måndag 27 december 2010

Regeringen sänker järnvägen

De senaste veckornas vanligaste diskussionsämne har nog varit vädret och trafikkaoset. Vid dåligt väder borde valet att åka kollektivt vara än självklarare, men tågtrafiken fungerar för dåligt. Vädrets makter kan naturligtvis ingen rå på och till viss del är det omöjligt att förhindra alla förseningar. Men det går faktiskt att förebygga problemen. Och då handlar det om politisk vilja. För en av orsakerna till förseningar och inställda tåg är att det saknas spår att köra tåg på. Vi måste bygga fler järnvägar, vilket Vänsterpartiet föreslagit. Men ett ännu viktigare skäl till kaos och förseningar är bristande underhåll av järnvägen. Trafikverket menar att det krävs 7,6 miljarder kronor per år till banunderhåll. Regeringen har bara avsatt 5,3 miljarder kr per år. Det är på tok för lite!

I ett läge där vi mer än någonsin behöver öka järnvägssatsningarna för att minska den lokala och globala miljöpåverkan, gör regeringen tvärtom. Den nationella miljö- och klimatpolitiken ska skapa förutsättningar för att människor kan färdas med hållbara transporter och att fler företag kan frakta sina varor med en godstrafik som minimerar utsläppen.

Vänsterpartiet har hela tiden hävdat att höjda banavgifter och sänkt underhåll påverkar järnvägssystemet mycket negativt. Politikens ambitioner måste väl ändå vara att mer transporter ska färdas på spår och inte på väg? Regeringen måste backa från ståndpunkt att satsa på vägar på bekostnad av järnvägstrafiken. Regeringens politik leder till att näringslivets godstransporter försenas, att resenärer får stå ut i kyla och vind när tågen inte kommer i tid samt att både företag och anställda blir lidande när resenärerna blir försenade till jobbet.

Anders Skans (V)

tisdag 21 december 2010

Borgerlig ovilja till jämställdhet

Idag ser vi ett samhälle där kön spelar roll. Kvinnors inkomster uppgår till 75 % av mäns inkomster. Kvinnor har generellt sett sämre anställningsförhållande än män. Vi ser en skola där flickor och pojkar presterar olika resultat beroende på kön. Och vi ser ett samhälle där sexualiserat våld är vanligt förekommande.

Hur tacklar då borgarna i Malmö dessa frågor? Jo med tystnad. I det borgerliga budgetförslaget nämns inte jämställdhet. Det jämställdhetsarbete som idag pågår i Malmö stad vill de borgerliga partierna skära bort, det gäller genuspedagogiken och arbetet med jämställdhetsdeklarationen.

Jag vet inte om det beror på okunskap om allvaret i situationen eller om det beror på avsaknad av politisk vilja. Det är förvånande när till och med den borgerliga regeringen satsar på de här frågorna och har ett jämställdhetsanslag på 640 miljoner kronor.

Vi i Vänsterpartiet är inte rädda för att se orättvisorna eller för att bemöta strukturella problem med strukturella lösningar. Vi vågar just för vi har en ambition att rätta till orättvisor.

Hanna Gedin (V)

Alla ska ha en bostad

Folkpartiet och moderaterna i Malmö vill sälja ut en del av MKB:s hyreslägenheter. Man undrar hur de tänker? Bostadsbristen är stor i Malmö, framförallt är det hyresrätter som saknas.

Med detta förslag visar man att det är marknaden som ska styra, har du inga pengar får du vara utan bostad.

Alliansen vill samtidigt införa en tak över huvudet garanti, en rätt som människor redan har genom socialtjänstlagen. I riksdagen har de röstat emot vänsterpartiets motion om att alla ska ha rätt till en bostad. Kan det bli tydligare, alliansen vill sälja de hyresrätter som finns när det är tydligt att det är just hyresrätter som folk som står utan bostad efterfrågar. En bostad ska tydligen bara finnas för den som har kapital de andra får nöja sig med tak över huvudet.

Hanna Thomé

måndag 20 december 2010

Stoppa försäljningen

En ständigt återkommande fråga i kommunfullmäktige är om mark som kommunen äger ska säljas eller hyras ut. Vänsterpartiet anser att det är principiellt felaktigt att sälja ut gemensam egendom. Genom att sälja marken istället för att upplåta den med tomträtt minskar kommunens framtida möjlighet att använda marken annorlunda. Dessutom ger det en tänkt köpare möjlighet att tjäna pengar på markens värdestegring. Genom att istället upplåta mark med tomträtt behåller vi vår gemensamma egendom i offentlig ägo.
På dagens sammanträde röstade plötsligt de borgerliga partierna på vårt förslag så en försäljning stoppades. Förvirrande men bra att inte denna marken också såldes. Vänsterpartiet har alltid innan genom årtionden varit ganska ensam om att protestera mot utförsäljningen.

Anders Skans (V)

Nej till höjda politikerlöner

På dagens kommunfullmäktigemöte fastställdes hur politikerarvodena den kommande mandat perioden ska räknas upp. Vänsterpartiet motsätter sig att de redan höga kommunalrådslönerna höjs under de kommande åren.

Det är orimligt att en heltidspolitiker ska tjäna så mycket mer än en genomsnittlig inkomsttagare. Att vara politiker är ett förtroendeuppdrag och inkomsten ska stå i relation till vad en genomsnittlig löntagare tjänar, säger Carlos González, Vänsterpartiet.

I förslaget föreslås en uppräkning med en procentsats av motsvarande en genomsnittlig kommunanställd. Denna princip att använda procentuppräkning gör att skillnaderna mellan högavlönade och lågavlönade ökar.

Systemet med procentuell uppräkning gör att klyftorna ökar. Ska det överhuvudtaget ske en uppräkning ska den baseras på en genomsnittlig löneökning i kronor. Då skulle inte löneklyftorna öka, säger Carlos González, Vänsterpartiet.

En rättvisebudget

Idag debatterade kommunfullmäkige budgeten för 2010. En kommunal budgetdebatt har många olika dimensioner. Vad kan kommunen besluta om och vad avgörs av statliga beslut?

Staten övervältrar kostnader på kommunen genom förändringar i trygghetssystemen. Kommunernas kostnader för socialbidrag ökar när arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen försämras.

När staten inte satsar på välfärden får vi klara oss med de kommunala skatteintäkterna. Kommunalskatten är inte progressiv och är inte bra ur fördelningssynpunkt. Det är dock bättre att finansiera välfärdssatsningar med kommunalskatt än med avgifter som slår än hårdare mot låginkomsttagare. En solidariskt finansierad välfärd bygger på en omfördelning mellan de som har resurser och de som har störst behov.

Dagens budgetdebatt handlar främst om de förändringar som gjorts från den preliminära budgeten. De förändringarna som nu är gjorda utifrån vår preliminära rödgröna budget stärker budgetens prioritering av kampen mot de sociala orättvisorna, genom en välfärdskommission för långsiktiga välfärdssatsningar. Vi gör också en speciell satsning på barn i familjehem.

I kampen mot ungdomsarbetslösheten, satsar vi på att ge ungdomar chansen till sommarjobb, vi anställer ungdomar för att arbeta inom områdesprogrammen samt ger unga akademiker möjlighet att arbeta i vår kommunala förvaltning, bl.a. med att integrera jämställdhetsarbetet i kommunen.

