torsdag 22 september 2011

Offentlig vård inte privat vinst

Inlägg i kommunfullmäktiges vård och omsorgsdebatt den 22 september.
Äldre som väljer att bo kvar hemma ska kunna känna sig trygga och nöjda med den vård och omsorg som erbjuds. Undersökningen visar att kontinuiteten är viktig. Vårdtagaren vill i så hög utsträckning som möjligt få träffa samma personer vid sina kontakter med hemtjänsten. Modellen med kontaktpersoner till varje vårdtagare är bra, och måste utvecklas så att de allra flesta insatserna görs av kontaktperson eller vice kontaktperson.

Hemtjänstinsatserna ska vara flexibla och utformade utifrån individens önskemål och behov. Äldre ska till exempel själv bestämma vilken mat som ska lagas och serveras i sitt hem. Det är de äldres inflytande över sin vardag som ska öka. Det är inte de privata bolagens rätt att göra vinster på vården som ska öka som är syftet med lagen om valfrihet, den så kallade LOVEN. Den lagen reglerar främst privata aktörers rätt till vinst i vården, inte de enskildas rätt till kvalité.

Man ska inte tro att valet av vårdgivare höjer kvalitén. Vi har på senaste tid sett rapporter om det felaktiga i sambandet mellan privata alternativ och kvalité. Inte minst rapporten från SNS, studieförbundet näringsliv och samhälle. Ingen vänsterrapport utan tvärtom. Privata alternativ och konkurrensutsättning inom välfärdssektorn har inte blivit den mirakelmedicin som många hoppades på. För första gången har nu en grupp av Sveriges ledande välfärdsforskare studerat följderna av de senaste 20 årens privatiseringspolitik. Förhoppningarna var stora från början: Byråkratin skulle minska, liksom de effektivitetsproblem som plågade den offentligt tillhandahållna välfärden. Vidare skulle kvaliteten och demokratin stärkas tack vare ökad valfrihet för medborgarna. Den övergripande slutsatsen är att det råder en anmärkningsvärd brist på kunskap om effekterna av konkurrens i välfärdssektorn. Forskarna kan inte hitta några vetenskapliga belägg för att de högt ställda förhoppningarna har infriats.


Privatiseringarna inom vården leder till att skattepengar går till vinst istället för välfärd. Privatiseringarna av välfärdssektorn innebär dessutom i många fall att skattemiljoner förs ut ur landet till skatteparadis. Vi vill att varje skattekrona ska gå till kvalitén i hemtjänsten istället.

Anders Skans (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.