mötas av blanketter där man ska fylla i ”mammans och pappans” namn. Nej - istället har vi bestämt att kommunens verksamheter ska arbeta för att även andra familjebildningar än den traditionella kärnfamiljen lyfts fram och synliggörs

Och vi ska anordna utbildningar för föreningar i antidiskriminering. För vi ska självklart agera när hälften av de intervjuade tjejerna i kommunens fritidsvane-undersökning berättar att de själv eller att någon kamrat upplevt rasism, sexism eller homofobi i samband med fritidsaktiviteter. Då kan vi inte stillatigande se på.

Det här är några exempel, och det finns så mycket kvar att göra. Men förändring är möjligt.

Så tack för er kamp och jag lovar att tillsammans med er ska vi stå i främsta ledet för att bekämpa sexism och homofobi och kämpa för ett rättvist, jämlikt och solidariskt Malmö.

Martina Nilsson (V)

fredag 23 september 2011

Progressiva förskoleavgifter

Inlägg i komunfullmäktige 22 september.
Den rödgröna majoriteten i Malmö anser att alla barn, oavsett ekonomisk bakgrund, ska ha möjlighet att ta del av förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen. Inget barn ska straffas för att vi lever i ett klassamhälle, för att föräldrarna är utförsäkrade eller inte har de där hundralapparna över i plånboken varje månad. Denna syn grundar sig på föreställningen om alla människors lika värde och barns rätt till en trygg och god uppväxt. Vi tror på en fördelning av våra gemensamma resurser efter behov. Därför föreslår vi nu att det införs en progressiv barnomsorgstaxa i Malmö. En förändring i avgiften som gör det billigare för låginkomsttagare att utnyttja förskola och skolbarnomsorg.

Och i linje med vår övertygelse om alla barns rätt till en god uppväxt så lägger vi också ett förslag om att inte straffa barn vars föräldrar av någon anledning har svårt att få ekonomin att gå ihop. Att stänga av ett barn från förskolan enbart för att barnets föräldrar inte lyckas betala räkningar i tid får aldrig vara vuxnas svar på barns ekonomiska utsatthet.

Förslaget om progressiva avgifter är ett förslag i ledet att minska barnfattigdomen och säkra alla barns rätt till barnomsorg. Vart tredje barn i Malmö lever idag under fattigdomsgränsen, och enligt siffror från statistiska centralbyrån så är det särskilt ensamstående mammor och utrikesfödda som lever i en ekonomiskt utsatt situation.

Klassbakgrund spelar roll för barns möjligheter att klara av skolan. Utsatthet går i arv. De pedagogiska verksamheterna har därför ett kompensatoriskt uppdrag. Skolan ska minska ojämlikheterna i barns förutsättningar att få ett gott liv. Detta är viktigt och det ska vi slå vakt om. Samtidigt måste vi våga se att en likvärdig skola också kräver att vi bekämpar de ekonomiska orättvisorna.

Borgarna tycker i en reservation i ärendet att eventuell utjämningspolitik bör staten stå för men eftersom vi ser hur klyftorna ökat under den borgerliga regeringen och att detta de facto drabbar barnen i vår kommun så ser vi oss också tvungna att agera.

Regeringen har sänkt ersättningsgraderna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen med nästan 10 %, mängder med sjuka utförsäkras och från a-kassan har vi sett massflykt då många inte kan klara den avgiftshöjning som införts. Det är klart att detta får konsekvenser som inte någon kommunpolitiker kan blunda för.

I majoriteten har vi en tydlig linje, en röd tråd. Vi har infört avgiftsfri skola, rätt till 30-timmars förskola för barn till arbetssökande, rätt till nattis och utökat öppettiderna för barn till föräldrar med obekväm arbetstid. För unga har vi också infört gratis inträde till museum. Detta är vi stolta över. Nu tar vi nästa steg. Nu omfördelar vi 10 miljoner till de ekonomiskt mest utsatta barnfamiljerna.
Hanna Gedin (V)

torsdag 22 september 2011

Offentlig vård inte privat vinst

Inlägg i kommunfullmäktiges vård och omsorgsdebatt den 22 september.
Äldre som väljer att bo kvar hemma ska kunna känna sig trygga och nöjda med den vård och omsorg som erbjuds. Undersökningen visar att kontinuiteten är viktig. Vårdtagaren vill i så hög utsträckning som möjligt få träffa samma personer vid sina kontakter med hemtjänsten. Modellen med kontaktpersoner till varje vårdtagare är bra, och måste utvecklas så att de allra flesta insatserna görs av kontaktperson eller vice kontaktperson.

