söndag 25 september 2011

Tal regnbågsdagarna


Tack för att jag får vara med här idag på denna gatufest!

Jag är kommunalråd här i Malmö för Vänsterpartiet och vi har bland annat ansvar för frågorna som rör jämställdhet och antidiskriminering.

Så det är med extra stolthet och glädje som jag får stå här tillsammans med er, som samlats för fest, glädje och gemenskap men också för att idag handlar det om kamp. En kamp för förändring.

För förändring behövs verkligen, för vi kan aldrig acceptera att

En fjärdedel av alla unga lesbiska kvinnor uppger att de försökt ta livet av sig.
Var femte homo- och bisexuell mellan 16-25 har blivit utsatt för fysiskt våld av närstående.
Att bland unga homo- och bisexuella uppger 65 % av kvinnorna och 48 % av männen att de blivit bemötta på kränkande sätt.
Många unga HBT- personer har ett lågt förtroende för polis, skola, socialtjänst för att de känner sig diskriminerade i mötet med personalen.

Att HBT ungdomars hälsa är sämre än andras beror inte på att det är en riskfaktor i sig att vara hbt, utan på hur ungdomarna blir bemötta av normsamhället. Och för det det här måste samhället ta ett ansvar.

Kamp lönar sig. Att HBT-rörelsen finns – att ni finns och driver på gör att kommunen har tagit ytterligare några steg framåt:

Nu i höst anordnar vi åtta HBTQ-utbildningar för kommunens chefer

Kommunen ger stöd till och samarbetar med RFSL bland annat genom ungdomsmötesplatsen Habitat-Q

Vi har nyss fattat beslut om att göra en granskning av våra skolböcker ur ett antidiskriminerings perspektiv – för det får vara slut på användandet av litteratur som beskriver homosexualitet som något avvikande

Och vi ska granska våra blanketter och vårt informationsmaterial i kommunen - Man ska inte i Malmös förskolor mötas av blanketter där man ska fylla i ”mammans och pappans” namn. Nej - istället har vi bestämt att kommunens verksamheter ska arbeta för att även andra familjebildningar än den traditionella kärnfamiljen lyfts fram och synliggörs

Och vi ska anordna utbildningar för föreningar i antidiskriminering. För vi ska självklart agera när hälften av de intervjuade tjejerna i kommunens fritidsvane-undersökning berättar att de själv eller att någon kamrat upplevt rasism, sexism eller homofobi i samband med fritidsaktiviteter. Då kan vi inte stillatigande se på.

Det här är några exempel, och det finns så mycket kvar att göra. Men förändring är möjligt.

Så tack för er kamp och jag lovar att tillsammans med er ska vi stå i främsta ledet för att bekämpa sexism och homofobi och kämpa för ett rättvist, jämlikt och solidariskt Malmö.

Martina Nilsson (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.