Jämställdhetsarbetet i Malmö stad ges ökad prioritering och mer resurser i den förändrade budgeten. Samtidigt permanentar vi mötesplatsen för HBTQ ungdomar på Garaget. Detta stöd är unikt i Sverige.

Totalt sett har vår kommunala budget en inriktning på att utjämna klyftor. Tydligast syns det i satsningen på de barnfamiljerna i Malmö med lägst inkomster. Detta ger stöd till låginkomsttagare och bekämpar barnfattigdomen.

En progressiv förskoletaxa kostar 10 miljoner och ger en barnfamilj som tjänar under 20000 i månaden en avgiftssänkning på mellan 200-300 kronor per månad. Denna fördelningspolitik sticker i ögon på den borgerliga oppositionen som inte vill utjämna klyftorna.

Vänsterpartiet kommer alltid att sträva efter en solidariskt fördelad välfärd.

Anders Skans (V)

lördag 4 december 2010

Framtidens trafik

Sydsvenskan ordnade under fredagen en debatt om framtidens trafik. Vänsterpartiets uppfattning är att Malmö måste satsa på mer kollektivtrafik, mer cykeltrafik och underlätta för de gående. Bilismen i Malmö bullrar och smutsar mer, det är två goda skäl att minska biltrafiken. Men bilarna tar också plats. Ska vi kunna bygga en stad med fler bostäder och mer grönska så kan vi inte låta bilen ta så mycket plats.

Malmö har ett mycket väl utbyggt cykelbanenät men det räcker inte, ännu mer satsningar på cykelbanor behövs. Gågataorna behöver också bli fler. Förlängning av gågatan från Triangeln till Möllevångstorget samt gågator runt Möllevångstorget vill Vänsterpartiet genomföra.

Vänsterpartiet vill att spårvagnarna äntligen börjar byggas, det har tagit oss över 20 års kamp men nu kan starten på en modern spårvagnstrafik vara nära. Spårvagnarna har en mycket högre kapacitet än bussarna och de går fortare. Ett bra sätt att finansiera spårvagnar är att införa avgifter på biltrafiken som kör in i staden. Dessa avgifter ska gå till kollektivtrafiken då gynnar det miljön. En omfördelning av resurser från biltrafik till kollektivtrafik är dessutom en rättvis fördelningspolitik. Det är fler män och höginkomsttagare som kör bil och det är fler kvinnor och låginkomsttagare som åker kollektivt. Avigifter på bilåkande är alltså en röd och grön feministisk politik.

Anders Skans (V)

tisdag 23 november 2010

En rödgrön budget för rättvisa

I dag presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i stadshuset Malmö stads budget för 2011.(se bl.a. Skånskan och Sydsvenskan)
Huvudinriktningen är jobb, social hållbarhet och grön omställning. Den sociala hållbarheten är en grundpelare. Den nystartade Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö, som ska ta fram strategier för att utjämna hälsoklyftorna, lyfts in i budgeten.

Det finns ett stort behov av nya förskoleplatser och där är det viktigt att utbyggnaden inte sker på bekostnad av förskolans kvalitet. De rödgröna vill även ha mer jämställda fritidsaktiviteter, som ska nå fler barn.

– Denna budget visar att det även i ett kärvt ekonomiskt läge går att bedriva en solidarisk fördelningspolitik i kommunen. Här finns ett antal satsningar som gynnar de Malmöbor som har det svårast. Vi har beslutat att tillsätta en kommission för ett socialt hållbart Malmö. Dessutom är vi konkreta med att stödja Malmös fattigaste barnfamiljer genom de 10 miljoner vi satsar på sänka förskoletaxan för de med lägst inkomster. I denna grupp finns många ensamstående föräldrar med barn som lever under pressade förhållanden, säger Anders Skans (V).


– Vi kommer nu att kraftfullt arbeta för att alla förvaltningar ska arbeta med ett jämställdhetsperspektiv, genom vårt engagemang i den europeiska jämställdhetsdeklarationen. Malmö ska bli ledande i jämställdhet, säger Anders Skans (V).

Kontaktperson

Anders Skans, 0709-13 06 12

onsdag 10 november 2010

Vänsterpartiets nya fullmäktigegrupp

Nu har det nya kommunfullmäktgie som valdes i höstens val tillträtt. Vänsterpartiet har 4 ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige och 2 ersättare.

De ordinarie är Hanna Thomé, Martina Nilsson, Anders Skans och Carlos González.

Ersättare är Hanna Gedin och Morgan Svensson.


















fredag 5 november 2010

Vi som är antirasister är fler än rasisterna!

Vi har nu en borgerlig regering med ett rasistiskt parti som vågmästare. Oavsett det nationella valresultatet är egentligen utmaningen densamma, utmaningen att fortsätta kämpa mot högerpolitik, orättvisor och rasism. Med en stark rörelse som ständigt driver på mot diskriminering, för en human flyktingpolitik och för minskade klyftor ska vi försöka förhindra att de etablerade högerpartierna går sverigedemokraterna till mötes.

För det värsta är inte att SD sitter i riksdagen eller ens att över 5,7 procent valde att lägga sin röst på dem – det värsta är att de sex procenten riskerar påverka och sätta den politiska dagordningen för övriga 94 procent. En utveckling som vi sett ske i delar av övriga Europa när de rasistiska partierna kommit in i parlamenten.

Kanske har vi nu också en ny laserman, en skjutgalning som tar det hårdnande samhällsklimatet som intäkt för rasistiska mordförsök. Men det finns ett motstånd. I Malmö växer den antirasistiska rörelsen, människor samlas och visar sin avsky mot rasism och otrygghet. Vi som är antirasister är fler än rasisterna. Vi är starkare, mer motiverade och vi är på gång.

Martina Nilsson

söndag 10 oktober 2010

Vad påverkar resultaten i svensk grundskola?

I dagens Sydsvenskan skrivs om Nossebro som, genom att lägga upp arbetet i skolan efter vad skol- och den pedagogiska forskningen förespråkar, har förbättrat resultaten avsevärt i skolan.

Nossebro har bla sett till att inte nivågruppera elever, stöd sätts in i klassrummet, läxhjälp i skolan mm.

Skolverket har gjort en forskningsöversikt om vad som påverkar resultaten i svensk grundskola och den forskningen visar bla på behovet av att utjämna skillnaderna i skolan, att resurser behöver fördelas efter behov, att diffrentiering av elever är negativt med mera.

Forskningen visar alltså att den skolpolitik som vi ser nu med Björklund i spetsen går i en inriktning som snarast försämrar resultaten i skolan. De borgerliga brukar beskylla vänstern för att förespråka en "flumskola", men att förespråka en skolpolitik som går på tvärs med såväl forskning som beprövad erfarenhet - det om något borde ju kallas för hippiemetoder..

Vi behöver ha en skolpolitik som baserar sig på det vi vet och kan istället för på gamla gubbars och majorers tyckande. Forskningen visar att vänsterns skolpolitik är rätt väg för en bättre skola och bättre resultat för våra elever. Så nu påbörjas en intensiv kamp för att motverka den borgerliga regeringens katastrofala skolpolitik,för vi vill elevernas bästa. Och då duger inte regeringens skolpolitik - inte på långa vägar.