Hemtjänstinsatserna ska vara flexibla och utformade utifrån individens önskemål och behov. Äldre ska till exempel själv bestämma vilken mat som ska lagas och serveras i sitt hem. Det är de äldres inflytande över sin vardag som ska öka. Det är inte de privata bolagens rätt att göra vinster på vården som ska öka som är syftet med lagen om valfrihet, den så kallade LOVEN. Den lagen reglerar främst privata aktörers rätt till vinst i vården, inte de enskildas rätt till kvalité.

Man ska inte tro att valet av vårdgivare höjer kvalitén. Vi har på senaste tid sett rapporter om det felaktiga i sambandet mellan privata alternativ och kvalité. Inte minst rapporten från SNS, studieförbundet näringsliv och samhälle. Ingen vänsterrapport utan tvärtom. Privata alternativ och konkurrensutsättning inom välfärdssektorn har inte blivit den mirakelmedicin som många hoppades på. För första gången har nu en grupp av Sveriges ledande välfärdsforskare studerat följderna av de senaste 20 årens privatiseringspolitik. Förhoppningarna var stora från början: Byråkratin skulle minska, liksom de effektivitetsproblem som plågade den offentligt tillhandahållna välfärden. Vidare skulle kvaliteten och demokratin stärkas tack vare ökad valfrihet för medborgarna. Den övergripande slutsatsen är att det råder en anmärkningsvärd brist på kunskap om effekterna av konkurrens i välfärdssektorn. Forskarna kan inte hitta några vetenskapliga belägg för att de högt ställda förhoppningarna har infriats.


Privatiseringarna inom vården leder till att skattepengar går till vinst istället för välfärd. Privatiseringarna av välfärdssektorn innebär dessutom i många fall att skattemiljoner förs ut ur landet till skatteparadis. Vi vill att varje skattekrona ska gå till kvalitén i hemtjänsten istället.

Anders Skans (V)

54 miljoner till Malmös unga

Inlägg i kommunfullmäktige den 22 september.
När ekonomin nu tillåter är det viktigt att rikta extrasatsningarna där det finns stora behov. Jobb och utbildning för ungdomar är viktigast.

I många år har Malmö stads ekonomi gett överskott, det är inte en politisk vilja utan istället är det viktiga är att ha en så bra välfärd som möjligt. Det är därför roligt att kunna göra dessa satsningar idag. Detta är engångspengar men vi väljer att satsa i första hand på sådant som finns kvar i organisationen i framtiden.

Genom den tekniska upprustningen i skolorna ger vi möjlighet för bättre lärande i framtiden. Det gäller speciellt elever i behov av extra stöd. Det är viktigt att dessa nya tekniska läromedel verkligen används för ett bättre och nytt lärande.

Vi satsar även på inköp av läromedel och litteratur till skolbiblioteken. Denna satsning är en del av den rödgröna majoritetens viktiga satsning på språk och genuspedagogik i förskolan och skolan.

Satsningen på kompetensutveckling inom förskolan är jag speciellt glad för, vi betonar att grunden för allt lärande börjar i förskolan. Genom en högre kvalité i förskolan gör vi en satsning för framtiden.

Arbetsmarknadspolitiken är egentligen en regeringsfråga, men eftersom vi har en regering som istället för att satsa på jobb åt ungdomar skickar pengar i fickorna på krogägarna genom sänkt restaurangmoms tvingas vi i Malmö att göra egna satsningar på jobb för unga. Det gör vi i denna tilläggsbudget.

Vi har identifierat fem områden i Malmö där välfärden är som lägst, genom en kraftfull satsning där ger vi möjligheter att utjämna lite av de stora klasskillnader som finns i samhället. Detta förändrar inte grunden till skillnaderna men vi försöker göra Malmö till en mer jämlik stad.

Anders Skans (V)

måndag 19 september 2011

Vänsterns utmaningar

Vänsterpartiet ska i januari välja ny partiledning och partiledare. Det är en avgörande kongress för inte bara Vänsterpartiet utan hela vänsterns utveckling det närmaste decenniet. Behovet av en stark och självständig vänster som skapar ett alternativt politiskt projekt är skriande. Vänsterpartiet står inför flera politiska och organisatoriska utmaningar och måste uppvisa ett relevant alternativ till socialdemokratin.

Krisen som sveper över världen - från de finansiella instituten till den katastrofala eurokrisen – skapar en politisk förtroendekris för hela det kapitalistiska systemet. Det är en utmaning för vänstern att visa på möjligheterna att skapa ett samhälle som sätter människors grundläggande behov före vinstmaximering. Ett samhälle som omfördelar makt och resurser från dem som har till dem som inte har. Ett samhälle som vågar stärka vårt gemensamma ägande och inflytande över arbetsplatser – såväl privata som offentliga. Därför är det avgörande att Vänsterpartiet återigen vågar börja prata om vad ett socialistiskt alternativ innebär och hur det ska kunna skapas.

