tisdag 6 september 2011

Vänsterpartiet reserverar sig mot beslutet att genomföra bygget av Kongress-, konsert och hotellanläggningen (KKH)

Vänsterpartiet i Malmö kan inte ställa sig bakom ett projekt som kommer att kosta skattebetalarna minst 47 miljoner kronor årligen. Därför kommer Vänsterpartiet att reservera sig mot beslutet på onsdagens kommunstyrelsesammanträde.

Den politiskt tillsatta styrgruppen för Kongress-, konsert- och hotellanläggningen (KKH) har nu rapporterat sitt uppdrag. Genom ett antal omräkningar påstås nu den direkta hyreskostnaden för Malmö Stad uppgå till 47 miljoner kronor årligen under husets livstid. Till detta kommer kostnader för att iordningställa marken runt omkring anläggningen. Investeringskostnaden för det uppgår till minst 89 miljoner kronor, drift- och underhållskostnaderna är ospecificerade.

Hur finansieringen av detta projekt ska ske omnämns inte i beslutsunderlagen. Vänsterpartiet anser att dessa kostnader för en kongressanläggning med konserthus är orimliga. Kostnaden gäller bara själva byggnaden, till det kommer senare att behövas nödvändiga utökningar av kostnaderna för verksamheten för att fylla huset med innehåll.

- Det är endast konserthusdelen om ska finansieras av Malmö stad, men det framgår tydligt att det i grunden är ett sätt att finansiera en kongressanläggning i Malmö via ett kommunalt konserthus. Vänsterpartiet värnar i första hand kulturens verksamhet. Detta projekt är inte den nödvändiga satsningen på kulturens innehåll och verksamhet som Malmö stad behöver. Delar av dessa pengar skulle istället kunna användas för att förstärka Malmös kulturliv, såväl våra institutioner som exempelvis MSO och Malmö Stadsteater som det fria kulturlivet, säger Daniel Sestrajcic (V) kulturkommunalråd.

- Projektet såldes in i kommunfullmäktige med en övertro på ökade intäkter och minskade kostnader i relation till de specificerade 49 miljoner. Att projektet nu hamnar kring 49 miljoner är ett misslyckande och en totalkostnad som man inte räknade med i samband med kommunfullmäktigebeslutet. Det är oansvarigt att ändå ge grönt ljus och fortsätta projektet, fortsätter Daniel Sestrajcic (V), kulturkommunalråd.

- I en situation där vi behöver fler förskolor, mer resurser till skolan, vården och kulturen är det oansvarigt att satsa på ett lyxbygge. Den årliga kostnaden för kongressanläggningen motsvarar en skattehöjning på drygt 10-öre, eller ungefär 120 lärartjänster eller drygt 150 undersköterskor i hemtjänsten. Vänsterpartiet drar hellre i nödbromsen nu för att i det långa loppet kunna satsa på tillväxt inom välfärdssektorn, avslutar Anders Skans, gruppledare Vänsterpartiet.


se även Skånska Dagbladet även den 27/8 och här och 18/3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.