måndag 20 juni 2011

Anders Skans huvudinlägg i fullmäktiges budgetdebatt: Vård och omsorg

Vård och omsorg är ett brett område. Vi satsar i budgeten 30 miljoner på att bygga nya LSS-bostäder. I ett solidariskt samhälle ska alla kunna delta efter förmåga. Ett samhälle som vill leva upp till att vara solidariskt måste prioritera stöd till personer med funktionshinder för att de ska kunna leva ett innehållsrikt och bra liv. Malmö är framstående inom daglig verksamhet. Daglig verksamhet är viktig för att skapa jämlika levnadsvillkor och full delaktighet för människor med olika funktionsnedsättningar. I denna budget startar vi en helt ny daglig verksamhet för elever som går ut från Resursskolan in i vuxenlivet, som svarar mot deras behov och intressen.

Vi vill att äldreomsorgen ska bli bättre på att möta Malmöbornas olika behov. Det kan handla om kompetens om religion, språk och kultur. Inom all omsorg ska respekt sexuell läggning vara en självklarhet. Det ska finnas kunskap om homo- och bisexuellas och transpersoners behov och vi vill se boende som möter dessa behov. Vi vet också att många äldre har ett annat modersmål än svenska och att när man blir gammal får det en än ökad betydelse att kunna prata sitt modersmål. Vi vill att den språkkompetens som finns bland personalen inom vård och omsorg ska tas till vara. Då kan alla få ett bra bemötande och en bra vård.

Äldre som väljer att bo kvar hemma ska kunna känna sig trygga och nöjda med den vård och omsorg som erbjuds. I budgeten föreslår vi att äldre över en viss ålder ska erbjudas ett antal hemtjänstinsatser utan biståndsprövning. Detta skulle kunna förebygga skador och olycksfall och skapa trygghet och bättre hälsa för de gamla.


I vårt projekt ”Helhetssyn inom hemtjänsten” visar det sig att vi genom en rad olika åtgärder kan förbättra den service och vård som ges. Vi vill nu att de goda exemplen från projektet ska spridas till alla stadsdelar. En viktig fråga är att den äldre i så hög utsträckning som möjligt ska få träffa samma personer vid sina kontakter med hemtjänsten. Modellen med kontaktpersoner till varje vårdtagare är bra, och måste utvecklas så att de allra flesta insatserna görs av kontaktperson eller vice kontaktperson.

Hemtjänstinsatserna ska vara flexibla och utformade utifrån individens önskemål och behov. Äldre ska till exempel själv bestämma vilken mat som ska lagas och serveras i sitt hem. Det är de äldres inflytande över sin vardag som ska öka. Det är inte de privata bolagens rätt att göra vinster på vården som ska öka som är syftet med lagen om valfrihet, den så kallade LOVEN. Den lagen reglerar främst privata aktörers rätt till vinst i vården, inte de enskildas rätt till kvalité.

Privatiseringarna inom vården leder till att skattepengar går till vinst istället för välfärd. En granskning av Attendo Care och deras vinst visar att om deras vinstprocent är lika stor i Malmö som i landet så innebär det att deras vårdboende här i Malmö som kostar oss 139 miljoner ger 7 miljoner av våra skattemedel till vinst. Är det rimligt? Nej säger vi i Vänsterpartiet!

Privatiseringarna av välfärdssektorn innebär dessutom i många fall att skattemiljoner förs ut ur landet till skatteparadis. Vi vill att varje skattekrona ska gå till välfärden och inte en enda krona till bankkonto i Andorra, Lichtenstein, eller Kajmanöarna. Vår strävan är att inte Malmö stad ska göra affärer med den typen av skattesmitarföretag .

Vänsterpartiet kommer alltid att sträva efter en solidariskt fördelad välfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.