Martina Nilsson (v)

onsdag 6 oktober 2010

Kamp mot transfobi

Den 2-3 hölls en transgenderkonferens i Malmö. Jag är mycket stolt för att Malmö valdes till plats för denna viktiga konferens. Vi i Vänsterpartiet har drivit på för att Malmö stad ska bidra vilket Malmö också gjort.

När väl konferens går av staplen blir flera deltagare trakasserade utanför en krog och blir också mycket dåligt bemötta av polisen. Det finns inte ord för att beskriva hur hemskt detta är. Låt oss bara inse att transfobin är stark men att vi är starkare.

Läs gärna press på rfsl hemsida: http://www.rfsl.se/?p=324&aid=11873

/Hanna

torsdag 30 september 2010

Kommersialisera inte Ribban!

Moderaterna har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit ett antal förändringar av Ribban (läs i Sydsvenskan. De ville bygga pirar med restauranger, försäljning och båtplatser. Ribban är ett andningshål i Malmö, i framtidens stadsplanering måste vi slå vakt om naturvärdena och rekreationsbehovet i staden. Vi måste låta Ribban vara en frizon befriat från det genom kommersialiserade offentliga rummet. Ribban ska vara för rekreation och avkoppling och inte bli ett tingeltangel tivoli.

Anders Skans (V)

Borgerlig ologik

På dagens kommunfullmäktigemöte, det första efter valet, diskuterades att köpa en tomt i Fosie för att bygga förskola på. De borgerliga ledamöterna ville inte köpa, och man häpnade över deras argument. De ville inte köpa en tomt nu, med argumentet att vi skulle ha byggt ut förskolan tidigare. De fattar inte att vi behöver nya platser hela tiden och platserna blir inte fler av att inte köpa nu, de blir ju färre. Den rödgröna majoriteten köpte, så nu kan vi bygga en ny förskola.

Anders Skans (V)

fredag 17 september 2010

Läs rapporten om barnfattigdom här!

Skånska Dagbladet skriver idag om Vänsterpartiets rapport och förslag för att minska barnfattigdomen. Du hittar rapporten här

Barnfattigdomen måste bekämpas nu!




Barnfattigdomen har ökat de senaste åren, och flest fattiga barn har vi i Malmö. Svårast har de ensamstående föräldrarna det, 83 % av bidragsansökningar till Majblomman kommer från ensamstående föräldrar. De flesta ensamstående föräldrar är kvinnor.


Försämringarna i A-kassan och sjukförsäkringen liksom en ökad arbetslöshet har ytterligare försvårat situationen. Barnfattigdom är ett problem som måste angripas med många åtgärder och det måste göras nu. Att förbättra för kvinnor på arbetsmarknaden genom rätt till heltidsarbete och höjda löner inom lågbetalda yrken är några åtgärder, att sänka förskoleavgiften för lågavlönade är en och att ta bort smygavgifterna i skolan är ytterligare en.


Vänsterpartiet Malmö, Göteborg och Stockholm har presenterat en rapport med 30 politiska krav för att minska barnfattigdomen den hittar du bla här


Mer om våra förslag och situationen i Malmö kan du bla läsa om i Skånska Dagbladet
Martina Nilsson (v)

torsdag 16 september 2010

Bygg 30 000 nya lägenheter i Malmö!

Bostadsfrågan har det varit ganska tyst om i valrörelsen i Malmö trots att staden växer och allt fler behöver ha ett bra boende med en rimlig hyra. Bostadsbrist, trångboddhet och oseriösa fastighetsägare är några av problemen i Malmö. Bostaden är en klassfråga; människors möjlighet att få en egen bostad beror på kontakter eller plånbokens storlek Vänsterpartiet menar därför att det krävs politisk handling för att rätta till problemen.

- Vi i Vänsterpartiet Malmö vill därför att det byggs 30 000 nya lägenheter i Malmö de närmaste 10 åren och att miljonprogramsområdena renoveras, säger Hanna Gedin (v) femte namn på kommunlistan i Malmö.

- Vi kräver att en ny regering inför ett statligt investeringsstöd för byggande så att byggandet av hyresrätter tar fart igen. Om det finns någonstans att bo eller inte, kan inte vara utelämnat till marknaden att lösa – rätten till bostad måste garanteras! Vi kräver politisk handling och statligt ansvar, avslutar Hanna Gedin (v)

För mer information kontakta
Hanna Gedin 073 – 700 91 78

se också skånska dagbladet idag
och info på vår newsdesk

Nej till privata vinster i Malmös skolor!

Friskolorna gör miljardvinster på skattepengar visar SVT:s Uppdrag granskning. Pengar som borde gå till elever, lärare och kunskap hamnar i bolagägarnas fickor. Vänsterpartiet är det enda parti som driver att det inte ska vara tillåtet att ta ut vinst på skolversamhet. Vänsterpartiet vill ha välfärd utan vinstintressen.

- Frågan känns synnerligen aktuell i Malmö. Vi har många friskolor i kommunen och fler som startar vilket leder till att den kommunala skolan får mindre pengar samtidigt som friskolorna gör att segregationen ökar. Det måste bli ett stopp för vinst i välfärden. Utbildning, sjukvård med mera måste vara en rättighet, lika för alla, och inte behandlas som en vara på en marknad. Vi vill ha rättigheter, rättvisa och välfärd det är helt galet att ha ett system där det spekuleras över hurvida någon är lönsam eller ej, säger Martina Nilsson (v) ledamot i kommunens barn- och ungdomsberedning.

- För att få bättre skolresultat i Malmö krävs det att resurser satsas där behoven är som störst, då kan vi inte acceptera att skattepengar går till vinst istället för till vård, skola och omsorg. Vi måste ha en välfärd utan vinstintresse, säger Martina Nilsson (v)

för mer information kontakta

Martina Nilsson 0708-161709

Nattis och OB-förskola i Malmö!

Malmös förskolor ska bli bättre på att anpassa sina öppettider till föräldrarnas arbetstider. Det ska ske genom att OB-förskolorna förlänger sina öppettider för att de bland annat ska stämma med sjukvårdens skift och nattbarnomsorg införs för de föräldrar som jobbar natt. Det blir resultatet om de rödgröna partierna får genomföra sin förskolepolitik efter valet.

Efter att många föräldrar efterfrågat barnomsorg på obekväm arbetstid har barn- och ungdomsberedningen begärt en utredning. Resultatet av den visar att behovet är stort. Därför har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet prioriterat en utbyggnad av förskolan i sin budget, som blir verklighet om de vinner valet.

– Det är viktigt för oss att Malmö kan möta den efterfrågan som finns på trygg och bra barnomsorg under kvällar, helger och nätter, säger Agneta Eriksson (S), skolkommunalråd.

– Att få förskola även på kvällar och nätter är en viktig jämställdhetsfråga. Kvinnor är oftare de som arbetar på obekväm arbetstid samtidigt som det oftast är kvinnor som är ensamstående föräldrar. Med det här beslutet hoppas vi underlätta för ensamstående som kan ha det svårt att få det att gå ihop både tidsmässigt och ekonomiskt, säger Martina Nilsson (V) ledamot i Barn- och ungdomsberedningen.

