tisdag 21 juni 2011

Anders Skans huvudinlägg i fullmäktiges budgetdebatt: stadsekologi, internationell solidaritet

En grönare stad är hälsosamt, vi vill satsa på en levande grön innerstad med ett minimum av bilar. Politik är att prioritera hur utrymmet används. Vår gemensamma yta är begränsad, vad vill vi använda denna yta till?

Plantera grönska istället för att asfaltera innerstaden. Genom att ersätta bilar och asfalt med grönska får vi en grönare, tystare och renare stad.

Vi i det rödgröna styret i Malmö satsar på Gröna skolgårdar för att ge en bra utemiljö på våra skolor. Skolgårdarna ska vara viktiga rum för lärande, de ska vara mötesplatser och gröna oaser i Malmö.

Barnen som växer upp i centrala Malmö blir allt fler. Dessa barn ska få tillgång till bra lekplatser och friluftsaktiviteter i centrum. Vi behöver mer idrottsytor för spontanidrott i centrala staden. Dessa platser är viktiga för att barn och ungdomar ska kunna vara fysiskt aktiva men också som utomhus mötesplatser. Vi vill ge våra barn i centrala staden bättre mötesplatser i det offentliga rummet. En bra möjlighet är att använda våra centrala skolgårdar, dessa kan användas under en större del av dygnet än skoltiden. I Centrum har Rörsjöskolans multisportarena funnits i flera år och är ett bra exempel på hur skolgårdar kan användas. Nu byggs en ny sådan arena på Johanneskolan i samverkan mellan skolan, föreningslivet och idrottsförbundet. Detta ser vi som mycket goda exempel på att utnyttja våra gemensamma ytor på ett bra sätt.

Ett annat viktigt område för oss är att vi lyfter blicken från vår kommunala politik och visar internationell solidaritet. Genom en fortsatt satsning på etiskt certifierade produkter, Fair Trade, som garanterar bra arbetsvillkor och miljöanpassad odling i tredje världen, visar vi solidaritet med de anställda och miljön i länder som lever på export till oss. På detta sätt kan vi utgöra en motkraft mot exploatering av arbetare och natur i profitens intresse.

Ett annat område som vi som offentlig konsument vill påverka är att vi inte vill handla med varor som kommer från ockuperad mark. Det är orimligt att skattepengar ska gå till länder som i strid med internationella resolutioner ockuperar landområden och där producerar varor. Vi vill se över de juridiska möjligheterna att stoppa detta.

Likaså vill vi inte göra affärer med företag som skickar sin vinst till skatteparadis. Denna form av skatteflykt ska inte kunna göras med kommunala skattekronor.

I Malmö stad ska ekologiska varor alltid vara första alternativet, vi ska visa solidaritet med framtida generationer genom att värna miljön. De borgerliga partierna försöker motverka användandet av ekologiska produkter genom att försöka skapa en motsättning mellan ekologiskt odlat och kvalité. Detta är falskt, genom att säga att matkvalité på något sätt skulle vara i motsättning till ekologiskt odlat, visar de borgerliga hur de struntar i miljön. Vilken grönsak har högst kvalité, den besprutade eller den ekologiskt odlade? Vilken liter mjölk har högst kvalité, den ekologiska eller den konventionella, svaret är enkelt. Vilken banan är bäst en giftbesprutad eller en ekologiskt odlad? I det senare fallet visar studier att till och med apor väljer den ekologiskt odlade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.