onsdag 15 juni 2011

Välfärd istället för den rekorddyra kongressanläggningen KKH

På dagens kommunstyrelsesammanträde tillsattes en politisk styrgrupp för kommunens engagemang i KKH. Vänsterpartiet valde att yrka på att styrgruppens uppgift är att minimera den kommunala nettokostnaden för konserthuset till högst 20-25 miljoner kronor årligen och om detta inte är möjligt avveckla Malmö Stads engagemang i KKH. Yrkandet vann inte majoritet på mötet och därför har vi reserverat oss. Vänsterpartiet anser att en kongressanläggning med konserthus som i dagsläget beräknas kosta 60 miljoner och som i underlaget endast ska pressas ned till 49 miljoner årligen för kommunen är ett orimligt projekt. Denna kostnad gäller bara själva byggnaden, till det kommer senare nödvändiga utökningar av kostnaderna för verksamheten för att fylla huset med innehåll.

– Problemet är inte att bygga en kongressanläggning med konserthus. Problemet är när kostnaderna skenar iväg till orimlighet. I en situation där vi behöver fler förskolor, mer resurser till skolan, vården och kulturen är det oansvarigt att inte dra i nödbromsen ordentligt och i tid, säger Carlos González (V) ledamot i kommunstyrelsen.

Det finns stora problem i hela projektet som omgärdats av sekretessbelagda förhandlingar och bristande transparens, där kostnader efter hand framkommer och där det i grunden framstår som enbart ett sätt att finansiera en kongressanläggning i Malmö via ett konserthus. Därför är en politisk styrgrupp att föredra, men riktlinjerna borde vara tydliga. Vänsterpartiet värnar i första hand kulturens verksamhet.

– Projektet är inte den nödvändiga satsningen på kulturens innehåll och verksamhet som Malmö stad behöver utan det är numera ett miljardprojekt som gått över styr och där kostnaderna skenar. Delar av dessa pengar skulle istället kunna användas för att förstärka Malmös kulturliv – såväl våra institutioner som det fria kulturlivet, menar Daniel Sestrajcic (V) kulturkommunalråd.

I slutändan handlar det om att prioritera kommunens resurser och använda varenda skattekrona på absolut bästa sätt för att skapa en så stark stad som möjligt som bidrar till att generera arbetstillfällen, kultur, livskvalité och välfärd för alla Malmöbor.

– En kostnad på 49-60 miljoner för kongressanläggningen motsvarar över 100 lärartjänster. Vi vill hellre dra i nödbromsen nu för att i det långa loppet kunna satsa på tillväxt inom välfärdssektorn. Alla barns rätt till att lyckas i skolan är ett viktigare mål för oss. Tänk vad mycket nytta exempelvis 130 nya lärartjänster hade gjort! avslutar Carlos González (V).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.