måndag 20 juni 2011

Daniel Sestrajcics huvudinlägg i budgetdebatten om kultur och fritid

Ordförande, ledamöter och åhörare till denna budgetdebatt. Jag vill börja med att säga att som Vänsterpartist är jag oerhört stolt över att vara en del av det röd-röd-gröna samarbetet i Malmö. Inte minst eftersom majoriteten satsar över 25,5 miljoner på det nödvändiga jämställdhetsarbetet. Men jag är också stolt över ett samarbete som trots att vi 2012 har ett av de tuffaste budgetåren framför oss inte betraktar vare sig kultur eller fritid som grädde på moset - utan som någonting självklart i ett välfärdsamhälle. Som någonting vi vare sig kan eller ska vara utan. Som någonting vi alltid måste värna, utveckla och fortsätta satsa på. Det visar vänstermajoriteten i Malmö stad genom att tillför kultur- och fritidsområdet närmare 24 nya miljoner under 2012.

I den resa Malmö har genomgått har kulturen i allra högsta grad varit en avgörande och vital del. Det rika kulturliv som utvecklas här i Malmö är på många sätt unikt och gör inte bara att Malmöbor känner stolthet och väljer att bo kvar utan också att människor väljer att flytta hit och bosätta sig här. För att själva få uppleva, för att själva få vara en del i det kreativa skapandet eller helt enkelt för att miljön och stämningen som skapats är vida omtalad.

Här i Malmö med sina drygt 300 000 invånare – trots allt en ganska liten stad – finns en uppsjö av fria grupper inom teater, konst, musik, dans, cirkus, film och många andra konstformer som befruktar och korsbefruktar varandra. Här i Malmö kan du uppleva en symfoniorkester i toppklass, kan du gå på opera och teater, får du med sommarscen Malmö se över 200 kulturakter under bar himmel och alltid gratis. I Malmö kommer du till en konststad utav rang med såväl konstmuseum, konsthall som moderna museet och en uppsjö av gallerier, gatukonst och konstnärer, här kan du klubba, ta del av gatukulturen och gå på allsköns filmfestivaler och framförallt: här kan du själv vara kreativ och delaktig: på Stappelbädden, på Lagret, på Kontrapunkt, på de livsviktiga studieförbunden, på ARENA 305, i kulturföreningar och andra föreningar och på många, många andra mötesplatser. Här i Malmö vågar vi satsa på våra bibliotek och vår kulturskola. Här i Malmö satsar vi på såväl våra institutioner som på det fria kulturlivet.

Kulturens roll i samhället som själva basen för att skapa ett demokratiskt och mänskligt samhälle kan inte nog understrykas. Utan en fri kultur som vågar utmana, som vågar provocera och vågar ifrågasätta – en kultur som kan vara fri från kommersialismens och marknadens klor – förloras det fria ordet och möjligheten att skapa levande och livsviktiga diskussioner om vårt samhälle och vår gemensamma framtid. Kulturen är inte bara upplevelser, förströelse och något vackert att titta på – det är också i allra högsta grad utgångspunkten för motstånd och förändring.

Men vi har lång väg kvar att gå. Vi vet att det finns ett ojämlikt deltagande i kulturen där det framför allt är delar av den vita medelklassen som får del av och deltar i Malmös kulturutbud. Det är förstås oacceptabelt i en stad som Malmö och arbetet med att vidga deltagandet, sänka trösklarna och göra det möjligt för fler att få ta del av Malmös fantastiska kulturliv oberoende av plånbok eller ursprung måste fortsätta. Därför satsar vi över 6.5 miljoner på kultur i områdesprogrammen, fri entré upp till 20 år på Malmö museer, kultur- och naturbussarna och stadsdelsbiblioteken samt permanentar ytterligare tre miljoner till stadsdelsbiblioteken från 2011 års budget.

Vi veta att det finns ett ojämställdhet mellan könen såväl inom kulturlivet som inom fritidssektorn. Där exempelvis killar har de bästa träningstiderna och får mest resurser. Därför är det avgörande att fortsätta arbetet med jämställd och jämlik fritid, kvalitetssäkra fritidsverksamheterna och följa upp mötesplatspolicyn samt genomföra satsningen på över 2 miljoner till ridanläggningarna.

Vi vet att över 50 procent av Malmös invånare är under 35 år och att det blir fler och fler barn. Malmö stad har ett rikt barnkulturliv som behöver bli ännu rikare och mer varierat. Vi behöver satsa på kultur för ALLA Malmös barn och unga men också ge utrymme för ungas kreativitet och eget skapande. Därför satsar vi närmare 11 miljoner på renovering av akvariet, upprustning av Temalekplatserna och Folkets Park, spontanfritiden, stadsteaterns förstudie kring en barnteaterscen, en utveckling av Stappelbädden och fortsatt stöd till mötesplatsen HaBitat-Q.

Mycket bra händer i Malmös kulturliv och den röd-röd-gröna majoritet har som ambition att lägga in en ännu högre växel i arbetet:
• Förra veckan slog Moriskan åter igen upp sina portar
• Samma dag antog kulturnämnden en handlingsplan för kulturskolan i syfte att bredda och vidga deltagande
• Till hösten initierar vi en översyn av barnkulturen utifrån barnens perspektiv
• Vi arbetar för att öppna en biograf i gamla Arbetet-huset på Möllevången för att bland annat lösa Folkets Bios biografsituation
• Vi ser just nu över skolbiosituationen och vi arbetar också intensivt med utvecklingen av Form Design Center
• Vi har för avsikt att starta en bred diskussion i hela Malmö mellan medborgare, politiker och kulturutövare i syfte att lyfta den kulturpolitiska diskussionen och ta fram en plan för Malmökulturen

Bland annat på grund av detta är jag stolt över att vara Vänsterpartist i det röd-röd-gröna samarbetet och vill med dessa ord yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.