Vi presenterar en budget för minskade klyftor och jag vill särskilt lyfta fram arbetet för jämställdhet och minskad barnfattigdom - för här har vi tydliga skillnader mellan rött och blått, mellan våra olika budgetalternativ i Malmö.
I det rödgröna Malmö ska vi satsa på jämställdhet, på rättvisa mellan kvinnor och män. Något som har blivit än mer akut i under borgarnas styre. För ojämställdheten har ökat i moderaternas Sverige.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 4400 kr, en löneskillnad som har ökat med 1000 kr under den borgerliga regeringen. Vi har de senaste åren sett en enorm omfördelning av resurser från kvinnor till män och från fattig till rik. Regeringens försämringar inom a-kassa, sjukförsäkring och föräldraförsäkring har ökat inkomstklyftorna mellan könen.
Gruppen kvinnor har drabbats hårdare av lägre ersättningsnivåer och strängare villkor för ersättning eftersom det oftare är kvinnor som är visstidsanställda, deltidsanställda, föräldralediga, långtidssjukskrivna och ensamstående med försörjningsansvar för barn.
Medan vår moderate finansminister Anders Borg går ut och säger att han tycker att de kommunala ingångslönerna ska sänkas så vet vi att i de svenska kommunerna arbetar idag en överväldigande majoritet kvinnor.
Av alla kvinnor inom LO arbetar 50 % deltid. 2/3 av dessa skulle gärna arbeta mer om de fick. Anders Borg däremot arbetar heltid och tjänar 112 000 kr i månaden. Det är fem månadslöner för de kvinnor som arbetar inom vård och omsorg.
I Malmö har vi den politiska viljan till förändring, en politisk vilja för jämställdhet. Vi avsätter därför 20 Mkr för arbetsvärdering och löneökningar där de lägstbetalda kvinnoyrkena är prioriterade. För i Malmö ska vi ha jämställda löner.
Vi vet att kvinnor är de som i högsta grad är de som arbetar deltid, med lägre lön, sämre pension och sämre föräldrapenning som följd. I Malmö går vi därför från ord till handling och fortsätter ett intensivt arbete för att minska de ofrivilligt deltidsanställda.
Vi vet också att det främst är kvinnor som har de otrygga tillfälliga anställningarna och minst inflytande över sin arbetssituation.Tre av tio LO-kvinnor har inte möjlighet att gå ifrån sin arbetsplats 5 minuter för tex ett toalettbesök utan att be om lov eller kalla in en ersättare. I Malmö ska vi utveckla inflytandet för kommunens anställda.
Medan Moderaterna såväl nationellt som här i Malmö saknar den politiska viljan till förändring så går vi rödgröna från ord till handling för att nå jämställdhet.
Bekämpa barnfattigdom och arbeta för jämställdhet går hand i hand. Inte bara klyftan mellan män och kvinnor har ökat, vi ser också hur barnfattigdomen har ökat under den borgerliga regeringen.
Svårast är det för för barn till ensamstående föräldrar, en majoritet av de ensamstående är kvinnor. Var fjärde ensamstående med barn hamnar under fattigdomsgränsen.
I snitt tjänar ensamstående mammor hälften av vad gifta män gör.
Kvinnor tar ut 80% av föräldraledigheten. Antalet föräldrar som får den lägsta föräldrapeningen dvs 180kr om dagen,före skatt, ökar och har gjort det drastiskt sedan 2002.
Ansvaret vilar tungt på den borgerliga regeringen som kraftigt har försämrat våra barns möjlighet till en likvärdig uppväxt.
Trots dåliga förutsättningar och utan stöd från regeringen har vi malmö valt en annan väg.
Fattiga föräldrar ger fattiga barn - därför är våra satsningar på trygga anställningar i kommunen genom jämställda löner, rätt till heltid och minskat antal timanställningar viktiga.
Vi avsätter också 5 mkr för barnomsorg på obekväm arbetstid - Hälften av LO-kvinnorna arbetar kväll någon gång i månaden.
I vår budget fortsätter vi ett arbeta med att utjämna de skillnader som finns i uppväxtvillkor för barnen i Malmö. Vi har redan tidigare år sagt att förälderns position på arbetsmarknaden ska inte avgöra om barnets rätt till pedagogisk verksamhet. I Malmö har barn till arbetslösa rätt till 30-timmars förskola.
Vi har i Malmö också sagt nej till avgifter i skolan, alla barn ska ha möjlighet att följa med på skolutflykten - inget barn ska behöva låtsas vara sjuk för man vet att kostnaden för utflykten svider i mammas plånbok.
Vi sänker också förskoleavgiften för de med lägst inkomst - något som moderaterna i sitt budgetförslag vill avskaffa.
Vi lägger en budget där minskade klyftor, jämställdhet och barnens uppväxtvillkor är i fokus.
Bifall kommunstyrelsen
Martina Nilsson (V) Jämställdhetskommunalråd Malmö Stad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.