Orättvisorna mellan kvinnor och män ökar samtidigt som allt färre politiska partier pratar om jämställdhet eller vill genomföra förändringar. Det är en utmaning för vänstern att på alla områden genomföra en feministisk offensiv. En feministisk offensiv som tar ställning för en omfördelning av makt och resurser. Malmö kommun har i det röd-gröna samarbetet tagit några steg genom att anta en plan för jämställdhetsintegrering. Det räcker så klart inte – på nationell nivå måste Vänsterpartiet ännu hårdare driva sextimmars arbetsdag, satsningar på de lägst betalda kvinnodominerade yrkena, lika lön för lika arbete, delad föräldraförsäkring och kvinnors rätt till sina egna kroppar.

I krisande samhällen växer extremhögern och i dess förlängning fascismen fram. Såväl i de fina salongerna som bakom stängda dörrar. Dess konkreta uttryck är att man bryter ner samhället och sparkar på de grupper som står allra längst från makt och inflytande. Det visar sig i islamofobi och inhuman flyktingpolitik, men också i arbetarförakt. De välfärdsystem som arbetarrörelsen mödosamt byggt upp samt fackföreningsrörelsen attackeras på bred front. Det är vänsterns utmaning att formulera ett konkret politiskt projekt som på bred front kan bryta denna utveckling och motverka den groende fascismen i samhället.

Klimatkrisen ställer oss inför problem som kan verka oöverstigliga. Lösningar som hållbar tillväxt och lite schystare konsumtion är i grund och botten falska. Klimatkrisen tvingar oss att ta ställning och välja väg. En väg som måste omfördela makten och resurserna i samhället från dem som har till dem som inte har – på både lokal, nationell och global nivå. För att rädda miljön och skapa en hållbar framtid kan inte vinst få gå före människors behov. Klimatkrisen öppnar upp för radikala socialistiska lösningar. Vågar vänstern anta den utmaningen kan vi bidra till att fokusera på de nödvändiga samhällslösningarna.

Vänsterns stora utmaning ligger i att skapa ett alternativt projekt till vänster om den kollapsande socialdemokratin. Detta alternativ måste vara trovärdigt och attraktivt för breda grupper i samhället som tjänar på omfördelning av makt och resurser. En del av detta är att tala om hur en annan värld är möjlig, inte bara som en dröm i framtiden utan här och nu. Detta kombinerat med konkreta och radikala förslag som utmanar den rådande ordningen. Detta kräver ett parti som är ett uttryck för och en del av en samlad bred vänster och ett parti som på allvar vågar utmana Socialdemokraterna. De är självklart vår samarbetspartner för att ta över makten i Sverige – men kraven från vår sida måste vara tuffa och bygga på att samhället faktiskt förändras med oss vid makten. Exempelvis att skatterna för multinationella företag och personer med allra högst inkomster måste höjas för att skapa utrymme för rejäla välfärdssatsningar, makten över företagen måste utmanas, den offentliga sektorn demokratiseras och anställdas inflytande öka.

Vänsterpartiets problem är inte att väljarna inte håller med oss – på punkt efter punkt går det att samla breda allianser och grupper av väljare bakom radikala och konkreta krav som vrider samhället i en annan riktning. Vänsterpartiet måste formulera ett tydligt politiskt projekt och bygga en organisation som i handling ger fler människor möjlighet till politisk makt i samhället. Vi vill inte vara ett parti där ett fåtal politiker arbetar heltid med höga löner och många medlemmar känner sig maktlösa. Vi måste finna modeller för reell spridning av makt. Politiker är inget yrke utan ett förtroendeuppdrag.


Ansvaret för dessa utmaningar ligger på den ledning som ska väljas på vår kongress i januari 2012. Vänsterpartiet organiserar en av de mest demokratiska processerna för att välja en ny partiledning och vi ser det som ett första steg i att anta dessa utmaningar. Den öppna processen ger partimedlemmar och alla andra Malmöbor möjligheten ikväll på Moriskan att höra hur våra fyra kandidater ställer sig till framtidens utmaningar. Kvällens diskussion och svaren på dessa utmaningar är avgörande för vem vi skall stödja i valet av ny partiordförande för Vänsterpartiet.

Utfrågningen är på Moriskan i Folkets park, med start klockan 18.00, debatten börjar 19.00.

Martina Nilsson, fritids- och jämställdhetskommunalråd (V), Malmö
Daniel Sestrajcic, kultur- och antidiskrimineringskommunalråd (V), Malmö
Hanna Thomé, föräldraledigt kommunalråd (V), Malmö
Morgan Svensson, ordförande i Vänsterpartiet Malmö
Anders Skans, gruppledare i kommunfullmäktige (V), Malmö

onsdag 7 september 2011

Progressiva avgifter i förskolan - Vänsterpartiet gör politisk skillnad i Malmö!