– Ingen ska behöva säga nej till ett jobb för det inte går att ordna med förskola, vi ska lösa barnomsorg till alla som efterfrågar det, säger Karolina Skog (MP).


Kontaktpersoner

Agneta Eriksson, 040-34 10 19
Martina Nilsson, 0708-16 17 09
Karolina Skog, 040-34 47 05

Stoppa privatiseringarna!

I gårdagens Uppdrag granskning på SVT visas hur våra gemensamma skattemedel som skulle gå till undervisning i skolan skickas utomlands till skatteparadis. Detta måste upphöra. Så länge vi har privata vinstintressen i välfärden kommer denna typ av avslöjanden att göras. Nästa gång är det ett vårdbolag, eller ett äldreboende vem vet. Det är hyckleri när regeringen säger sig vilja se över reglerna. Problemet är privatiseringarna i sig, som segregerar det svenska samhället alltmer. Skillnaden i kunskap mellan de elever som lyckas bäst och de som har svårare att uppnå skolans mål har ökat, läs bla Sydsvenskan.
Rösta på söndag för ett solidariskt samhälle med en välfärd utan vinstintresse.

Anders Skans (V)

måndag 13 september 2010

Folkets tåg

Förr var SJ -hela Sveriges järnväg. Nu är bolaget uppdelat och vissa delar har privatiserats. Vi ser nu nästan dagligen i den Skånska tågtrafiken problem med tågens framkomlighet , läs om dagens missöde i Sydsvenskan. Problemen har sin grund i minskade resurser till tågtrafiken och avregleringar, privatiseringar och uppdelning av SJ. Den nuvarande regeringen minskar underhållet av järnvägen när vi alla ser behoven av en bättre tågtrafik. Är det någon som tror att minskat underhåll kommer att förbättra tågens framkomlighet, nej! Vi som vill ha en bra kollektivtrafik i Malmö måste bli av med den tågfientliga regeringen. Privatisera inte kollektivtrafiken, utan satsa mer på järnvägen.

Anders Skans (V)

fredag 10 september 2010

Ytterligare ett bevis

Nu har sopbolaget Resta gått i konkurs (se Sydsvenskan och Skånskan). Detta är ytterligare ett bevis på att Vänsterpartiets politiska linje är rätt. Vi ska inte privatisera kommunala samhällsviktiga tjänster. Nu kommer denna konkursen att stå det offentliga dyrt. Skattemedel kommer att bekosta både sophämtningen och lönegarantier med mera vid konkursen. Vänsterpartiet kräver att de privata vinstintressen ska bort från kommunal service. Vi ska bygga världens bästa välfärd utan vinstintresse.

Anders Skans (v)

Sätt stopp för skattepengar i privata fickor!

De 15 största privata aktörerna inom vården och skolan gjorde en
vinst på över två miljarder kronor på svenska skattemedel förra året. Skattepengar som borde gå till att de demenssjuka inte låses in i Piteå, eller till minskade grupper på fritids, eller till eleverna i skolorna.

Det här är helt galet. Det måste bli ett stopp. Ett stopp för borgarnas privatiseringshysteri, ett stopp för de nedskärningar i den offentliga sektorn som skattesänkningar innebär.

Det känns bra att vänsterpartiets budskap i valet är : Världens bästa välfärd utan privata vinster!
Martina Nilsson (v)

se också vår tidning Vänstern i Malmö

torsdag 9 september 2010

Nu får det vara nog!

På min cykelfärd hem i kväll stod åter en buss havererad på Davidhallsgatan. De allt som oftast havererade bussarna i Malmö visar på det havererade systemet med privatiseringar av offentlig service. De privata bussbolagen sköter inte service och underhåll av bussarna. Vi i Malmö drabbas av den borgerligt styrda regionpolitiken i Skåne med privatiseringar av det offentliga. Nu räcker det, kör bussarna i offentlig regi, sparka ut de privata företagen som missköter busstrafiken så fruktansvärt.

Anders Skans

Billigare hyror

På dagens kommunfullmäktige möte diskuterade förändringen av parkeringsnormen i Malmö. Parkeringsnormen är det krav på att bygga parkeringsplatser till lägenheter som kommunen ställer på de som ska bygga hus i Malmö. Den rödgröna majoriteten drev nu igenom en sänkning av kravet på parkeringsplatser vid nybyggnation. Detta innebär billigare hyror när nya bostäder byggs i framtiden. Idag är det så horribelt att parkeringsplatserna kostar mer än vad bil ägarna är villiga att betala. Det leder till att alla hyresgäster får dela på kostnaden för parkeringarna Den överskjutande kostnaden bakas in i hyran. Det är så idag att extra kostnaden för parkering, vare sig du har bil eller inte, kan ligga på 2-3000 kronor i månaden. Vi i Vänsterpartiet tycker att bilägarna ska betala vad det kostar att parkera sin bil. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Sveriges pensionärsparti tyckte det är okej att hyresgästerna får ta denna extra kostnad.

Anders Skans

tisdag 7 september 2010

Folket före bilarna

Stäng Ängelholmsgatan, Simrishamnsgatan, Claesgatan och Ystadsgatan kvarteren närmast Möllevångstorget. Ett beslut nu kan göra att de är fria från bilar redan till våren. Detta för att göra Möllan till en ännu bättre mötesplats. Läs hela pressmeddelandet. I en stad är det viktigast att människor får ta plats, inte bilar. I debatten om bilar pratas det mest om utsläpp och buller, men hur mycket plats bilarna tar glöms ofta bort. Möllan är en fantastisk mötesplats, men ytorna räcker inte till. Handel och uteserveringar behöver större utrymme. Vi tycker det är viktigare att de gående och cyklande människorna kan röra sig friare och tryggare i gatorna än att bilarna ska få ta plats.

Anders Skans

måndag 6 september 2010

Klasskillnader

Problemet med segregationen i den svenska skolan lyfts fram av de Rödgröna i Sydsvenskan. Segregationen är en av huvudanledningarna till att resultaten går ner i skolan. Segregation gynnar inte lärandet det har Skolverket lyft fram i sin rapport Vad påverkar resultaten i svensk grundskola? Lärarnas riksförbund har i en undersökning Rika barn lära bäst? visat att klyftorna mellan elever med föräldrar som är högutbildade höginkomsttagare och elever med föräldrar som är lågutbildade låginkomsttagare har ökat. Samhällets klassorättvisor är ett problem i skolan, liksom skolans bidrag till att förstärka dessa orättvisor.

Vänsterparitet vill bekämpa orättvisorna i skolan genom att satsa mer resurser på de skolor där behoven är störst, vi vill också att alla undervisning ska ske i skolan, inga hemläxor, så eleverna får hjälp av lärare att lära sig.

Anders Skans

fredag 3 september 2010

Bäst i test

Naturskyddsföreningen i Skåne har granskat alla partiers miljöpolitik i Skåne. Bäst i test är VÄNSTERPARTIET. Granskningen gäller både agerandet i region Skåne under de senaste 4 åren , som de löften som partierna gett inför de kommande 4 åren.

Anders Skans

tisdag 31 augusti 2010

Bra jobbat de rödgröna – men fortsätt härma oss!

