fredag 23 september 2011

Progressiva förskoleavgifter

Inlägg i komunfullmäktige 22 september.
Den rödgröna majoriteten i Malmö anser att alla barn, oavsett ekonomisk bakgrund, ska ha möjlighet att ta del av förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen. Inget barn ska straffas för att vi lever i ett klassamhälle, för att föräldrarna är utförsäkrade eller inte har de där hundralapparna över i plånboken varje månad. Denna syn grundar sig på föreställningen om alla människors lika värde och barns rätt till en trygg och god uppväxt. Vi tror på en fördelning av våra gemensamma resurser efter behov. Därför föreslår vi nu att det införs en progressiv barnomsorgstaxa i Malmö. En förändring i avgiften som gör det billigare för låginkomsttagare att utnyttja förskola och skolbarnomsorg.

Och i linje med vår övertygelse om alla barns rätt till en god uppväxt så lägger vi också ett förslag om att inte straffa barn vars föräldrar av någon anledning har svårt att få ekonomin att gå ihop. Att stänga av ett barn från förskolan enbart för att barnets föräldrar inte lyckas betala räkningar i tid får aldrig vara vuxnas svar på barns ekonomiska utsatthet.

Förslaget om progressiva avgifter är ett förslag i ledet att minska barnfattigdomen och säkra alla barns rätt till barnomsorg. Vart tredje barn i Malmö lever idag under fattigdomsgränsen, och enligt siffror från statistiska centralbyrån så är det särskilt ensamstående mammor och utrikesfödda som lever i en ekonomiskt utsatt situation.

Klassbakgrund spelar roll för barns möjligheter att klara av skolan. Utsatthet går i arv. De pedagogiska verksamheterna har därför ett kompensatoriskt uppdrag. Skolan ska minska ojämlikheterna i barns förutsättningar att få ett gott liv. Detta är viktigt och det ska vi slå vakt om. Samtidigt måste vi våga se att en likvärdig skola också kräver att vi bekämpar de ekonomiska orättvisorna.

Borgarna tycker i en reservation i ärendet att eventuell utjämningspolitik bör staten stå för men eftersom vi ser hur klyftorna ökat under den borgerliga regeringen och att detta de facto drabbar barnen i vår kommun så ser vi oss också tvungna att agera.

Regeringen har sänkt ersättningsgraderna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen med nästan 10 %, mängder med sjuka utförsäkras och från a-kassan har vi sett massflykt då många inte kan klara den avgiftshöjning som införts. Det är klart att detta får konsekvenser som inte någon kommunpolitiker kan blunda för.

I majoriteten har vi en tydlig linje, en röd tråd. Vi har infört avgiftsfri skola, rätt till 30-timmars förskola för barn till arbetssökande, rätt till nattis och utökat öppettiderna för barn till föräldrar med obekväm arbetstid. För unga har vi också infört gratis inträde till museum. Detta är vi stolta över. Nu tar vi nästa steg. Nu omfördelar vi 10 miljoner till de ekonomiskt mest utsatta barnfamiljerna.
Hanna Gedin (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.