tisdag 21 juni 2011

Morgan Svenssons huvudinlägg i budgetdebattens bostadsdebatt

Ordförande – ledamöter,
Först vill jag yrka bifall till kommunstyrelsens förslag. Sedan 19990 har Malmö växt med nästan 70 000 invånare samtidigt som det bara har byggts 16 000 nya bostäder. Sedan 2000 har vi blivit 40 000 fler och det har byggts 9400 bostäder.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Vi har ett rekordlågt byggande. Vi har de senaste 20 åren och inte minst de senaste 5 åren med rekordstora ungdomskullar på väg ut till en egen bostad bevittnat en total havererad bostadspolitik.

2011 ser det ut som vi kommer att kunna färdigställa 2000 nya boende men man ska då var medveten att det behövs 10 000 nya bostäder omedelbart för att täcka behovet som finns.

Förutom det självklara att bostaden inte är som vilken annan vara som helst utan närmast en mänsklig rättighet så är tillgången till bostäder och arbete central för att klara av välfärdsfrågan. Därför är det viktigt för Malmö att driva på för ökat byggande.

Färre bostäder - Färre Malmöbor- Ett fattigare Malmö ekvationen är inte svår. Därför blir man mörkrädd och närmast bestört när man får höra bostadsminister Stefan Attefall säga att bostadsbristen kommer att bli värre och han har inga förslag på hur det skulle kunna bli bättre.

Problemet för Malmö liksom andra kommuner är att vårt handlingsutrymme är begränsat för att på egen hand öka byggande men en del går att göra genom aktiv markpolitik där vi försöker stimulera fram ökat byggande av hyresrätter. Vi kan sätta press på bostadsföretagen att de måste bygga en viss andel hyresrätter men det har ändå svårt att uppnå den nivån vi skulle behöva då den sittande regeringen fullständigt har kapitulerat och lämnat över ansvaret på marknaden.

Ansvaret för ökat byggande faller tungt på den sittande regeringen. Vi behöver en mängd olika statlig stimulanser och nytänkande för att först och främst komma i fatt 20 års misslyckande men också en politik för framtiden där vi årligen kan producera det antalet lägenheter som behövs. Framför allt behöver vi en politik som ser bostaden som rättighet och inte en politik som betrakta bostaden som vilken vara som helst.

När man tittar på oppositionen blir man både rädd och beklämd. De traskar på i samma gamla hjulspår precis som inget har hänt de senaste 20 åren.

Både Moderaterna och Folkpartiet föreslår att vi ska omvandlar MKB:s hyresbestånd till ägarlägenheter. Moderaterna säger dessutom att bara man bygger till lite vindar så löser vi nog bostadsbristen man tar sig för pannan.

Enligt Folkpartiet är det särskilt viktigt att omvandla hyresbetåndet för att man då tar bättre hand om sin lägenhet. Jaha! Menar ni att MKB:s hyresgäster missköter sina lägenheter eller är det så att MKB inte sköter underhållet som man ska?

I spåren av en totalhavererad bostadspolitik och fullständigt överlämnande till marknadskrafterna har vi de senaste åren också sett att det har kommit in totalt oseriösa fastighetsägare som har som affärsstrategi att inte lägga en enda krona på underhåll och ta ut så mycket i hyra som möjligt.

Detta tar vi nu krafttag mot då vi ser till att intensifiera arbetet med bättre boendevillkor med skärpt tillsyn och starkare fokus på uppsökande verksamhet gentemot oseriösa fastighetsägare.

Vi kommer också att förtydliga det bostadssociala ansvar som MKB har. För att tillse att diskrimineringen minskar kommer vi kommer att intensifiera arbetet för att fler bostadsföretag ska ansluta sig till Boplats Syd.

Jag är också lite nyfiken på varför ni i oppositionen vill öka uttaget från MKB och varför vill ni lägga på MKB 17Mkr i högre kostnader. På vilket sätt kommer det att öka byggandet? Hur ska MKB finansiera den högre kostnaden? Är det genom högre hyror eller minskat underhåll?

Till Folkpartiet måste jag säga att det mest intressanta är att ni inte med ett ord nämner något om bostadsbristen och framförallt då den alarmerande bristen på hyresrätter i staden. Hur kommer det sig?

Kan det rent av vara så att trots er stolta deklaration i inledningen att ni inte företräder några klassintressen eller andra gruppintressen utan den enskilda medborgaren. Är det inte så att ni i själva verket företräder de som har en miljon eller två över för att kunna köpa sig en lägenhet?

Vad det gäller framtidens trafik måste jag fråga oppositionen vad vill ni? En vill gräva ner den i marken till mångfalt högre kostnad än vad en spårvagn skulle kosta. Moderaterna vill inte att vi ska satsa på spårbunden trafik alls utan fortsätta med buss då de menar att det blir för dyrt att satsa på framtidens trafik och tycks menar att det är bilen som även framgent ska lösa transporterna i Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.