Pressmeddelande om förskolan från Vänsterpartiet Malmö

I dagarna har den rödgröna oppositionen presenterat förslag som innebär förstärkningar till förskolan. Förslaget innebär bland annat mindre barngrupper, barnomsorg på obekväm arbetstid och rätt till 30 timmars förskola för barn till arbetslösa och föräldralediga. Förslag som känns igen från Vänsterpartiet Malmös kommunpolitiska program.

- Vi är glada att den kommande rödgröna regeringen verkar ha sneglat bland annat på oss i Malmö. Vi är stolta över de framgångar vi har haft i samarbetet vad det gäller förskolan här i stan tex rätten till 30-timmar för arbetslösas barn, säger Martina Nilsson som sitter för Vänsterpartiet i kommunstyrelsens barn- och ungdomsberedning.

- Nu får vi hoppas att en ny regering fortsätter ta efter Vänsterpartiet Malmös politik. Vi har tagit bort alla smygavgifter i skola och förskola och vi har också fått igenom att förskoleavgiften för lågavlönade ska sänkas, fortsätter Martina Nilsson

- Vi hoppas naturligtvis också att de, precis som vi, lyfter fram hur viktigt det är med genuspedagogik och att arbeta för att ge lika möjligheter och rättigheter för alla barn oavsett kön, avslutar Martina Nilsson


För mer info kontakta gärna:
Martina Nilsson 0708-16 17 09

torsdag 26 augusti 2010

Håll ihop mot rasismen

Malmö är en segregerad stad. Staden är uppdelad i rika och fattiga områden. De ekonomiska klyftorna har ökat. När samhällsklimatet hårdnat har också rasismen passat på att sticka fram sitt fula tryne.


Rasismen och diskrimineringen finns överallt. Grupper och individer misstänkliggörs och får klä skott för det som är samhällets misslyckanden. Rasistiska partier profiterar på utanförskap och förespråkar en politik som ytterligare segregerar, diskriminerar och förstärker de klyftor som är roten till problemet.


Du och jag förlorar på att klyftorna ökar. Vi förlorar på en diskriminering där arbetsgivaren ger sämre anställningsvillkor och lön till några. Vi förlorar på att fastighetsförvaltarna struntar i att sköta underhållet i de fattiga delarna av stan. Vi förlorar på att friskolorna sorterar och segregerar eleverna. Men vi tjänar på att hålla ihop. Hålla ihop för rimliga löner, för bra och billiga bostäder, för resurser till vår gemensamma kommunala skola. Vänsterpartiet vill bygga fler hyresrätter, anställa i den offentliga sektorn och skapa delaktighet. Vi ska hålla ihop - och inte vika en tum för rasisternas propaganda.


Martina Nilsson

onsdag 18 augusti 2010

Generell välfärd eller apartheid?

Integrations- och jämställdhetsminister Nyanko Sabuni har i sin nya bok "Det nya Sverige" föreslagit särregler för föräldraledighet för dem som invandrat till vårt land. Syftet med detta skulle vara att invandrade kvinnor inte fastnar i utanförskap utan kommer snabbare ut på arbetsmarknaden. Tydligen anser Sabuni att debatten om delad föräldraledighet endast gäller etniska svenskar.

Sabuni vill även skapa fler enkla och lågbetalda jobb för invandrare. Sabuni verkar planera för en särskild arbetsmarknad med uteslutande för invandrare. Syftet är dock snarare att splittra motståndet mot nyliberal politik - ett försök att generellt sänka lönerna och därmed skatteunderlaget för vår gemensamma välfärd. Att en minister som har som uppgift att främja och skydda de mänskliga rättigheterna på nationell nivå vill offra desamma i rovliberalismens namn är naturligtvis en skandal på hög nivå.

Sabuni anser oblygt att hennes förslag om särlagstiftning är okonventionella och nyskapande. Politik a´la Sabuni har dock praktiserats tidigare med katastrofala följder. Politiken kallades då för apartheid.

Juha Jurvanen

måndag 16 augusti 2010

Barnfattigdomen måste bekämpas nu!





Rapport om barnfattigdomen från Vänsterpartiet Stockholm, Göteborg och Malmö

Barnfattigdomen har ökat med 50 procent de senaste fyra åren. Värst är det i storstäderna och sämst har barn till ensamstående föräldrarna det. Frågan om barnfattigdom kan inte vänta utan det krävs handling nu. Vi släpper därför en rapport om barnfattigdomen och 30 politiska krav vi driver för att förbättra situationen för barnen i familjer med knappa ekonomiska resurser i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Idag får inte alla gymnasieungdomar i Stockholms stad SL-kortet via skolan, det vill vi ändra på, säger Ann-Margarethe Livh, (V) oppositionsborgarråd i Stockholm. Att alla barn och unga ska få känna att hela staden är deras är en frihetsreform som motverkar barnfattigdomen. Fri entré till simhallarna för barn och unga är en annan viktig reform som vi vill genomföra, för att minska den stora ojämlikheten när det gäller ohälsa och motion mellan Stockholms olika stadsdelar.

– Många barn har i sommar inte haft möjlighet att komma ut på landet, eller haft tillgång till badstranden under sommarlovet på grund av att familjen saknar ekonomiska resurser. Därför måste kommunala fritidsaktiviteter såsom kollo, öppna fritidsgårdar, läger med mera bli en mycket mer prioriterad fråga, säger Marie Lindén (V) kommunalråd i Göteborg.

– I Malmö ska vi sänka avgifterna till förskolan för föräldrar med låga inkomster, något som särskilt kommer att gynna ensamstående föräldrar, säger Anneli Philipson (V) kommunalråd i Malmö. Förskolan är en pedagogisk verksamhet för barnens skull, och barn ska inte behöva drabbas av föräldrarnas situation på arbetsmarknaden. Därför ska också barn till föräldralediga och arbetslösa ha rätt till minst 30 timmars förskola



För mer information kontakta gärna:

Stockholm
Ann-Margarethe Livh (V) oppositionsborgarråd tel: 076-122 91 03
Rosa Lundmark (V) sekr. tel 076 12 29 160
Göteborg
Marie Lindén (V) kommunalråd tel: 0706-53 53 57
Marlene Svensson (V) sekr. tel: 0703- 242781
Malmö
Anneli Philipson (V) kommunalråd tel:070-640 40 02
Martina Nilsson (V) sekr. 0708-16 17 09

onsdag 7 juli 2010

Förskola för barnens skull - bra för jobben

I Malmö har barn till arbetslösa rätt till 30-timmars förskola. Detta efter att Vänsterpartiet drivit och fått igenom det i kommunen. Det finns många fördelar med att barnen ska ha rätt till 30-timmar istället för bara de lagstadgade 15. Barnens rätt till pedagogisk förskoleverksamhet ska inte vara beroende föräldrarnas situation på arbetsmarknaden. Möjligheten att delta i verksamheten på lika villkor ökar samt att det skapar bättre lugn och trygghet i barngruppen när barnen inte måste dela på platserna.

Nu visar det sig att det får ännu fler bra bieffekter. Arbetslösa mammor får snabbare jobb om barnen har förskoleplats enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Även om varken kvalitets- eller barnperspektivargument biter på den borgerliga ”Alliansen” i Malmö så kanske jobbargumentet skulle kunna göra det, eller tänker de fortsätta vara emot förskola för barnens skull?

