måndag 19 september 2011

Vänsterns utmaningar

Vänsterpartiet ska i januari välja ny partiledning och partiledare. Det är en avgörande kongress för inte bara Vänsterpartiet utan hela vänsterns utveckling det närmaste decenniet. Behovet av en stark och självständig vänster som skapar ett alternativt politiskt projekt är skriande. Vänsterpartiet står inför flera politiska och organisatoriska utmaningar och måste uppvisa ett relevant alternativ till socialdemokratin.

Krisen som sveper över världen - från de finansiella instituten till den katastrofala eurokrisen – skapar en politisk förtroendekris för hela det kapitalistiska systemet. Det är en utmaning för vänstern att visa på möjligheterna att skapa ett samhälle som sätter människors grundläggande behov före vinstmaximering. Ett samhälle som omfördelar makt och resurser från dem som har till dem som inte har. Ett samhälle som vågar stärka vårt gemensamma ägande och inflytande över arbetsplatser – såväl privata som offentliga. Därför är det avgörande att Vänsterpartiet återigen vågar börja prata om vad ett socialistiskt alternativ innebär och hur det ska kunna skapas.

Orättvisorna mellan kvinnor och män ökar samtidigt som allt färre politiska partier pratar om jämställdhet eller vill genomföra förändringar. Det är en utmaning för vänstern att på alla områden genomföra en feministisk offensiv. En feministisk offensiv som tar ställning för en omfördelning av makt och resurser. Malmö kommun har i det röd-gröna samarbetet tagit några steg genom att anta en plan för jämställdhetsintegrering. Det räcker så klart inte – på nationell nivå måste Vänsterpartiet ännu hårdare driva sextimmars arbetsdag, satsningar på de lägst betalda kvinnodominerade yrkena, lika lön för lika arbete, delad föräldraförsäkring och kvinnors rätt till sina egna kroppar.

I krisande samhällen växer extremhögern och i dess förlängning fascismen fram. Såväl i de fina salongerna som bakom stängda dörrar. Dess konkreta uttryck är att man bryter ner samhället och sparkar på de grupper som står allra längst från makt och inflytande. Det visar sig i islamofobi och inhuman flyktingpolitik, men också i arbetarförakt. De välfärdsystem som arbetarrörelsen mödosamt byggt upp samt fackföreningsrörelsen attackeras på bred front. Det är vänsterns utmaning att formulera ett konkret politiskt projekt som på bred front kan bryta denna utveckling och motverka den groende fascismen i samhället.

Klimatkrisen ställer oss inför problem som kan verka oöverstigliga. Lösningar som hållbar tillväxt och lite schystare konsumtion är i grund och botten falska. Klimatkrisen tvingar oss att ta ställning och välja väg. En väg som måste omfördela makten och resurserna i samhället från dem som har till dem som inte har – på både lokal, nationell och global nivå. För att rädda miljön och skapa en hållbar framtid kan inte vinst få gå före människors behov. Klimatkrisen öppnar upp för radikala socialistiska lösningar. Vågar vänstern anta den utmaningen kan vi bidra till att fokusera på de nödvändiga samhällslösningarna.

Vänsterns stora utmaning ligger i att skapa ett alternativt projekt till vänster om den kollapsande socialdemokratin. Detta alternativ måste vara trovärdigt och attraktivt för breda grupper i samhället som tjänar på omfördelning av makt och resurser. En del av detta är att tala om hur en annan värld är möjlig, inte bara som en dröm i framtiden utan här och nu. Detta kombinerat med konkreta och radikala förslag som utmanar den rådande ordningen. Detta kräver ett parti som är ett uttryck för och en del av en samlad bred vänster och ett parti som på allvar vågar utmana Socialdemokraterna. De är självklart vår samarbetspartner för att ta över makten i Sverige – men kraven från vår sida måste vara tuffa och bygga på att samhället faktiskt förändras med oss vid makten. Exempelvis att skatterna för multinationella företag och personer med allra högst inkomster måste höjas för att skapa utrymme för rejäla välfärdssatsningar, makten över företagen måste utmanas, den offentliga sektorn demokratiseras och anställdas inflytande öka.

Vänsterpartiets problem är inte att väljarna inte håller med oss – på punkt efter punkt går det att samla breda allianser och grupper av väljare bakom radikala och konkreta krav som vrider samhället i en annan riktning. Vänsterpartiet måste formulera ett tydligt politiskt projekt och bygga en organisation som i handling ger fler människor möjlighet till politisk makt i samhället. Vi vill inte vara ett parti där ett fåtal politiker arbetar heltid med höga löner och många medlemmar känner sig maktlösa. Vi måste finna modeller för reell spridning av makt. Politiker är inget yrke utan ett förtroendeuppdrag.


Ansvaret för dessa utmaningar ligger på den ledning som ska väljas på vår kongress i januari 2012. Vänsterpartiet organiserar en av de mest demokratiska processerna för att välja en ny partiledning och vi ser det som ett första steg i att anta dessa utmaningar. Den öppna processen ger partimedlemmar och alla andra Malmöbor möjligheten ikväll på Moriskan att höra hur våra fyra kandidater ställer sig till framtidens utmaningar. Kvällens diskussion och svaren på dessa utmaningar är avgörande för vem vi skall stödja i valet av ny partiordförande för Vänsterpartiet.

Utfrågningen är på Moriskan i Folkets park, med start klockan 18.00, debatten börjar 19.00.

Martina Nilsson, fritids- och jämställdhetskommunalråd (V), Malmö
Daniel Sestrajcic, kultur- och antidiskrimineringskommunalråd (V), Malmö
Hanna Thomé, föräldraledigt kommunalråd (V), Malmö
Morgan Svensson, ordförande i Vänsterpartiet Malmö
Anders Skans, gruppledare i kommunfullmäktige (V), Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.