Äntligen!
Idag klubbade äntligen kommunstyrelsen beslutet om att införa progressiva avgifter inom förskolan. Det vill säga de som tjänar mindre får också lägre förskoleavgift. De hushåll som har en månadsinkomst på under 10 000 blir förskolan gratis för.

Vi vet att barnfamiljerna blir allt fattigare, barnfattigdomen har ökat explosionsartat och allt fler har tvingats leva på grundnivån (180 kr om dagen före skatt) i föräldraförsäkringen. Malmö är den stad med högst barnfattigdom i landet, och särskilt tufft har ensamstående föräldrar (mammor) det.

Så idag är det bättre, vi har tagit ett ytterligare steg i kommunen för att göra det lite bättre, vilket inte alltid är så lätt när vi har en borgerlig regering som vägrar se barnfattigdomen. Men i Malmö har Vänsterpartiet ialla fall nu äntligen lyckats få igenom ytterligare en reform för att göra skillnad.

Vänsterpartiet gör skillnad för de här frågorna för förutom att vi fått igenom progressiva avgifter i förskolan har vi tidigare sagt nej till alla avgifter i skolan, rätt till 30-timmars förskola för barn till arbetslösa, gratis inträde för alla under 20 på museet, sänkt avgift till kulturskolan, avsatt pengar för att höja lönerna i de lågavlönade kvinnodominerade yrkena, ob-förskola och nattis - för att bara nämna några få andra viktiga politiska förslag som vänsterpartiet drivit och fått igenom.

Progressiva avgifter i förskolan - Vänsterpartiet gör politisk skillnad i Malmö!

Martina Nilsson (v)

tisdag 6 september 2011

Vänsterpartiet reserverar sig mot beslutet att genomföra bygget av Kongress-, konsert och hotellanläggningen (KKH)

Vänsterpartiet i Malmö kan inte ställa sig bakom ett projekt som kommer att kosta skattebetalarna minst 47 miljoner kronor årligen. Därför kommer Vänsterpartiet att reservera sig mot beslutet på onsdagens kommunstyrelsesammanträde.

Den politiskt tillsatta styrgruppen för Kongress-, konsert- och hotellanläggningen (KKH) har nu rapporterat sitt uppdrag. Genom ett antal omräkningar påstås nu den direkta hyreskostnaden för Malmö Stad uppgå till 47 miljoner kronor årligen under husets livstid. Till detta kommer kostnader för att iordningställa marken runt omkring anläggningen. Investeringskostnaden för det uppgår till minst 89 miljoner kronor, drift- och underhållskostnaderna är ospecificerade.

Hur finansieringen av detta projekt ska ske omnämns inte i beslutsunderlagen. Vänsterpartiet anser att dessa kostnader för en kongressanläggning med konserthus är orimliga. Kostnaden gäller bara själva byggnaden, till det kommer senare att behövas nödvändiga utökningar av kostnaderna för verksamheten för att fylla huset med innehåll.

- Det är endast konserthusdelen om ska finansieras av Malmö stad, men det framgår tydligt att det i grunden är ett sätt att finansiera en kongressanläggning i Malmö via ett kommunalt konserthus. Vänsterpartiet värnar i första hand kulturens verksamhet. Detta projekt är inte den nödvändiga satsningen på kulturens innehåll och verksamhet som Malmö stad behöver. Delar av dessa pengar skulle istället kunna användas för att förstärka Malmös kulturliv, såväl våra institutioner som exempelvis MSO och Malmö Stadsteater som det fria kulturlivet, säger Daniel Sestrajcic (V) kulturkommunalråd.

- Projektet såldes in i kommunfullmäktige med en övertro på ökade intäkter och minskade kostnader i relation till de specificerade 49 miljoner. Att projektet nu hamnar kring 49 miljoner är ett misslyckande och en totalkostnad som man inte räknade med i samband med kommunfullmäktigebeslutet. Det är oansvarigt att ändå ge grönt ljus och fortsätta projektet, fortsätter Daniel Sestrajcic (V), kulturkommunalråd.

- I en situation där vi behöver fler förskolor, mer resurser till skolan, vården och kulturen är det oansvarigt att satsa på ett lyxbygge. Den årliga kostnaden för kongressanläggningen motsvarar en skattehöjning på drygt 10-öre, eller ungefär 120 lärartjänster eller drygt 150 undersköterskor i hemtjänsten. Vänsterpartiet drar hellre i nödbromsen nu för att i det långa loppet kunna satsa på tillväxt inom välfärdssektorn, avslutar Anders Skans, gruppledare Vänsterpartiet.


se även Skånska Dagbladet även den 27/8 och här och 18/3