Martina Nilsson
Vänsterpartiet Malmö

tisdag 15 juni 2010

Nu kommer (V)åra spårvagnar

Vi i Vänsterpartiet är speciellt glada för att vi nu närmar oss starten för byggandet av en modern spårvagnstrafik i Malmö. Sedan mitten på 1980-talet har vi kämpat för spårvagnarna som ett framtida transportsystem i Malmö. Den stora utredning som då gjordes ledde ingenstans, vi var då ganska ensamma om vårt krav. Men tiden hinner fatt bra förslag och nu står vi bara några år från att sätta spaden i marken.

För att finansiera utbyggnaden vill vi omfördela pengar från biltrafik till kollektivtrafik. Genom att införa avgifter för bilarna, som kör in i Malmö, och överföra dessa pengar till kollektivtrafiken gynnas ett miljövänligt resande framför ett miljöskadligt, låginkomsttagare gynnas framför höginkomsttagare och kvinnor gynnas framför män. Detta är en rödgrön feministisk politik som vi är stolta över i Vänsterpartiet.

Anders Skans

Sälj inte MKB

Vi måste öka byggandet i vår stad. Vi behöver nya bostäder och det är främst hyresrätter som krävs. Den totala avsaknaden av en statlig bostadspolitik kan avhjälpas med en rödgrön regering. Men här i Malmö måste vi genom MKB bygga allt mer. Hemlösheten är det yttersta exemplet på en havererad statlig bostadspolitik. Där produktionen av hyresrätter inte stimuleras.
Borgaralliansen i Malmö vill sälja ut hyreslägenheterna i MKB. Resultatet av det är en gigantisk kapitalöverföring från det offentliga till privata vinster. I Stockholm där borgarna sålt ut hyreslägenheter visar en granskning av DN att lägenheterna som sålts har sålts till ett underpris på 50 miljarder kronor, smaka på den. Det är en ren stöld av offentlig egendom. Vi slår vakt om hyresrätten i Malmö och tänker inte sälja MKBs lägenheter.

Anders Skans

Grönska istället för asfalt

En grönare stad är hälsosamt, vi vill satsa på en levande grön innerstad med ett minimum av bilar. Plantera grönska istället för att asfaltera innerstaden. Vänsterpartiet vill att de fyrfiliga gatorna i centrala Malmö, som Nobelvägen, Bergsgatan, Amiralsgatan, ska bli tvåfiliga där gång- och cykelbanor samt träd och grönska ersätter de tidigare körfälten. Genom att ersätta bilar med grönska får vi en grönare, tystare och renare stad.

Anders Skans

Möten i centrum

Barnen som växer upp i centrala Malmö blir allt fler. Dessa barn ska få tillgång till bra lekplatser och friluftsaktiviteter i centrum. Vi behöver mer idrottsytor för spontanidrott i centrala staden. Dessa platser är viktiga för att barn och ungdomar ska kunna vara fysiskt aktiva men också som utomhus mötesplatser. Här kan våra skolgårdar vara bra att använda, dessa kan användas på en större del av dygnet än skoltiden. Vi vill ge våra barn i centrala staden bättre mötesplatser i det offentliga rummet. Rörsjöskolans multisportarena är ett exempel som nu funnits i flera år och som bör få fler efterföljare.

Anders Skans

Solidaritet med tredje världen

Budgetdebatten i kommunfullmäktige fortsätter. I Malmö stad ska ekologiska varor alltid vara första alternativet, vi ska visa solidaritet med framtida generationer genom att värna miljön. Ett annat viktigt område för oss är att vi lyfter blicken från vår kommunala politik och visar internationell solidaritet. Genom en fortsatt satsning på etiskt certifierade produkter, Fair Trade, som garanterar bra arbetsvillkor och miljöanpassad odling i tredje världen, visar vi solidaritet med de anställda och miljön i länder som lever på export till oss. Vi kan med detta vara en motkraft mot exploatering av arbetare och natur i profitens intresse.

Anders Skans

måndag 14 juni 2010

Alliansen i Malmö hittar på 100 miljoner

Så har årets viktigaste fullmäktigedebatt rullat igång. Vi har länge fått höra från alliansen att vårt budgetförslag är ett kalle anka förslag. Oklart varför?

Nu får vi se vem som verkligen står för en luftbudget. Alliansen använder sig av en annan skatteprognos än den gänse och vips har man 100 miljoner till skolan och förskolan.

Dessutom räknar man på att ta hem 33 miljoner på en omorganisering av staden. Helt galet då en omorgansiation alltid kostar. När man gjorde motsvarande i GBG kostade 55 miljoner.

Vidare räknar man försörjningsstödet utifrån hur det skulle se ut när en rödgrön regering förstärkt trygghetssystemen.

Ja, vilken soppa. Alla dessa luftpengar motsvarar ca 70 öre skattehöjning. Och det lär ju aldrig en borgarregim göra så det är kraftiga, kraftiga nedskärningar som väntar i välfärden om borgarna tar över Malmö i höst.

Men det ska de inte göra. Det måste vi se till.

Hanna Thomé

Förskola för barnen

Den rödgröna majoriteten i Malmö vill att förskolan ska vara för barnens skull. Förskolan är viktig för barns lärande och föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden ska inte styra barnens tillgång på förskola. Lärandet är viktigt för alla barn. Vi vill att alla barn ska ha rätt till egen plats och inte behöva dela plats, det ger färre barn i grupperna, med ett barn per plats.

Anders Skans

Minska klyftorna

Idag och imorgon debatterar Malmö kommunfullmäktige budgeten för 2011. Det rödgröna styret i Malmö har presenterat en majoritetsbudget som bygger på att vi får en rödgrön regering i valet. Det gör skillnad för Malmö vilken regering vi har och vilket styre vi har i kommunen. Det blir tydligt i debatten idag.

Den rödgröna budgeten i Malmö satsar på de fattigaste barnfamiljerna genom att satsa 10 miljoner på sänkta förskoleavgifter för föräldrar med de lägsta inkomsterna. Detta gynnar främst ensamstående föräldrar och av dessa är 5 av 6 ensamstående mammor. Detta är en rättvisereform som de borgerliga partierna absolut inte vill ha. Motståndet mot reformer som minskar klyftorna i samhället är ett rött skynke för borgaralliansen. Skillnaden i politiken är tydlig.

Maxtaxan i förskolan innebär att föräldrar betalar 3% av sin inkomst i förskoleavgift med ett tak vid 42000 kr/mån i inkomst. Denna lag ska gälla i Malmö, men nu ska de med lägst inkomst få sänkta avgifter. Det är en reform som ska komplettera maxtaxan och som i solidaritetens namn kan kallas för Marxtaxa.

Anders Skans

fredag 28 maj 2010

Finn fem fel…

MKB begär att få sälja de sista kvarstående radhusen i hyresrätt i området vid Rosenvång och Djupadal.

Det är inte bra att hyresrätter görs om till äganderätter och bostadsrätter eftersom vi har brist på hyresrätter i Malmö. Det är extra olyckligt när det är vårt eget kommunala bostadsbolag som medverkar till detta.

Och det är inte bra att det är en del av de få radhusen som går att uppbringa i Malmö i form av hyresrätt som omvandlas. Och det är extra olyckligt när det dessutom sker i en del av staden där vi har väldigt lite i form av hyresrätt överhuvudtaget.

Och slutligen är det ganska anmärkningsvärt att MKB väljer att sälja ut dessa radhusen nu när det börjar bli dags att göra omfattande renoveringar. Man har alltså hämtat in hyrorna men nu när man ska betala för underhållet kliver man tillbaka.

Det hela liknar mest en realityvariant av "Finn fem fel"...

Anneli Philipson (V)
Kommunalråd

tisdag 18 maj 2010

Bekämpa barnfattigdomen

I den rödgröna budgeten för Malmö som presenterades idag (läs bl.a. i Sydsvenskan och Skånskan) satsas det 10 miljoner till de barnfamiljer som har de lägsta inkomsterna i Malmö. Genom att sänka förskoleavgiften för de lägsta inkomstgrupperna med 10 miljoner går dessa pengar till bekämpandet av barnfattigdomen. Tillsammans med ett tidigare beslut i kommunfullmäktige i Malmö där alla smygavgifter i förskola och grundskola ska försvinna har Malmö tagit två viktiga beslut för att omfördela pengar till de barn som växer upp under knappa ekonomiska villkor. Detta är en bra och rättvis fördelningspolitik, vi snackar inte bara utan gör något.

Anders Skans

lördag 8 maj 2010

Vänsterpartiet Malmö på kongress

Vi Vänsterpartister från Malmö som är på kongress i Gävle har varit klart bidragande till att göra de två stora förändringarna i valplattformen som kongressen beslutade om. Vänsterpartiet Malmös motion om att skriva in att vi fortsatt ska arbeta för 6 timmars arbetsdag blev kongressens beslut.

Den andra stora förändringen av partistyrelsens förslag till valplattform var att miljöfrågorna skulle bli ett eget prioriterat område. Även här var Malmö vänsterpartister drivande. Både partistyrelsens miljöanvarige Vilmer Andersen och jag som kongressombud agerade för detta. Vilmer lanserade en bra paroll från talarstolen: Rösta Sverige grönt, hållbart och rättvist. Rösta rött. Vilmer säger också "Det är viktigt att driva miljöfrågorna kopplat till rättvisefrågor, vi är det enda parti som driver miljöfrågorna utifrån det perspektivet. Utan rättvisefrågorna får vi inga globala lösningar."

För min egen del har miljöfrågorna varit viktiga i Vänsterpartiet alla de 30 år jag varit aktiv, det är glädjande att på kongressen se det stor miljö- och klimatpolitiska engagemang som finns i vårt parti. Vi är det enda parti som förenar de röda och gröna frågorna. Vi är det rödgröna alternativet i svensk politik.

Anders Skans

onsdag 5 maj 2010

Kärlek - vad är det


Moderaterna har lagt en motion om att fira kärlekens och romantikens år. Nu när det är kungabröllop. För ett konservativt parti måste detta vara guld. Både kung och bröllop.

Men vad är det man vill fira? Två traditioner som har fjättrat människor i många år.
Äktenskapet en tradition som har sitt ursprung i att kvinnan lämnas över från fadern till en annan man. Först bestämmer fadern sedan maken. En ogift kvinna blev myndig 1863 medan en gift fick vänta tills 1921.

Sedan kungahuset. En tradition som bygger på att man kan ärva makt. Djupt odemokratiskt.
Vad är detta att fira? Handlar det ens om kärlek och romantik? Går det att äga en människa?
Stackars kungabarnen, vilket liv, vilka val har de, att behöva fråga regeringen om lov om de får gifta sig, deras förhållande ska exponeras i pressen, hur fri kan deras kärlek vara.

Kanske är det dags att erkänna att kärleken inte blir finare för att man skriver under ett papper.

Att det inte går att äga någon annan.

Att demokrati är bättre än ärvd makt.

Att skattepengar borde satsas på välfärd och inte på glassiga kungabröllop.

Hanna Thomé

lördag 1 maj 2010

Första maj tal

Skånskan rapporterar från vänsterpartiets första maj tåg. Här följer hela mitt tal.


Det är härligt att stå här med er idag. Bland er socialister och feminister. Varje dag för vi vår kamp och varje år samlas vi för att gemensamt demonstrera på arbetarrörelsen högtidsdag. Det ger hopp. Hopp om ett annat samhälle, om ett rättvisst samhälle.


För det går att skapa ett samhälle där alla får plats. Ett samhälle där klyftorna minskar. För pengar är det inte ont om i vårt samhälle. Det är bara att titta runt omkring dig. Under borgarnas styre är det många som fått det hemskt mycket bättre. Tyvärr på bekostnad av andra.


Den borgerliga regeringen har genomfört en historisk omfördelning. En omfördelning från fattig till rik och från kvinnor till män.


Det behöver inte vara så. Något har gått fel:

När välfärdsarbetarna får betala de rikas kris med sänkta löner och stressigare arbetsliv

När det blir möjligt att tjäna pengar på att människors sjukdom och arbetslöshet.

När inkomstklyftan mellan män och kvinnor ökar

När rika blir rikare och de fattiga fattigare


Vi i Vänsterpartiet vill se en annan utveckling. Vi vill se ett annat samhälle, ett samhälle som inte har funnits och som inte finns än. Ett samhälle av var och en efter förmåga åt var och en efter behov.


Vi är inga nostalgiker som säger att allt var bra förr. Det var det inte. Mycket var bättre innan den borgerliga regeringen började sin välfärdslakt men det var inte bra. Vi vill mer än så. Vi vill ha ett samhälle där alla får plats. Där samhällets överflöd fördelas rättvist och där alla människor är fria att leva de liv de vill.


För kakan växer hela tiden, men allt mindre av kakan används till vår gemensamma välfärd. Om andelen av BNP som går till den offentliga sektorn inte hade sjunkit hade vi haft 100 miljarder mer till välfärden idag. Utvecklingen går att styra. Det handlar om politiska beslut, inte om naturlagar. Vi vågar ta de besluten.


Vi vet att många tycker som vi. 9 av 10 säger att de kan tänka sig att betala mer skatt om det går till vår gemensamma välfärd.


Vår gemensamma välfärd är under hot. Borgarna säger ett och gör annat.

De säger att de vill behålla modellen med arbetsmarknadens parter samtidigt som de försvagar facket genom höjda avgifter och försämrad a kassa.

De säger att de vill ha kvar en gemensam välfärd samtidigt som de privatiserar, avgiftsbelägger och skapar gräddfiler.

De säger att de vill ha kvar trygghetssystemet samtidigt som de urholkar våra trygghetssystem och öppnar upp för privata försäkringar.

Borgarna ljuger – vi får inte låta oss luras. Vi får inte låta dem skriva vår dagordning. Vi har en egen politik en helt annan vision.


Under 2005-2007 har det försvunnit 44 000 jobb i offentlig sektorn. Skatterna har sänkt med ca 100 miljarder. 100 miljarder är mycket pengar. 100 miljarder motsvarar ca 300 000 jobb.

Det finns alltså pengar. Anställ!

Anställ för att öka kvalitén,

Anställ för att öka rättvisan och

Anställ för att skapa arbetstillfällen där det verkligen behövs


Här i Malmö går vi till val på 2000 nya anställningar i Malmös gemensamma välfärd .

Vänsterpartiet har varit med och styrt Malmö de senaste fyra åren och det märks.


Privatiseringsvågen har inte fått lika stort fäste i vår stad. Här lägger vi hellre skattekronorna på välfärd än på vinster till privata företag.


I Malmö är vi invånare, kort sagt malmöbor, och inte kunder. Vi har rätt att kräva en god välfärd men vi har också skyldighet att förvalta och utveckla den. För det är vi som äger Malmö. Det är vi som är Malmö. Alla vi som bor här. Alla vi som gör staden till det den är. En fantastisk stad, en stad att älska. En kund har bara ansvar för sig själv och får också skylla sig själv om den väljer fel. Och någon kommer att välja fel. Det ligger i valets natur.


Vår strategi är inte att bara försvara de delar av välfärden som finns kvar eller den som fanns innan. Vår strategi måste vara att utveckla vår gemensamma välfärd. Att skapa ett Malmö där alla får plats och där allas åsikter spelar en roll.


I borgarnas samhälle lämnas många utanför. Extra utsatta är de som tvingast fly hit. Asylpolitiken har hårdnat. Människor utvisas till tortyr och förföljelse. Detta är inhumant. Människor som tvingas gå under jorden i Sverige vågar inte alltid sätta sina barn i skolan p.g.a. rädsla för att bli angivna. Ingen ska behöva avstå från vår kommunala välfärd i rädsla för att bli angivna. Personalen i Malmö ska ha tydliga riktlinjer; att här anmäler vi inte papperslösa till polisen. Så länge Sverige har en inhuman flyktingpolitik vill vi göra Malmö till en fristad för papperslösa.


I vänsterpartiets samhälle erbjuds alla en bra välfärd. Det verkliga valet handlar inte om utförare utan om att jag vet att jag kommer få den hjälp eller stöd just jag behöver.


I vårt Malmö är förskolan till för barnen inte som förvaringsplats när föräldrarna jobbar. Därför vill vi att alla barn ska ha rätt till 30 h i veckan i förskolan. Vi vill ha mindre barngrupper och bättre kvalité


I vårt Malmö är bostaden inte en vara på marknaden utan det finns en bostadspolitik som ser till att det finns bostäder som människor har råd att bo. I Malmö vill vi se 30 000 nya bostäder varav de flesta hyresrätter på tio år.


I vårt Malmö tänker vi långsiktigt. Att sparka välfärdens arbetare för att blidka budgetlagarna är ett slöseri.


Välfärdsamhället kommer inte att överleva om vi inte vågar satsa, om vi inte vågar bryta med den enda vägens politik. Vi måste ha visioner.

Det finns pengar – omfördela!


Välfärdens utbyggnad har inneburit mycket för oss kvinnor. Det har gjort att vi har kommit ut på arbetsmarknaden, blivit ekonomiskt självständiga. Men det har också inneburit dubbelarbete och stress. Borgarnas lösningar är pigor. Då kan rika kvinnor få sitt liv att gå ihop medan fattiga kvinnor kan tvingas städa tredubbla skift för att överleva.


En grym klasspolitik som kombineras med en konservativ familjesyn. De som inte lever i traditionella kärnfamiljer ska straffas. För att få ut jämställdhetsbonus måste det finnas två vårdnadshavare. Vårdnadsbidrag kan ingen ensamstående leva på utan förutsätter att du har en familjeförsörjare.


Vi har en socialminister som säger att ett barn mår bäst av att ha en mamma och en pappa. Vilken skymf mot alla oss som lever på andra sätt och mot våra barn som älskar sina föräldrar och oavsett kön och antal.


Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och vi kommer aldrig att tillåta att samhället drivs tillbaka in i konservativa familjeideal.


Vi fortsätter vår envisa kamp för jämlikhet. Kön ska inte spela någon roll för dina möjligheter och din löneutveckling. Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle:


Vi vill ha ett fungerande välfärdsamhälle som gör det möjligt för kvinnor att arbeta och försörja sig själva. Som ger även kvinnor frihet att forma sina liv som de vill


Vi vill ha ett samhälle där alla familjekonstellationer har samma rättigheter. Där ditt kön inte spelar någon roll för dina möjligheter till ett gott liv.


Vi vill ha 6 h arbetsdag med bibehållen lön. Tid att leva lust att arbeta.


Vi kräver lika lön för lika arbete.


Ja, klyftorna ökar i vårt samhälle. Det är mycket som går åt fel håll. Men det finns hopp, det visar alla ni här idag. Vi är många som vill ha ett annat samhälle – ett samhälle där alla får plats.


För oss socialister och feminister måste det vara den främsta uppgiften. För oss måste politiken handla om att utplåna ojämlikheten. Att frigöra människan.


Det är det valet handlar om: Jämlikhet och frihet för alla eller frihet för fåtalet på de stora flertalets bekostnad.

Socialism eller barbari.


Hanna Thome

torsdag 29 april 2010

Vänsterpartiet vill satsa på förskolan

Kommunfullmäktige diskuterade idag Malmös pedagogiska verksamhet från förskola till gymnasieskolan. Vänsterpartiet anser att grunden för all utbildning är förskolan. Förskolan ska vara till för barnen, där barnens rätt till plats inte styrs av föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden. Genom satsningar på förskolan ger vi en bra grund för det livslånga lärandet. Vi kan idag glädjande se att en mängd förskolor engagerat sig i genussatsningen i Malmö. Det är viktigt att redan i förskolan arbeta mot traditionella könsroller.

Anders Skans

Privata skolor segregerar

Idag diskuterade kommunfullmäktige i Malmö skolfrågor. En fråga som kom upp var de så kallade fristående privata skolorna. Vi kan i betygsredovisning se att de privata skolorna har högre betyg än de kommunala. Kristdemokraten Jan Fransson hävdade att detta visade att de privata har något att lära de kommunala. Problematiken är att de privata skolorna väljer bort elever som är resurskrävande. Det svenska skolsystemet med mycket generösa bidrag till privata skolor leder till att den gemensamma sammanhållna grundskolan har snart helt försvunnit med ett mycket segregerat skolsystem som resultat. Vänsterns lösning är att vi har en mer enhetlig skola där kommunen ska få välja vilka skolor som de kommunala skattepengar ska finansiera.

Anders Skans

tisdag 27 april 2010

Snabba spårvagnar

I dagens Sydsvenskan kan vi läsa om den rödgröna överenskommelsen på riksplanet om spårbunden trafik. Vid en rödgrön valseger kommer en ny regering att satsa på spårtrafik. Detta gynnar oss i Malmö som då snabbare kan få spårvagnar. Vi i Vänsterpartiet har drivit spårvagnsfrågan i Malmö i årtionden. Malmö behöver ett modernare kollektivtrafik nät för att kunna öka framkomligheten och för att bilismen ska minska. Vi ser nu att en rödgrön regering gör skillnad. En bättre miljö får vi aldrig med ett högerstyre vare sig det är i Malmö, i region Skåne eller på riksplanet. Det behövs en röd politik för att det ska bli grönare.

Anders Skans (V)